The Rocky Horror Picture Show

(Preusmjereno sa stranice Rocky Horror Picture Show)

The Rocky Horror Picture Show (sh. Rockerska horor filmska predstava) je britansko-američki filmski mjuzikl snimljen 1975. godine u režiji Jima Sharmana, koji se smatra najpoznatijim kult filmom svih vremena.

The Rocky Horror Picture Show
RežijaJim Sharman
Producent
Scenario
PredložakThe Rocky Horror Show; autor:
Richard O'Brien
Uloge
Muzika
FotografijaPeter Suschitzky
MontažaGraeme Clifford
StudioMichael White Productions
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
14. 8. 1975 (1975-08-14)
Trajanje100 min.[1][2]
Zemlja
Jezikengleski
Budžet1,4 mil. $[4]
Bruto prihod140,2 mil. $[5]

Predstavlja adaptaciju teatarskog mjuzikla The Rocky Horror Show, čiju je londonsku premijeru 1973. godine također režirao Sharman. Kao i predložak, predstavlja parodiju hollywoodskih i drugih science fiction i horor filmova B-produkcije. Nominalni protagonisti, koje tumače Barry Bostwick i Susan Sarandon, su Brad i Janet, mladi zaručnički par kome se pokvari automobil tokom olujne noći, te su prisiljeni potražiti utočište na usamljenom imanju čiji je vlasnik ludi naučnik dr. Frank N. Furter (čiji lik tumači Tim Curry). Radnja prikazuje kako ih oboje nastoji zavesti, ali i iskoristiti u svom dijaboličkom eksperimentu stvaranja umjetnog stvorenja.

Film, u kome su velikim dijelom nastupili članovi originalne postave, je sniman u studijima tvrtke Hammer Films te su "reciklirali" kulise i brojne rekvizite iz ranijih horor-filmova. Daleko je više truda uloženo u "otkačene" kostime koje je dizajnirala Sue Blane, a za koje se kasnije tvrdilo da su uticali na punk modu. Film se također isticao, zahvaljujući tada još aktualnoj seksualnoj revoluciji provokativnom i subverzivnom tretiranju seksualnosti, koje je uključivalo otvoreno transsekualne, transvestitske i biseksualne likove.

Rocky Horror Picture Show nakon premijere nije imao neki naročiti uspjeh, a nije mu bila sklona ni kritika, koja ga je smatrala "neukusnim". Nakon nekoliko mjeseci, odnosno sljedeće godine, prikazivan je kao tzv. ponoćni film u Waverly Theatreu, kino-dvorani u njujorškoj boemskoj četvrti Greenwich Village. Tada je počeo sticati popularnost među malenim, ali fanatičnim brojem poklonika, koji su počeli ritualno dolaziti na predstave, javno skandirati njegove replike, a na kraju se i oblačiti poput likova te izvoditi plesne i muzičke točke na sjedalima ili bini. Sa vremenom se fenomen počeo širiti i na druge gradove, a gledanje filma postalo kolektivni ritual koji će, nekoliko godina kasnije, biti rekonstruiran u igranom filmu Fame.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. ROCKY HORROR PICTURE SHOW (AA)”. British Board of Film Classification. 17 June 1975. Pristupljeno 18. IV 2015. 
  2. Armstrong, Richard (7 November 2007). The Rough Guide to Film. Rough Guides. str. 506. ISBN 978-1-4053-8498-8. 
  3. 3,0 3,1 „The Rocky Horror Picture Show”. American Film Institute. Pristupljeno 11. XII 2015. 
  4. Solomon, Aubrey (1989). Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History. Scarecrow Press. str. 258. 
  5. Box Office Information for The Rocky Horror Picture Show. The Numbers. pristup 25. VIII 2013.

Vanjske veze uredi