Ronald Eldon Vajat (engl. Ronald Eldon Wyatt, 1933 - 4. avgust 1999) je bio američki avanturista, pseudoarheolog i bivši anesteziolog koji je skrenuo pažnju na sebe tvrdnjom da je lokalitet Durupinar mesto počivanja Nojeve barke.

Ron Vajat
Puno ime Ronald Eldon Vajat
Informacije
Rođenje 1933.
Smrt 4. avgust 1999.
Memfis

Biografija uredi

Vajat je radio kao anesteziolog[1] kada je 1960. u časopisu Lajf video sliku lokaliteta Durupinar, stenovite formacije u obliku čamca na planini Ararat. Potonje spekulacije u evangelističkim hrišćanskim krugovima da bi ovo moglo da bude Nojeva barka uticala je na Vijata da započne svoju karijeru arheolog-amatera. Od 1977. do svoje smrti 1999. godine Vajat je putovao više puta na Bliski istok, a njegova interesovanja su se proširila na mnoge reference iz Starog i Novog zaveta.

Otkrića uredi

U vreme njegove smrti 4. avgusta 1999, Vajat je tvrdio da je pronašao:[2]

Zavetni kovčeg uredi

Dok je iskopavao u oblasti Baštenskog groba, Vajat je našao prostoriju, za koju tvrdi da se u njoj nalazi Zavetni kovčeg. Takođe, Vajat tvrdi da je iznad ove prostorije razapet Isust Hrist, na osnovu crne materije, koju je kasnije testirana i ispostavilo se da je ljudska krv. Argument da je to Hristova krv dolazi da se u njoj nalazi 24 hromozoma. Normalno, ljudi imaju 46 hromozoma, od kojih 23 dolazi od majke i 23 od oca, a Isus bi, pošto je začet bez oca, imao samo 23 hromozoma od majke i jedan Y hromozom.

Prelazak Crvenog mora uredi

Za razliku od ostalih biblijskih literalista koji smatraju da se prelazak Izraelićana preko Crvenog mora dok ih je progonio faraon i njegova vojska, kako je opisano u Knjizi izlaska, desio preko Sueckog zaliva ili Tiranskog moreuza, Vajat tvrdio da se to desilo preko Akapskog zaliva. Ovo je zasnovao na pronalaženju plaže kod grada Nuvejba koja bio odgovarala opisu događaja, kao i o pronalasku ostataka točkova dvokolica koje su potonule u more.[3]

Još jedan argument kojim Vajat dokazuje da su Izraelićani ovde prešli Crveno more je tvrđava u Nuvejbi.[4]

Kritike uredi

Iako je Vajat osvojio sledbenike iz reda fundamentalističkih hrišćana koji doslovno shvataju Bibliju, njegov kredibilitet osporavaju profesionalni arheolozi i istraživači Biblije.

Arheolog Džo Zajas iz Izraelske komisije za antikvitete je izjavio da „Ron Vajat nije arheolog niti je ikada vršio zakonski dozvoljena iskopavalja u Izraelu ili Jerusalimu. Da bi neko mogao da iskopava, mora imati najmanje zvanje diplomiranog arheologa, što on nema, uprkos njegovim suprotnim tvrdnjama... [Njegove tvrdnje] padaju u kategoriju smeća koje se može naći u tabloidima kao što su Nešenal inkvajer, San, itd...“[5]

Ni evangelisti nisu bili ništa manje kritičniji: Answers in Genesis je nazvao Vajatove tvrdnje lažnim, [6] a jedan adventistički profesor arheologije je tvrdnje o Nojevoj barci i sidro-kamenju ovako opisao: „iako je lokalitet Durupinar otprilike iste dužine za Nojevu barku, [on je]... preširok za Nojevu barku. Vajat je tvrdio da se „brodski oblik“ ove formacije može objasniti samo tako što to jeste Nojeva barka, ali i Šej i Moris su ponudili druga prihvatljiva objašnjenja. Isto tako, Vajat je tvrdio da je uspravne stene koje je pronašao bila sidra, dok je Terijan znao za slične stene izvan lokaliteta Durupinar koja su bila paganske stene kasnije preobrađen od hrišćana za hrišćanske potrebe.“[7]

Izvori uredi

  1. Standish, Russell R. (1999). Holly Relics. Hartland Publications. str. 10. ISBN 978-0923309640. 
  2. Wyatt Archaeological Research website
  3. „WAR describes Wyatt's evidence of the Red Sea crossing”. Arhivirano iz originala na datum 2012-03-07. Pristupljeno 2011-08-06. 
  4. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2013-03-05. Pristupljeno 2011-08-06. 
  5. Letter from Joe Zias
  6. „AiG discussion of Wyatt and other claims with Kent Hovind, October/December 2002”. Arhivirano iz originala na datum 2003-02-11. Pristupljeno 2003-02-11. 
  7. "Has Noah's Ark Been Found?" by David Merling