Robert de Beaumont, 1. earl Leicestera

Robert de Beaumont, također poznat i kao Robert I od Meulana (1040/1050 - 5. jun 1118) bio je moćni anglo-normanski feudalac, poznat kao 1. earl Leicestera, ali i kao jedan od najmudrijih ličnosti svog doba i blizak savjetnik tri engleska kralja iz Normanske dinastije.

Rodio se kao sin normandijskog plemića Roberta de Beaumonta, bliskog savjetnika Williama Osvajača, i Adeline de Meulan od koje je naslijedio grofovsku titulu. Zajedno sa Williamom je sudjelovao u invaziji 1066. godine i ratne zasluge su mu donijele niz posjeda i titula u novoosvojenoj Engleskoj. Majčine posjede u Meulanu je nakon njene smrti 1081. osigurao tako što se išao lično pokloniti francuskom kralju Filipu I priznavši kao svog sizerena.

Godine 1096. se oženio za 15-godišnju Elizabeth (Isabel) od Vermandoisa; unuku francuskog kralja Henrija I; do njega je došlo usprkos protivljenja tamošnjeg svećenstva koje je smatralo nepriličnim višedecenijsku razliku u dobi supružnika. Robert je na kraju dobio posebnu dozvolu od pape Urbana II. Elizabeth/Isabel mu je rodila devetero djece, među kojima i sina Roberta koji je naslijedio Leicester, njegovog blizanca Walerana, koji je postao prvi earl Worcester te mlađeg sina Hugha, koji je postao prvi earl Bedforda.

U augustu 1100. je Robert zajedno s kraljem Williamom Rufusom sudjelovao u lovu u New Forestu i bio jednim od svjedoka njegove pogibije. Nakon toga se odmah stavio na raspolaganje Williamom bratu Henryju i pomogao mu doći na prijestolje.

Robert u kasnijim godinama nije mogao zadržati naklonost supruge, koja se zaljubila u mnogo mlađeg William de Warennea, earla od Surreya. Kroničar Hugh od Huntingdona navodi kako je Robert "umro od tuge", omogućivši Isabel da se uda za Warennea i rodi mu petoro djece.

Literatura uredi

  • Edward T. Beaumont, J.P. The Beaumonts in History. A.D. 850-1850. Oxford.

Vanjske veze uredi

Prethodi:
Nova titula
earl Leicestera
1107–1118
Slijedi:
Robert de Beaumont, 2nd Earl of Leicester
Prethodi:
Hugh of Meulan, grof Meulana
grof Meulana
1081–1118
Slijedi:
Waleran IV de Beaumont, grof Meulana