RoboCop 2

kino poster filma
Režija Irvin Kershner
Producent Jon Davison
Scenario Frank Miller
Wallon Green
Uloge Peter Weller
Nancy Allen
Dan O'Herlihy
Tom Noonan
Belinda Bauer
Gabriel Damon
Muzika Leonard Rosenman
Fotografija Mark Irwin
Montaža Deborah Zeitman
Armen Minasian
Lee Smith
Distribucija Orion Pictures
Datum(i) premijere
22. jun 1990 (1990-06-22)
Trajanje 117 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet $35.000.000
RoboCop 2 na Internet Movie Database

RoboCop 2 je američki distopijski cyberpunk akcijski triler SF film iz 1990. koji je režirao Irvin Kershner prema scenariju kojeg su zajedno napisali Frank Miller, Wallon Green. Glavne uloge tumače Peter Weller, Nancy Allen, Dan O'Herlihy, Tom Noonan, Belinda Bauer, Gabriel Damon. Film se odigrava u Detroitu u budućnosti, a nastavak je filma RoboCop iz 1987. U ovom filmu, RoboCop (Weller) se mora boriti protiv Caina (Noonan), kriminalca koji proizvodi opasnu drogu "Nuke", dok istodobno megakorporacija OCP planira zamijeniti RoboCopa novim, većim kiborgom.

Film je primio podvojene reakcije od filmske kritike, obožavatelja i publike. Najviše je prigovora usmjereno još povećanom broju nasilja i okrutnosti u odnosu na prvi film. Prvotni scenaristi originalnog filma, Edward Neumeier i Michael Miner, htjeli su osobno napisati nastavak, te složili osnovni sinopsis nazvan Corporate Wars. Međutim, 1988. izbio je veliki štrajk američkog ceha scenarista. Pošto su Neumeier i Miner bili članovi istog udruženja, morali su poštivati pravila i ništa ne pisati sve do okončanja spora. Orion Pictures se, s druge strane, žurio napraviti nastavak, te su ubrzo našli zamjenu u piscu stripova Franku Milleru, koji je napisao priču za RoboCopa 2.[1]

Bio je to posljednji film koji je režirao Irvin Kershner.

RadnjaUredi

Kriminal i zločini su ponovno porasli u Detroitu, a glavni epicentar takve anarhije je kriminalac Cain koji prozivodi opasnu drogu "Nuke" od koje ljudi postaju apsolutno ovisni. U međuvremenum megakorporacija OCP želi staviti cijeli grad pod svoju upravu: u tu svrhu žele dovesti do bankrota Detroita, ukinuti policijske mirovine i smanjiti plaće, što dovodi do policijskog štrajka. Ovo ostavlja RoboCopa samog u borbi protiv Caina, bez potrebne potpore policije. RoboCop pronađe Cainovo sklonište, ali ga pomoćnici zločinca uspiju svladati i raskomadati na sitne dijelove, koje bace ispred policijske postaje. U dijelovima, RoboCop je u kritičnom stanju. Iako ga OCP-jevi znanstvenici uspiju ponovno sastaviti, potpuno mu promijene program i ubace na stotine beskorisnih direktiva od kojih RoboCop postane neučinkovit.

Kako bi se vratio natrag na industrijske postavke, RoboCop dobrovoljno dotakne električni sklop i doživi strujni udar. To uspije i njemu se vrati natrag njegov prethodni indenitet. Uspije uloviti Caina u opasnoj raciji. Međutim, OCP-jeva zaposlenica Juliette faxx uzima Cainov mozak te ga stavlja u robota RoboCop 2, smtrajući da je Cain prikladan kandidat za novog kiborga jer se može kontrolirati zahvaljujući njegovoj ovisnosti o "Nukeu". Ubrzo RoboCain dobije prvi zadatak: ubiti gradonačelnika i bivše suradnika, među kojima su i Angie i 12-godišnji Hob, a koji su svi zajedno pregovarali u jednom skladištu kako bi zaustavili preuzimanje Detroita od OCP-a. RoboCop kasnije dolazi na scenu zločina i vidi pobijene ljude. Na velikom svečanom otvaranju konferencija na kojoj glavni direktor OCP-a, starac, predstavlja RoboCaina koji bi trebao zamijeniti RoboCopa, RoboCain počne pokazivati znakove devijantnog, agresivnog ponašanja. RoboCop se pojavi jer zna da je Cainov mozak u RoboCainu. Dolazi do ogromne bitke između dvaju kiborga, koje završi na ulici ispred OCP-jeve zgrade. RoboCain je toliko velik da je nezaustavljiv te nasumično ubija prolaznike jer traži "Nuke". Međutim, RoboCop se popne na RoboCaina, izvadi i razbije mu mozak, te ga time deaktivira i spasi grad od pošasti.

