Rosemary's Baby (roman)

(Preusmjereno sa stranice Rosemaryina beba (roman))

Rosemary's Baby (sh. Rosemaryna beba) je horor roman američkog pisca Ire Levina, objavljen 1967. i poznat kao jedno od komercijalno najuspješnijih i najuticajnih ostvarenja žanra.

Rosemary's Baby
omot prvog izdanja
Autor(i)Ira Levin
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
Žanr(ovi)horor roman
IzdavačRandom House
Datum izdanja12. mart 1967
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez) & audio-knjiga
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
Son of Rosemary (1997)

Naslovna protagonistica je Rosemary Woodhouse, mlada žena koja se zajedno sa mužem, teatarskim glumcem Guyem, useljava u Bramford, neogotičku stambenu zgradu u središtu New Yorka za koju se vežu legende o ubistvima i okultizmu. Radnja prikazuje kako Rosemary zatrudni i nakon toga se suočava sa nizom neobičnih događaja - iznenadnim osljepljivanjem muževog suparnika nakon koga Guy dobija prestižnu ulogu u broadwayskoj predstavi, ali i time da njeni susjedi Minnie i Roman Castevet, ostarjeli i naizgled dobronamjerni susjedi, iskazuju neuobičajeno veliku pažnju prema svim detaljima života Woodhouseovih, a posebno prema Rosemary i njenoj nerođenoj bebi.

Rosemary's Baby se prodala u preko 4 miliona primjeraka, postavši jednim od najvećih bestselera američke književnosti 1960-ih, te je mnogi drže zaslužnim za to da je horor kao žanr prestao biti dijelom američke književne margine, i umjesto toga postao dio američkog književnog mainstreama. Njegov uspjeh se često tumači time da je Levin u prozu vješto unio dramaturške tehnike postepeno stvarajući jezu i napetost, ali i stvaranjem snažnog kontrasta između "staromodnog" motiva natprirodnog Zla i modernog megalopolisa kao mjesta radnje.

Već sljedeće godine Rosemary's Baby je Roman Polanski ekranizirao kao istoimeni film sa Miom Farrow u glavnoj ulozi, koji se također navodi kao jedno od najuticajnijih ostvarenja žanra horora.

Sam Levin je kasnije imao ambivalentan odnos prema svom najuspješnijem djelu, smatrajući ga odgovornim za poplavu horor-romana i filmovima na temu Satane koji je kulminirao sa Egzorcistom, a koji je pak popularizirao vjerovanje u satansko Zlo i, prema Levinovom mišljenju, kao reakciju potakao okretanje kršćanskom fundamentalizmu i desnici u SAD tokom sljedećih decenija.[1]

Godine 1997. je Levin napisao nastavak pod naslovom Son of Rosemary.

2010. godine je Rosemary's Baby dobila još jednu ekranizaciju u obliku televizijske miniserije u režiji Agnieszke Holland i sa Zoe Saldan u glavnoj ulozi.

Izvori uredi

  1. Fox, Margalit (14. 11. 2007). „Ira Levin, of Rosemary’s Baby, Dies at 78”. The New York Times. Pristupljeno 14. 11. 2007. 

Vanjske veze uredi