Roberto Haller

Roberto Haller (Rijeka, 7. 7. 1965Rijeka, 28. 2. 2020), hrvatski pijanist i kompozitor. Pored solističkih recitala nastupao s Collegium musicum Fluminense i s Riječkim komornim orkestrom.

ŽivotUredi

Roberto Haller je rođen u Rijeci gdje je završio Srednju muzičku školu (danas Glazbena škola) "Ivan Matetić-Ronjgov" klavir u klasi prof. Nine Kovačić te je diplomirao kao pijanist na Državnom glazbenom konzervatoriju "Giuseppe Tartini" u Trstu u klasi prof. Lorenza Baldinija. Usavršavao se na majstorskim tečajevima klavira u Italiji kod prof. Petrushanskog. Čembalo je usavršavao kod poznatog britanskog čembalista i dirigenta prof. Laurencea Cummingsa u sklopu "Aestas musica" u Varaždinu. Kompoziciju je učio privatno kod skladatelja prof. Josipa Kaplana.

KarijeraUredi

Nastupa kao solist na klaviru, u «Riječkom klavirskom duu» s pijanisticom Ninom Kovačić, u «Duu Haller» (uz suprugu Ingrid Haller, sopran), kao čembalist u ansamblu za staru glazbu "Collegium musicum Fluminense" i «Riječkom komornom orkestru», kao orguljaš u vokalno-instrumentalnom kvartetu "Vox caelestis" za koji i sklada nova djela, u «Trio da chiesa» (sopran-flauta-orgulje), kao korepetitor brojnim pjevačima i instrumentalistima i kao vjerni pratilac-orguljaš mnogih amaterskih zborova riječke regije, nastupajući širom Hrvatske i Slovenije te u inozemstvu (Italija, Vatikan, Mađarska, Austrija, Njemačka). Često je surađivao s Riječkim oratorijskim zborom.

Dugi niz godina bavio se pedagoškim radom predajući fortepiano u "Centro studi di musica classica – Luigi Dallapiccola» pri Zajednici Talijana u Rijeci, a desetak godina je djelovao kao korepetitor Opere i potom zborovođa u NK Ivan Zajc u Rijeci. Vodio mješoviti pjevački zbor «Fratellanza» Zajednice Talijana i zbor mladih «Schola Cantorum» iz Rijeke. Bio je umjetnički voditelj "Glazbene agencije Haller", koju je vodio sa suprugom Ingrid.

Nagrade i priznanjaUredi

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja od kojih izdvajamo 1. nagradu za klavir na natjecanju "Istria nobilissima" 1989. i tri prve nagrade za kompoziciju: "Allegro appassionato" za 2 klavira 1995., "Fantazija za glasovir i gudače" 1999. i «Messa a tre voci, orchestra ed organo» 2008.

SnimkeUredi

Snimio je 5 nosača zvuka s ansamblima u kojima djeluje, a na njima je zabilježio i vlastita djela. Njegove komorne i duhovne kompozicije su se također u više navrata premijerno izvedene na koncertima u sklopu Zajčevih dana, Dana sv. Vida i Matetićevih dana u Rijeci.

DjelaUredi

  • Momento musicale - 1994.
  • Allegro appassionato za 2 klavira - 1995.
  • Fantazija za klavir i gudače - 1999.
  • Introitus za orgulje - 2002.
  • Messa a tre voci soliste e organo - 2002.
  • Misa za tri glasa, orkestar i orgulje - 2003.
  • Gloria za soliste, zbor i orkestar - 2004.
  • Tri pjesme za sopran i klavir - Ne mogu, Kamen pjesnika i Biti - 2006.
  • Jutarnji vapaj progonjena pravednika - Psalam br. 3 za tri glasa i orgulje - 2006.
  • Pater noster (za sopran i orgulje) - 2006.

PovezanoUredi