Rosemary's Baby

Rosemary's Baby (sh. Rosemaryna beba) je američki horor film snimljen 1968. godine u režiji Romana Polanskog poznat kao jedan od komercijalno najuspješnijih hollywoodskih ostvarenja svog vremena, ali i najuticajnijih ostvarenja žanra.

Rosemary's Baby
RežijaRoman Polanski
ProducentWilliam Castle
ScenarioRoman Polanski
PredložakRosemary's Baby; autor:
Ira Levin
UlogeMia Farrow
John Cassavetes
Ruth Gordon
Sidney Blackmer
Maurice Evans
Ralph Bellamy
Angela Dorian
MuzikaKrzysztof Komeda
FotografijaWilliam A. Fraker
MontažaSam O'Steen
Bob Wyman
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
12. 6. 1968 (1968-06-12)
Trajanje136 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet3,2 mil. $
Bruto prihod33,4 mil. $[1]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Look What's Happened to Rosemary's Baby (1976)

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Ire Levina. Naslovni lik, koga tumači Mia Farrow, je Rosemary, supruga siromašnog teatarskog glumca Guya Woodhousea (čiji lik tumači John Cassavetes) koja se sa njim useljava u neogotičku zgradu u središtu New Yorka i postaje predmetom neobičnog zanimanja njenih ostarjelih i ekscentričnih susjeda. Radnja prikazuje kako se Rosemary sa vremenom počne suočavati sa nizom neobičnih i zastrašujućih događaja, pogotovo nakon što zatrudni, te postaje uvjerena kako su njeni susjedi u stvari pripadnici tajnog satanističkog kulta koji misle žrtvovati njenu bebu.

Rosemary's Baby je predstavljao prvi hollywoodski film u karijeri Romana Polanskog, a zbog sličnosti teme se često smatra drugim dijelom njegove tzv. "stanarske" trilogije (koju još tvore Repulsion iz 1965. i The Tenant iz 1976. godine). Miji Farrow, koja se zbog angažmana u filmu posvađala, a potom i razvela od tadašnjeg muža Franka Sinatre, uloga Rosemary je bila najuspješnija u karijeri i dala joj status filmske zvijezde. I sam film Rosemary's Baby postigao izuzetan komercijalni uspjeh i dobio brojne pohvale od strane kritičara, koji su držali kako je Polanski izuzetno vješto izgradio napetost stvorivši izuzetno uznemirujuće ostvarenje koje će kulminirati u mračnoj, antologijskoj završnici. Uspjeh Rosemary's Baby je tokom sljedećih godina potakao niz drugih hollywoodskih studija da snimaju viskobodužetna horor-ostvarenja na temu Satane i satanizma, a što će sljedeće decenije kulminirati sa naslovima kao što su Egzorcist i Predskazanje.

Rosemary's Baby je 1976. dobila nastavak u obliku televizijskog filma pod naslovom Look What's Happened to Rosemary's Baby gdje je lik Rosemary tumačila Patty Duke. Godine 2010. je, pak, snimljen remake u obliku istoimene televizijske miniserije gdje je glavni lik tumačila Zoe Saldana.

Priča uredi

Film počinje kada se Rozmari Vudhaus, mlada i naivna domaćica, useli u stan u Njujorku. Njen suprug, Gaj, je slabo poznat glumac koji bi uradio sve da postane popularan. Njihov život se odvija normalno, uprkos dosadnim starijim susedima sa kojima su se slučajno upoznali. Rozmari ubrzo ostaje u drugom stanju. Sve bi bilo uobičajeno da ona svako veče nema noćne more i da nekoliko njenih prijatelja iznenada ne umire. Pritom, bol koji oseća u stomaku, daleko je od prihvatljivog za trudnice. Povezujući činjenicem i hvatajući detalje, Rozmari zaključuje da su ljudi oko nje u dosluhu. Iako već u devetom mesecu, prikuplja poslednju snagu da svakodnevno istražuje satanističke rituale za koje sumnja da se sprovode nad njom. Na kraju otkriva da su njene komšije, kao i njen suprug, vešci i veštice a da je dete koje nosi u utrobi - dete samog Satane. Kraj filma je veoma uznemirujuć i izaziva osećaj nemoćnosti i straha.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Mija Farou Rozmari Vudhaus
Džon Kasavetes Gaj Vudhaus
Rut Gordon Mini Kastevet
Sidni Blekmer Roman Kastevet
Moris Evans Hač
Ralf Belami dr. Sapirstejn
Čarls Grodin dr. Hil
Viktorija Vetri Teri Đinofrio
Toni Kertis Donald

Prijem filma uredi

Roman Polanski je koristio veoma uznemirujuće kadrove i muziku da izazove neponovljiv osećaj napetosti i jeze. Iako u celom filmu postoje svega dve scene tipične za horor filmove, Rozmarina beba se smatra jednim od najboljih horora svih vremena. Američki filmski institut je 2001. godine ovaj film stavio na 9. mesto, na listi 100 najuzbudljivijih filmova svih vremena.

Glumica Rut Gordon je 1968. godine dobila Oskar za najbolju sporednu glumicu, za ulogu Mini Kastevet u ovom kultnom hororu.

Izvori uredi

  1. Rosemary's Baby, Box Office Information”. The Numbers. Pristupljeno 29. I 2012. 

Vanjske veze uredi