Robin Hugh Gibb (22. prosinca 1949., - 20. svibnja 2012.), bio je britanski pjevač i skladatelj. Rodio se kao blizanac sa svojim starijim bratom Mauriceom Gibbom (1949.-2003.). Obojica sa svojim starijim bratom Barryem Gibbom osnivaju Bee Gees, jedan od najpopularnijih pop sastava svih vremena. Svoju glazbenu karijeru počeli su u Australiji, a veliku popularnost su stekli kada su se vratili u Veliku Britaniju. Njegov rad u sastavu prepoznavao se po skladanju i pjevanju.

Robin Gibb
Maurice iz 1979.
Lični podaci
Ime po rođenjuRobin Hugh Gibb
Drugo imeRobin Gibb
Datum rođenja22. prosinca 1949.
Mjesto rođenjaDouglas, otok Man, Velika Britanija,
Datum smrti20. svibnja 2012.
Zanimanjeglazbenik
tekstopisac
Muzički rad
Period aktivnosti1958. - 2003. (sastav)
1970., 1983.-1986., 2003.(solo karijera)
Žanrpop, rock,
disco
Instrumentvokal
Ostalo
Službene straniceSlužbene stranice

Životopis uredi

Robin je sin Hugha i Barbare Gibb i sa svoja dva brata, Mauriceom i Barryem, odrasta u Chorlton-cum-Hardy, Manchester, Engleska. Ubrzo nakon rođenja njihovog najmlađeg brata Andya, 1958. godine, svi zajedno sele u Redcliffe, u Australiju. Pohađali su javnu školu Humpybong State School. Svoju glazbenu karijeru, započeli su u Australiji, a svjetsku slavu sa sastavom Bee Gees, stekli su kada su se vratili u Englsku, gdje su bili uočeni od Roberta Stigwooda.

Solo karijera uredi

Robinova uloga u sastavu, koja ga nije zadovoljavala, pretežito se svodila na vokalne izvedbe, koje je izvodi sa svojim bratom Barryem u vrijeme britanskog uspjeha tijekom 1960-ih godina. To je rezultiralo njegovim napuštanjem sastava nakon što je otpjevao skladbu "Lamplight" i početkom njegove solo karijere. U međuvremenu su se proširile glasine o problemima sa drogom, a roditelji su mu prijetili da će tražiti pomoć od suda pošto je bio maloljetan (tada je imao 19 godina, a punoljetnost u engleskoj je tada bila sa 21).

Iako je njegov album Robin's Reign u početku bio uspješan sa jednim hitom "Saved by the Bell", kasnije nije dobio prolaznu ocjenu i Robin je shvatio da solo karijera nije počela onako kako se on nadao. Stoga je odlučio da se vrati nazad svojoj braći u Bee Gees gdje će usporedno sa sastavom graditi svoju solo karijeru. U to vrijeme 1970. Robert Stigwood bio je urednik RSO recordsa, a on je jedan od ključnih ljudi koji je zaslužan za njihovu uspješnu glazbenu karijeru. Robin je i nakon povratka u Bee Gees, snimao svoje skladbe, "Oh! Darling", cover od Beatlasa i "Help Me", od Marcy Levya.

Također sudjeluje na albumu Sesame Street Fever, od sastava Sesame Street, na kojemu između ostalog izvodi naslovnu skladbu, a nakon toga radi skladbu za Oscar the Grouch, koja se zove "Trash", i govori na ostalim snimkama.

Iako i dalje sudjeluje u radu sastava Bee Gees, Robin i dalje promovira svoju solo karijeru i tijekom 1980-ih izdaje svoja tri studijska albuma (How Old Are You, Secret Agent i Walls Have Eyes), koji su bili uspješniji u kontinentalnoj Europi, nego u Velikoj Britaniji i SAD-u. Prva dva albuma imaju zvuk popa i dancea i veći su uspjeh zabilježili u Njemačkoj, dok je treći album pratio više elektronsku glazbu i sadržavao je više balada, a snimljen je uz pomoć njegove dvojice braće Mauricea i Barrya. 1984. njegov singl "Boys Do Fall in Love" dolazi na Billboardovu top 40 glazbenu ljestvicu.

