Robert Opel (23. oktobar 1939 – 7. jul 1979) bio je američki fotograf, poslovni čovjek i aktivist za prava homoseksualaca, najpoznatiji po incidentu na dodjeli Oscara 1974. godine, a koja ga je učinila najpoznatijim streakerom u historiji.

Opel, koji je zahvaljujući radu za LGBT časopis The Advocate dobio pristup ceremoniji, je 2. aprila navečer, iskoristio priliku da se, u trenutku kada je voditelj David Niven najavljivao kako će Elizabeth Taylor proglasiti dobitnika Oscara za najbolji film, prikrao te istčao na pozornicu potpuno gol pokazujući znak mira. Opel je kasnije tvrdio da je to učinio kako bi skrenuo pažnju javnosti na pitanje prava homoseksualaca. Incident je, međutim, također poznat po izuzetno domišljatoj reakciji Davida Nivena, koji je rekao kako će "jedini smijeh taj čovjek izazvati kada se svuče i pokaže svoj maleni potencijal". Danas postoje tvrdnje da je incident bio prethodno planiran od strane producenta Jacka Haleya Jr.

Opel je zahvaljujući svom ispadu postao svojevrsni celebrity. U martu 1978. je u San Franciscu otvorio "Fem-Way Studio", galeriju homoseksualne umjetnosti, a koja je, između ostalog, pažnju javnosti skrenula na kasnije poznate gej umjetnike kao što su Tom of Finland i Robert Mapplethorpe. Ubijen je prilikom pljačke vlastite galerije.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi