Ronald Lawrence Kovic (4. jul 1946 - ) je američki mirovni aktivist i publicist koji je služio u američkim marincima u vijetnamskom ratu prije nego što je paraliziran te se okrenuo protiv rata. Najpoznatiji je po autobiografskoj knjizi Born on the Fourth of July koja je adaptirana u istoimeni film gdje je njegov lik tumačio Tom Cruise.

Ron Kovic
Ron Kovic na anti-ratnom skupu u Los Angelesu, 12. oktobar 2007.
Biografske informacije
Rođenje4. 7. 1946. (1946-07-04) (dob: 77)
Ladysmith, Wisconsin, SAD
Obrazovanje
ZanimanjeMirovni aktivist, pisac
Opus
Znamenita djela

Kovic je odrastao u katoličkoj porodici gdje su se njegovale tradicionalne vrijednosti, uključujući patriotizam. Zbog toga je nakon završetka srednje škole 1964. godine odlučio da, umjesto na koledž, kao dobrovoljac pristupi marincima. U decembru 1965. je poslan u Vijetnam, gdje je služio godinu dana, te se, opet kao dobrovoljac, vratio godine 1967. U oktobru iste godine je njegova jedinica upala u zasjedu sjevernovijetnamsku zasjedu i okršaju je Kovic slučajno ubio pripadnika vlastite jedinice. 20. januara 1968. je prilikom napada na jedno selo pogođen sa dva metka, od kojih mu je jedan oštetio kičmenu moždinu i učinio ga trajno paraliziranim.

Poslije dugotrajnog liječenja u veteranskim bolnicama i otpusta iz službe, Kovic se postepeno počeo preispitivati svoj stav prema ratu, a što je kulminiralo u proljeće 1970. godine i koincidiralo sa masakrom na Kent Stateu. Kovic je poslije toga odlučio javno progovoriti protiv rata te se priključio organizaciji Vijetnamski veterani protiv rata; kao njen član je učestvovao u nekoliko spektakularnih protestnih akcija, zbog kojih je više puta uhapšen. Postao je jedno od najpoznatijih ličnosti antiratnog pokreta, a 1974. napisao knjigu koja će postati bestseler. Godine 1976. ga je Demokratska stranka pozvala da govori na njenoj izbornoj konvenciji.

Poslije završetka rata, Kovic je nastavio sa antiratnim aktivizmom, organizirajući protestne akcije uoči i za vrijeme prvog zaljevskog rata (1990 - 1991), te uoči i za vrijeme rata u Iraku. Učestvovao je i u akcijama podrške Palestincima u Pojasu Gaze.

Ron Kovic se 1970-ih sprijateljio sa glumicom i antiratnom aktivisticom Jane Fonda, koja je na temelju Kovica osmislila fiktivnog protagonista u znamenitom filmu Povratak ratnika.

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi