Robert Franklin Stroud (28. januar 1890 – 21. novembar 1963), poznat i pod nadimkom "Ptičar iz Alcatraza" (engleski: Birdman of Alcatraz) bio je američki kriminalac, poznat po tome što je za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne postao stručnjak za ornitologiju.

Robert Franklin Stroud
Robert Stroud
Robert Stroud godine 1951
Biografski podatci
Rođenje(1890-01-28)28. 1. 1890.
Seattle,
SAD
Smrt21. 11. 1963. (dob: 73)
Springfield, Missouri
SAD
RoditeljiBenjamin Stroud
Elizabeth Stroud
Karijera
Zanimanje
Alias(i)"Ptičar iz Alcatraza"
(engleski: Birdman of Alcatraz)
Optužen/i* 1909  ubistvo na mah
Kazna; ubistvo na mah : 12 godina zatvora
teška tjelesna povreda
6 mjeseci zatvora
ubistvo
smrt, preinačena u doživotni zatvor
Statuspreminuo

Stroud je rođen u Seattleu, odakle je u dobi od 13 godina pobjegao od oca koji ga je zlostavljao. Nakon nekoliko godina je došao u Aljasku (tada federalnu teritoriju SAD) gdje je postao svodnik i godine 1909. ubio barmena koji je bio napao jednu od njegovih prostitutki. Za taj je zločin osuđen 12 godina u federalnom zatvoru. Tamo je stekao reputaciju izuzetno nasilnog i opasnog zatvorenika, pa je 1912. osuđen zbog teške tjelesne povrede, a 1916. je zaklao čuvara. Zbog toga je osuđen na smrt, ali mu je majka uspjela ishoditi pomilovanje od predsjednika Wilsona te je kazna preinačena u doživotni zatvor; kao ustupak T. W. Morganu, upravniku federalnog zatvora Leavenworth koji se pomilovanju protivio, prihvaćen je prijedlog da Stroud ostane u samici do kraja života.

Stroud je usprkos toga pronašao društvo zahvaljujući nekoliko kanarinaca koji su zalutali u njegovu ćeliju. O njima se počeo brinuti, a potom ih proučavati, koristeći knjige iz zatvorske biblioteke. Sa vremenom je počeo prikupljati i prodavati ptice, a godine 1933. je objavio knjigu Diseases of Canaries, koja je pozitivno ocijenjena od strane naučnika. Njegov posao i reputacija su mu, međutim, donijeli neprijateljstvo zatvorskih vlasti; disciplinski prekršaj, odnosno korištenje ornitološke opreme kako bi proizvodio zabranjeni alkohol je godine 1942. iskorišten kako bi bio poslan u zloglasni zatvor Alcatraz. Tamo mu, usprkos nadimku, nije bilo dozvoljeno držati ptice.

Priča o Stroudu je, pak, svejedno izazvala pažnju javnosti, pogotovo onog liberalnog dijela koji se zalagao za reformu zatvorskog sistema i Strouda volio isticati kao primjer uspješne rehabitilacije, odnosno da i najgori kriminalci, ako im se pruži prilika, mogu dati koristan doprinos društvu. Stroud Alcatraz nije napustio sve do 1959. godine, kada mu se pogoršalo zdravlje, te kada je poslan u federalnu zatvorsku bolnicu u Springfieldu u državi Missouri. Tamo je posljednje dane proveo surađujući sa tvorcima biografskog filma Birdman of Alcatraz gdje je njegov lik tumačio Burt Lancaster.

Stroud se kasnije pojavio kao lik u dva televizijska ostvarenja posvećena historiji Alcatraza - mini-seriji Alcatraz: The Whole Shocking Story iz 1980. godine gdje ga je tumačio Art Carney i TV-filmu Six Against the Rock iz 1987 godine gdje ga je tumačio Dennis Farina.

Vanjske veze uredi