Romeo and Juliet (film, 1968)

Romeo and Juliet (sh. Romeo i Julija; ital. Romeo e Giulietta) je britansko-italijanski film snimljen 1968. godine u režiji Franca Zeffirelija, koji se smatra jednom od najboljih, ali i komercijalno najuspješnijih fimskih adaptacija djela Williama Shakespearea.

Romeo and Juliet
Romeo e Giulietta
Olivia Hussey i Leonard Whiting u sceni filma
RežijaFranco Zeffirelli
ProducentJohn Brabourne
Anthony Havelock-Allan
ScenarioFranco Brusati
Masolino D'Amico
Franco Zeffirelli
PredložakRomeo and Juliet; autor:
William Shakespeare
NaracijaLaurence Olivier
Uloge
MuzikaNino Rota
FotografijaPasqualino De Santis
MontažaReginald Mills
StudioBHE Films
Verona Produzione
Dino de Laurentiis Cinematografica
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
4. 3. 1968 (1968-03-04) (London)
Trajanje138 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
 Italija
Jezikengleski
Budžet850.000 $[1]
Bruto prihod38,9 mil. $[2]

Predstavlja adaptaciju istoimene tragedije Williama Shakespearea. Protagonisti, koje tumače Leonard Whiting i Olivia Hussey, su 17-godišnji Romeo Montague/Montecchi i 14-godišnja Juliet/Giuletta Capulet/Capuletti, dvoje adolescenata koji pripadaju dvjema smrtno zavađenim porodicama u Veroni u 15. vijeku. Radnja prikazuje kako se slučajno upoznaju, zaljube i na brzinu vjenčaju, ali i kako ih sticaj okolnosti vodi do tragičnog završetka.

Zeffireli je prilikom snimanja inzistirao na što većoj autentičnosti, te su se, osim kostima i drugih rekvizita, koristile i italijanske lokacije sa renesansnom arhitekturom. Mnogo važnija je bila odluka da se za tumačenje naslovnih uloga angažiraju glumci koji su svojim godištem odgovarali godištu likova u originalnom tekstu. Zeffireli je zbog toga organizirao natječaj na koji se javilo preko 300 kandidata, i izbor je na kraju pao na 17-godišnjeg Whitinga i 14-godišnju Hussey. Zeffireli je njima prilagodio i sam film, tako da je skratio brojne replike iz teksta i umjesto toga inzistirao na reakcijskim kadrovima kako bi daleko bolje i uvjerljivije dočarao njihove osjećaje.

Film je dobio brojne pohvale od strane kritike, te također osvojio Oscar za najbolju kostimografiju i najbolju fotografiju. Također je bio nominiran za Oscara za najbolji film, a što je posljednji put da se tako nešto dogodilo filmu temeljenom na Shakespeareu. Sa druge strane je uspjeh među publikom bio još impresivniji, a što se često tumači time da se mlađa publika, a pogotovo tinejdžeri, lako identificirala sa tinejdžerskim protagonistima, a u njihovoj tragičnoj ljubavi vidjeli i svojevrsni vid tada aktualne antiestablišmentske pobune. Muzička partitura Nina Rote je također postala veliki hit, a glavna ljubavna tema obrađena kroz pjesme pod naslovima What Is Youth? i A Time for Us, koje su došle na vrhove top-lista.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Alexander Walker, Hollywood, England, Stein and Day, 1974 p399
  2. Romeo and Juliet, Box Office Information”. The Numbers. Pristupljeno 29. I 2012. 

Vanjske veze uredi