Rongbuk manastir

Rongbuk manastir nalazi se u oblasti Tibet, Kina. Pripada Nyingma školi, jednoj od četiri najstarije glavne škole Tibetanskog budizma, dominantnoj religiji u ovoj oblasti[1] Ova Religija je raširena i u regijama koje okružuju Himalaje:  Bhutan, Ladakh i Sikkim), zatim u centralnoj Aziji, u južnom Sibiru (Tuva i Mongolija) i Kini.[2]

Rongbuk manastir sa Mount Everestom u pozadini (sjeverna strana)

Nalazi se sa sjeverne strane Mount Everest na nadmorskoj visini 5009m², što ga svrstava na drugo mjesto po nadmorskoj visini vjerskih objekata ove vrste. Za Šerpe koji žive sa južne strane Everesta u Khumbu oblasti u Nepalu, Rongbuk manastir bio je jedno važno mjesto hodoćašća, na koje su dolazili putujući nekoliko dana preko Himalaja kroz prolaz Nangpa La.

Manastir su redovno posjećivali i pripadnici prvih britanskih ekspedicija na Mount Everest u prvoj polovini XX vijeka, nakon svakodnevnog pješačenja od pet sedmica, od Darjeelinga u Indijii. Mnoge kasnije i sadašnje ekspedicije koje idu na uspon sa sjeverne strane podižu svoj Bazni kamp na Rongbuk ledenjaku, na udaljenosti 8 km. južno od manastira.

Podigao ga je 1902. Ngawang Tenzin Norbu, Nyingmapa Lama, poznat i kao Zatrul Rimpoche na mjestu gdje su se od XVIII vijeku obavljale molitve i meditacije, u pećinama i improvizovanim kolibama, i danas raspoređenim oko manastirskog kompleksa, u dolini i brdima. Na tom prostoru nalaze se i brojne kamene ploče ili stijene sa natpisima iz budizma. Zatrul Rimpoche je često išao u Solu (Khumbu region u Nepalu), južno od Everesta, i osnovao je za Šerpe nekoliko manastira: Thame, Tengboche, Takshindo, i Chiwong. Ukupno je za života podigao sedam kapela u Rongphuk kompleksu, četiri manastira u Khumbu regiji, i pet samostana u Dingri.

Rongbuk manastir bio je godinama centar vjerskog Mani Rimdu festivala, koji se odvijao jednom godišnje u trajanju od mjesec dana (u novembru). Manastir je u potpunosti razvaljen tokom Kineske kulturne revolucije u periodu 1966-1976.

U manastiru je stalno 10 monaha i 20 redovnica, a nekada ih je bilo ukupno oko 500.

Reference uredi

  1. Rongbuk manastir
  2. „Rongbuk manastir i područje Everesta - colorado.edu”. Arhivirano iz originala na datum 2017-08-23. Pristupljeno 17. 12. 2020.