Romanija

Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Romanija (razvrstavanje).

Romanija je planina u istočnoj Bosni, oko 10 km istočno od Sarajeva.

Romanija
Romanija, krajina II.jpg
Pogled na Romaniju
Nadmorska visina: 1 652 [1]
Mesto:  BIH
Venac:Dinaridi
Koordinate:43°51′N 18°40′E / 43.850°N 18.667°E / 43.850; 18.667
Topo. mapa:
Romanija na karti BiH
Romanija
Romanija
Pozicija Romanije na karti Bosne i Hercegovine

Geografske karakteristikeUredi

Romanija se prostire jugozapadno od Sokoca, sjeveroistočno od Pala i istočno od Sarajeva. Na jugu graniči sa planinom Jahorina, a na istoku sa Glasincem.

Najviši vrh planine je Veliki Lupoglav sa nadmorskom visinom od 1 652 m. [1]Na južnoj strani, iznad Pala, nalazi se Novakova pećina[1], čiji je naziv vezan za hajduka Starinu Novaka. Na zapadnoj strani, iznad Mokrog, su Crvene stijene. [1]

EtimologijaUredi

U bukvalnom prevodu Romanija znači Zemlja Rimljana. [1]To ime je vjerojatno nastalo u ranom srednjem vijeku dolaskom Slavena i Avara početkom 7. vijeka na ove prostore. Oni su porušili rimske gradove i sve tragove Romejskog carstva, a romanizirano stanovništvo iz tih naselja povuklo se na Romaniju, i nastavilo slobodno živjeti sa svojim stadima. Njih su ostali stanovnici vremenom nazvali Vlasi, a planinu po njima Romanija, jer su oni sebe zvali Romanji.[2]

HistorijaUredi

U Drugom svjetskom ratu Planina Romanija bila je centar partizanskog otpora, protiv ustaško - njemačko - talijanskih snaga.

U vreme raspada Jugoslavije, septembra 1991. godine, proglašena je Srpska Autonomna Oblast Romanija (SAO Romanija). U novembru 1991. ova oblast je spojena sa novoformiranom oblašću SAO Birač i nazvana je SAO Romanija-Birač. Oblast je postala deo Srpske Republike Bosne i Hercegovine 1992. godine.

U najnovijem Ratu u Bosni Romanija je bila jedno od najvećih uporišta bosanskih Srba i njihove vojske, a Pale su sve do 1996 bile i glavni grad Republike Srpske i čvrsto uporište Radovana Karadžića.

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Romanija – zemlja Rimljana (hrvatskosrpski). SARAJEVO.co.ba. Pristupljeno 24. 10. 2012. 
  2. I Vlasi o Morlacchi, i latini delle alpi dinariche (talijanski). ilbenandante. Pristupljeno 2. 09. 2012. 

Vanjske vezeUredi