Romul Augustul

(Preusmjereno sa stranice Romul Avgustul)

Romul Augustul (oko 463 — posle 510) je, prema tradiciji, bio poslednji zapadno-rimski car. Romulov otac Flavije Orest je vladao u njegovo ime na području današnje Italije između 28.8. 475. godine i 4.9. 476. godine.

Portret Romula Avgustula na novcu.

Romul je bio sin Atilovog sekretara Oresta koji je bio germanskog porekla zbog čega on sam nije mogao vladati. Nazvan je Romul po svome dedi po majci, plemiću iz Norika. Orest je postao magister militum to jest istovremeno glavni vojni zapovjednik i premijer pod carem Julijem Nepotom 475. godine. Ubrzo pošto je došao na tu poziciju, Orest je podigao ustanak i osvojio je Ravenu, prestonicu Zapadnog rimskog carstva od 402. godine. Julije Nepot je pobegao u Dalmaciju. Kako Orest nije mogao postati car postavio je na presto svog sina, koji je tada bio dete. Po tadašnjim rimskim zakonima Orest i Romula Avgustula su bili uzurpatori tako da nikad nisu priznati od strane Bizanta.

Romul je bio samo figura, a stvarnu vlast je imao njegov otac. Nekoliko meseci pošto je došao na vlast, Orest je odbio da Herulima i nekim drugim plaćenicima rimske vojske dodeli zemlju koji su oni tražili. To je izazvalo pobunu na čijem čelu je bio Odoakar pa je Orest bio uhapšen 28.8. 476. godine i odmah pogubljen. Odoakar se zatim uputio ka Raveni, osvojivši grad i zarobivši Romula Avgustula. Mladi car je bio primoran da abdicira, što se tradicionalno smatra krajem Zapadnog rimskog carstva, budući da je Odoakar odbio da imenuje novog rimskog cara. Odoakar je postao stvarni vladar Italije.

Sudbina Romula posle abdikacije nije poznata. Po jednoj verziji, Odoakar mu je poštedeo život i čak mu dao neki novac i poslao ga da živi kod njegovih rođaka u Kampaniji. Izgleda da je 507. i 511. godine Teodorik Veliki potvrdio godišnje davanje za Romula i za njegovu majku, mada nije lako identifikovati ovog Romula sa poslednjim rimskim carem.

Posle abdikacije Romula Avgustula, Senat, Odoakar i Julije Nepot poslali su delegaciju kod vizantijskog cara Zenona. Odoakar je tražio da bude potvrđen za vice-kralja Italije. Senat je tražio da Vizantija postavi novog cara Zapadnog rimskog carstva, a Julije Nepot je tražio da ponovo dobije krunu. Zenon je odbio zahtev senata, a zahtev Odoakra je prihvaćen da bude namesnik pod formalnom vladavinom legitimnog cara Julija Nepota. Novci sa likom Julija Nepota su bili kovani u Italiji tako sve do 480. godine. No, to je bila samo formalna strana pošto Julije Nepot nikada nije imao nikakvu stvarnu vlast u Italiji. Posle Nepotove smrti, Odoakar je da bi ga formalno osvetio osvojio Dalmaciju i pogubio njegove ubojice

Prethodnik:
Julije Nepot
Zapadnorimski carevi

475.—476.

Nasljednik:
Julije Nepot