Robert I od Flandrije

Robert I (c. 1035–1093), poznat i kao Robert Frizijac, bio je grof Flandrije od 1071. do smrti.

Robert I, grof Flandrije

Bio je sin flandrijskog grofa Balduina V i francuske princeze Adele, kćeri kralja Roberta II. Oca mu je godine 1067. naslijedio stariji brat Balduin VI; sestra Matilde je bila udana za normandijskog vojvodu i kasnijeg engleskog kralja Guillaumea (Vilim Osvajač). Sam Robert se po nalogu oca oženio za Gertrudu od Saksonije, udovicu grofa Florisa I od Holandije; tako je stekao njegovu zemlju, pokćerku Berthu i posinka Dirka V, te nadimak "Frizijac".

Grofovstvo nad Flandrijom je, pak, 1067. preuzeo njegov brat Balduin VI. On je, pak, na samrti Flandriju ostavio svom malodobnom sinu Arnulfu, proglasivši svoju suprugu Richilde regenticom, a Roberta skrbnikom. Robert se, međutim, ubrzo nakon toga pobunio nastojeći osporiti nasljedstvo. Richilde je u pomoć pozvala francuskog kralja Filipa I i normanske vitezove. Saveznička i pobunjenička vojska se 22. februara 1071. sudarila kod Cassela. U kaotičnoj bitci u taktičkom smislu nije bilo pobjednika, s obzirom da su zarobljeni i Richilde i sam Robert; međutim, u njoj je mladi Arnulf poginuo. Robert je ubrzo razmijenjen za Richilde te je sklopio sporazum sa kraljem Filipom. U zamjenu za ruku svoje pokćerke Berthe je isposlovao titulu grofa Flandrije. Richilde i njeni mlađi sin Balduin su se sklonili u Hainaut odakle su neko vrijeme bez uspjeha pokušavali vratiti vlast.

Balduin je kao flandrijski grof napustio tradicionalnu politiku savezništva sa Normanima, te je 1078. Flandriju učinio utočištem engleskih pobunjenika pod Robertom Curthouseom. Godine 1085. je, pak, zajedno sa danskim kraljem Knutom IV planirao invaziju Engleske, ali do nje nije došlo zbog Knutovog ubistva. Sljedeće godine je, pak, uz oružanu pratnju otišao na hodočašće u Jeruzalem. Pri povratku je nakratko ušao u službu bizantskog cara Aleksija I Komnina i pomogao mu poraziti turskog vojskovođu Kerboghu.

Umro je 1093. i naslijedio ga je sin Robert II. Kćer Adela je bila oženjena za danskog kralja Knuta IV.

Preci uredi

Prethodi:
Arnulf III
grof Flandrije
1071–1093
Slijedi:
Robert II