Robert Georges Nivelle (Tulle, 15. listopada 1856.Pariz, 22. ožujka 1924.) je bio francuski vojni zapovjednik koji je služio u Bokserskom ustanku i Prvom svjetskom ratu. Nivelle je bio izrazito sposoban zapovjednik i organizator artiljerije na razini regimenti i divizija, ali njegova karijera obilježena je katastrofalnim krahom njegove ofenzive u proljeće 1917. godine.

Robert Nivelle
Biografske informacije
Puno ime Robert Georges Nivelle
Rođenje 15. listopada 1856.
Francuska Tulle, Francuska
Smrt 22. ožujka 1924.
Francuska Pariz, Francuska
Karijera
Odanost  Francuska
Služba 1878.1921.
Čin general
Ratovi Bokserski ustanak
Prvi svjetski rat
Važnije bitke Prvi svjetski rat
Vojska Armées françaises
Rod vojske Armée de terre
Nagrade Veliki križ Legije časti
Médaille militaire
Croix de guerre 1914–1918
Medalja za istaknutu službu

Rođen u Tulleu, Nivelle je 1878. godine diplomirao na École Polytechnique. Početak njegove vojne karijere obilježen je službama u artiljerijskim jedinicama u Indokini, Alžiru i Kini, samo da bi u listopadu 1914. godine, nedugo nakon početka Prvog svjetskog rata, bio imenovan brigadnim generalom. Tokom 1916. naslijedio je Philippea Pétaina na mjestu zapovjednika Druge armije u bitci za Verdun. Njegovi snažni artiljerijski protunapadi omogućili su Francuskoj da u samo par mjeseci vrati sva područja koja su Nijemci osvojili tokom prethodnih šest mjeseci. Ipak, general Charles Mangin i on već su bili optuženi da su nepotrebno žrtvovali previše života u Verdunu.

U prosincu 1916., na krilima uspjeha u Verdunu, Nivelle je unaprijeđen u vrhovnog zapovjednika francuskih trupa na Zapadnom frontu, gdje je naslijedio Josepha Joffrea. U izboru mu je pomogla njegova uvjerljivost kod francuskih i britanskih političkih lidera, kao i izvrsno poznavanje engleskog jezika. Nivelle je izjavio kako je uvjeren da njegove metode kod Verduna mogu pobijediti rat, a tadašnji britanski premijer David Lloyd George je zdušno podržao njegovu taktiku frontalnih napada te je britanske trupe u Francuskoj stavio pod Nivelleovu komandu. Ipak, Nivelle je s vremenom gubio podršku svojih časnika. Kontroverzna Nivelleova ofenziva započeta je u travnju 1917. godine na putu Chemin des Dames u manje od mjesec dana doživjela je katastrofalan i sramotan neuspjeh. Proboj na Zapadnom frontu nije ostvaren, a Francuska je pritom izgubila gotovo 200,000 ljudi. Posljedica toga bila je masovna pobuna koja je zahvatila gotovo polivicu Francuske vojske tako da ista tokom sljedećih mjeseci nije vodila nikakvu važniju ofenzivu.

Nivelle je u svibnju 1917. smijenjen s mjesta vrhovnog zapovijednika i poslan u Sjevernu Afriku. Naslijedio ga je Philippe Pétain. Nivelle se u Francusku vratio po završetku Prvog svjetskog rata, a umirovio se 1921. godine. Unatoč neuspjehu, dodijeljen mu je Veliki križ Legije časti. Umro je 22. ožujka 1924. godine u svom krevetu u Parizu. Pokopan je u muzeju Les Invalides.