GlumciUredi

OdjekUredi

RoboCop 2 je pušten u američku kino distribuciju 22. juna 1990. Tijekom premijernog vikenda, zaradio je 14,5 milijuna $, čime je bio drugi najgledaniji film na kino blagajnama u tom razdoblju, iza filma Dick Tracy.[2][3] Iako je prvog vikenda zaradio čak više od RoboCopa 1987., interes publike je brzo splasnuo nakon premijere te je RoboCop 2 zaradio ukupno 45.681.173 $ u američkim kinima, što je za 8 milijuna $ manje od prvog filma.[4]

Reakcije kritike bile su podvojene. Na temelju sume 34 recenzije filmskih kritičara, Rotten Tomatoes je filmu dao prosječnu ocjenu od 32%. Dok su specijalni efekti i akcijske sekvence primile visoke ocjene, osobito stop animacija ogromnog robota RoboCaina Phila Tippetta, česti prigovori su bili da se film ne fokusira dovoljno na protagonista RoboCopa i njegovu partnericu Lewisicu, da je ljudska strana priče izugbljena u moru nasilja te da su neke scene pakosne i neukusne. Jedan kritičar je izbrojao da se u priči dogodi 81 ubojstvo na ekranu, što je više nego dvostruki broj leševa u odnosu na prvi film.[5]

U svojem osvrtu za Chicago Sun Times, filmski kritičar Roger Ebert je filmu dao 2/4 zvijezde i osobito prigovorao ideji da 12 godišnji dječak glumi kriminalca u filmu koji nije namijenjen za djecu: "Cainovi pomoćnici uključuju nasilnog dječaka zvanog Hob, a koji izgleda kao da ima 12 godina ali ubija ljude bez samilosti, psuje i na kraju preuzme posao droge... Scenarij filma je neskladan spoj nerazvijenih i nedovršenih ideja... upotreba lika djeteta-ubojice je ispod svakog prijezira."[6]

NagradeUredi

Nagrada Saturn je nominirala film u tri kategorije:

IzvoriUredi

  1. Edward Neumeier talks about RoboCop Juli 2013. pristupljeno 28. juna 2017.
  2. Broeske, Pat H. (1990-06-25). "'Tracy' Stands Firm at No. 1; 'RoboCop2' Is 2". The Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/1990-06-25/entertainment/ca-634_1_ticket-sales. Pristupljeno 2010-11-08. 
  3. Broeske, Pat H. (1990-06-26). "'Dick Tracy' Clings to No. 1 Spot Second Week in a Row". The Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/1990-06-26/entertainment/ca-715_1_dick-tracy. Pristupljeno 2010-10-13. 
  4. "RoboCop 2". Box office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=robocop2.htm. Pristupljeno 28. juni 2017. 
  5. Sparks, Glenn G. (2015). Media Effects Research: A Basic Overview (5 izd.). Cengage Learning. str. 116. ISBN 9781305686380. https://books.google.com/books?id=vRSdBQAAQBAJ&pg=PA116&dq=robocop+counted+killed&hl=hr&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=robocop%20counted%20killed&f=false. 
  6. Ebert, Roger (June 22, 1990). "Robocop 2". Chicago Sun-Times. http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/19900622/REVIEWS/6220302/1023. Pristupljeno 12 August 2010. 

Vanjski linkoviUredi