Rock and Roll Hall of Fame

Rock and Roll Hall of Fame je institucija čiji je vlasnik Rock and Roll Hall of Fame Foundation smještena u Clevelandu, Ohio, u SADu, gdje se smješten i muzej u obliku piramide. U muzeju se nalazi veliki broj glazbenih predmeta iz cijelog svijeta. U Rock and Roll Hall of Fame se biraju rock glazbenici i rock sastavi za koje se smatra da su imali veliki utjecaj na glazbu unutar rock-žanra diljem svijeta. Uvjet da bi se pjevač ili grupa primili je da je prvi album kojeg su objavili star najmanje 25 godina. Prvi put ceremonija je obavljena 1986. godine. Posljednjih godina normalno je postalo birati 5 glazbenika ili sastava međutim ranijih godina birano ih je više.

Rock and Roll Hall of Fame

Kada je Rock and Roll Hall of Fame slavio 25. obljetnicu osnutka izabrani su: Ozzy Osbourne, Mick Jagger, Bruce Springsteen, Metallica, U2 i mnogi drugi.

Rock and Roll Hall of Fame dugo je vremena bio američki ili čak i anglosaksonski fenomen. Dugo vremena su svi izabrani glazbenici i sastavi bili iz zemalja engleskog govornog područja. Prvi sastav koji je bio izabran a nije dolazio iz engleskogovorne zemlje bio je sastav ABBA, 2010. godine. Samo glazbenici i sastavi iz sedam zemalja su reprezentirani u Rock and Roll Hall of Fame i to su:

Izabrani glazbenici i sastavi u Rock and Roll Hall of Fame

urediVanjske veze

uredi