Nakon albuma Walls Have Eyes, Robin se nanovo pridružio braću u Bee Gees i ostali su zajedno sve do 2002. godine. U istom tjednu kada iznenada umire njegov brat blizanac, Maurice, Robin objavljuje svoj sljedeći album pod nazivom Magnet. Album je 27. siječnja 2003. godine izlazi u Njemačkoj, a ubrzo i u cijelome svijetu. Album sadrži nekoliko starih Bee Geesovih klasika poput, "Wish You Were Here", ali i noovih akustičnih verzija. Nakon što je Maurice umro, Robin i Barry najavili su da Bee Gees više neće nastaviti sa radom.

Robin je nedavno pjevao na otvaranju britanske kontakt emisije The Dame Edna Treatment, koju vode Barry Humphries, Dame Edna Everage i Sir Les Patterson.

Suradnja uredi

U kolovozu 2003., Robin je najavio da će izdati novi singl "My Lover's Prayer", skladbu koju je prvo snimio sa Bee Geesom 1997. godine, na kojoj pjevaju Robin, Wanya Morris, i Lance Bass. Nastupao je i na radiu, ali te snimke nikada nisu objavljene. U listopadu 2003. snima spot u duetu sa Alistairom Griffinom za drugu seriju Fame Academy, koja se prikazuje u Velikoj Britaniji, a Robin u njoj ima ulogu suca. "My Lover's Prayer" izlazi u Britaniji u siječnju 2004. godine, kao dvostruki CD na A strani i dosegao je broj pet na britanskoj top ljestvici singlova.

U siječnju 2005. godine, Robin zajedno sa bratom Barryem, pridružuje se mnogim drugim svjetskim glazbenicima, kako bi snimili jedan ljubavni singl, pod nazivom "Grief Never Grows Old", za pomoć stradalima u azijskom tsunamiu. Ostali glazbenici koji sudjeluju u projektu uključuju i Boy George, Steve Winwood, Jon Anderson, Rick Wakeman, Sir Cliff Richard, Bill Wyman, America, Kenny Jones, Chicago, Brian Wilson (The Beach Boys), Russell Watson i Davy Spillane.

U lipnju 2005. Robin se pridružuje televizijskoj emisiji music talent show, The X Factor, gdje na koncertu u zgradi Royal Albert Hall, izvodi Bee Geesovu skladbu "First of May". Snimka ove izvedbe, objavljena je u prosincu 2005. godine na A strani dvostrukog singla, nazvanog "G4 feat Robin Gibb", zajedno sa skladbom Johnnya Mathisa "When a Child is Born". Ova je skladba također uključena u platinastu prodaju albuma G4 & Friends, koji je dosegao #6 na britanskoj Top ljestvici.

U studenome 2006. godine, Robin je snimio Božićni album pod nazivom Robin Gibb - My Favourite Carols, kako bi potpomogao londonski zbor The Serlo Consort. Na albumu se također nalazi i potpuno nova skladba koju je napisao Robin "Mother of Love", a u Europi je objavljena kao singli koji je dostupan na internetu. U skladbi je bio nadahnut svojim bratom Mauriceom Gibbom i to je ujedno i prvi novi snimak koji je Robin napravio od kako mu je brat blizanac umro 2003. godine.

Osobni život uredi

1968. godine Robin se ženi sa Molly Hullis, koja je kao tajnica radila u organizaciji Roberta Stigwooda. Imali su mnogo sreće kada su 5. studenog 1967.g. preživjeli željezničku nesreću u kojoj je poginulo 49 ljudi. Imaju dvoje djece, Spencer i Melissa, ali se na kraju 1980.g. ipak rastaju i žive odvojeno, Robin je gotovo stalno u SAD-u, dok Molly život provodi u Velikoj Britaniji. Ponovno se ženi 1985. godine sa umjetnicom Dwinom Murphy i sa njom dobiva sina Robina Johna.

Robin je u poslednjim godinama kao vegetarijanac živeo na periferiji u Peel, otok Man. Umro je 20. svibnja 2012. od kolorektalnog karcinoma (sa 62 godine).

