Ролетна је предмет који служи за покривање прозора. Постоје више различитих типова ролетни и имају најчешћу сврху замрачивања просторије на којој је прозор или заштита од временских непогода. Количина светлости која се пушта у просторију се може дозирати ручном или даљинском контролом[1] .

Razni tipovi roletni

Врсте uredi

Ролетне се генерално могу сврстати у две категорије: ролетне рађене по мери и фабрички готове ролетне. Ролетне рађене по мери се праве тако да одговорају тачним димензијама које купац пожели и потпуности одговарају димензијама прозора. Фабрички готове ролетне се праве у више стандардих сетова, те се могу сећи и уклапати у димензије прозора.

Обе категорије ролетни се даље у ширем смислу деле на 5 врста: венецијанери, ролетне које се ролају (роллер блиндс), плеатед ролетне, роман ролетне и вертикалне ролетне[2].

И по саставу постоје више раличитих врста ролетни:

  • Дрвени капаци су врста ролетни који се отварају на идентичан начин као и прозор. Једино што се не отварају унутар просторије они се отварају ван.
  • Ролетна која се пакује и замотава у кутији изнад прозора се обично прави од специјалне врсте пластике, а ређе и од дрвета. Такође у новије време се праве и од алуминијума. Систем за дизање и спуштање ролетне се налази унутар просторије поред прозора. Обично је механизам ручни са траком која се вуче и тиме окреће вратило око којег се замотава ролетна. У новије време ови механизми могу да буду аутоматски са електромотором који покреће механизам.
  • Текстилне ролетне се обично праве од неке врсте штофа или платна. Слично са претходном ролетном има вратило око којег се мота и повлачи се класичним повлачењем врпце које се налази на дну платна. Скупљање омогућује контра опруга која се налази на вратилу.
  • Венецијанeри су најновији вид ролетне. Оне се за разлику од претходних налазе са унутрашње стране прозора. Поред спуштања и подизања венецијанери омогућују и ротирање капака и тиме остварују регулацију светлости унутар просторије.

Сигурност uredi

У последњих неколико деценија, са каблом од ролетни се удавило више од 500 детета. Кабл од хоризонталне ролетне учествује у 57,5% случајева.Вертикалне ролетне, драперије, Роман ролетне учествују у овим инцидентима са 37, 2%. Опозив оваквих врста производа није знатно утицао на смањење смртних случајева код деце од 1980 године[3].

Наводи uredi