Rose Troche
Nema slobodne slike

Rose Troche je američka filmska i televizijska rediteljka, producentkinja i scenaristkinja. Rođena je 1964. u portorikanskoj porodici i odrasla u Chicagu. Karijeru je započela praveći kratke filmove. Njena partnerka je Cherien Dabies, koja se pridružila ekipi scenaristkinja serije The L Word.

FilmoviUredi

Njen rediteljski debi bila je lezbejska ljubavna priča Go Fish (1994), prvi put prikazana na Filmskom festivalu u Sundanceu. Na scenariju i produkciji je sarađivala Guinevere Turner, koja je bila tadašnja Rosina devojka. Njen naredni film bio je Bedrooms and Hollways (1998), koji se bavi muškom seksualnošću. Režirala je i film The Safety of Objects (2001), napisan na osnovu pripovetke A. M. Homesa sa fokusom na heteroseksualnu ljubav u predgrađu.

TelevizijaUredi

Radila je kao rediteljka na seriji Six Feet Under. Kao scenaristkinja i kao rediteljka radila je na nekoliko epizoda serije The L Word, za koju takođe radi kao producentkinja. Pisala je jednu epizodu za seriju South of Nowhere i režirala je jednu epizodu serije Touching Evil.

Spoljne vezeUredi