Nagrade uredi

Robin Gibb 1994. godine, dolazi u kuću slavnih skladatelja (Songwriters Hall of Fame), a 1997. godine sastav Bee Gees ulazi u kuću slavnih rock and roll izvođača (Rock and Roll Hall of Fame).

2002. godine odlikovan je britanskim redom viteza zajedno sa svojom dvojicom braće Mauriceom i Barryem. Službena ceremonija održana je u zgradi Buckingham Palace 2004. godine, nakon što je Maurice umro.

Robin i Barry Gibb, primili su u svibnju 2004. godine počasni akademski stupanj časti "Doktor glazbe" od univerziteta u Manchesteru.

Diskografija uredi

Popis pjesama koje su napisali braća Gibb, drugi je na svijetu odmah iza Beatlesa. Njihove klasične uspješnice "To Love Somebody," "Tragedy" i "Emotion", bile su kao odskočna daska za sastav Destiny's Child i njihovu daljnju glazbenu karijeru. 2006. godine bivši pjevač Atomic Kittena, Liz McClarnon, dolazi na poziciju #5 britanske Top ljestvice, sa cover skladbom "Woman in Love", koju je producirap Robin Gibb. Skladba je inače bivša uspješnica #1, Robina i njegov brat Barrya, koja je 1980. izvorno napisana za Barbru Streisand. 2008. godine Robin se pridružuje pjevačici Valeriyi, koja dolazi iz Moskve sa novom verzijom Bee Geesovog hit iz 1977.g. "Stayin' Alive", gdje će Robin otpjevati prateće vokale.

Albumi uredi

  • veljača 1970.: Robin's Reign - Njemačka #19, Kanada #77
  • neobjavljeno, 1970.: Sing Slowly Sisters
  • srpanj 1983.: How Old Are You - Njemačka #6, Italija #13, Novi Zeland, Švicarska #26
  • lipanj 1984.: Secret Agent - Njemačka #31, Švicarska #20
  • studeni 1985.: Walls Have Eyes
  • siječanj 2003.: Magnet - VB #43, Njemačka #10
  • srpanj 2005.: Robin Gibb with the Neue Philharmonie Frankfurt Orchestra Live
  • studeni 2006.: My Favourite Christmas Carols

Singlovi uredi

  • lipanj 1969.: "Saved By The Bell" - VB #2, Nizozemska, Južna Afrika #1, Njemačka #3
  • studeni 1969.: "One Million Years" - Nizozemska #6, Njemačka #14
  • veljača 1970.: "August, October" - VB #45, Njemačka #12
  • srpanj 1978.: "Oh Darling" - SAD #15, Čile #5
  • rujan 1980.: "Help Me!" - (Duet sa Marcy Levy). SAD #50
  • lipanj 1983.: "Juliet" - VB #94, Njemačka, Italija, Švicarska #1, Austrija #2
  • listopad 1983.: "How Old Are You" - VB #93, Njemačka #37
  • siječanj 1984.: "Another Lonely Night In New York" - VB #71, Njemačka #16, Švicarska #19
  • svibanj 1984.: "Boys Do Fall In Love" - VB #71, SAD #37, Južna Afrika #7, Italija #10, Njemačka #21
  • kolovoz 1984.: "Secret Agent"
  • listopad 1984: "In Your Diary"
  • studeni 1985.: "Like A Fool"
  • veljača 1986.: "Toys"
  • studeni 2002.: "Please" - VB #23, Njemačka #51
  • siječanj 2003.: "Wait Forever"
  • siječanj 2004.: "My Lover's Prayer" - (Duet sa Alistair Griffin) VB #5
  • prosinac 2005.: "First of May" - zajedno sa sastavom G4
  • studeni 2006.: "Mother of Love" - (Dostupno samo na internetu)
  • studeni 2007.: "Too Much Heaven" - (skladba samo za Njemačku, sa US5) Njemačka #7
  • svibanj 2008.: "Alan Freeman Days" - Izdavač: Academy Recordings

Vanjske veze uredi