Robert I od Francuske

(Preusmjereno sa stranice Robert I. od Francuske)

Robert I. (15.08.866 - 15.06.923) je bio francuski vojvoda i francuski protukralj. Povjesnim revizionizmom Robert I. je proglašen kraljem Francuske između 922 i 923 godine iako je bio pobunjenik koji za svog života nije oborio legalnu vladu to jest kralja.

Život uredi

Robert je bio brat francuskog kralja Oda koji je vladao u doba maloljetstva Karla III. Nakon smrti Oda 898. godine francuski plemići su za vladara Karla, ali on je po dogovoru morao ostaviti Robertu sve titule i teritorije koje je on tada imao.

Nakon tog političkog dogovora mir između kralja i najjačeg feudalnog gospodara je trajao do 921. godine kada se među francuskim feudalcima stvara zavjera zbog navodnog favoritizma prema svom miljeniku imena Hagano. Službeni razlog za pobunu je bila Karlova odluka da oduzme dvorac kćerki od Karla II. kako bi ga dao miljeniku.

Pobunjenici su za svog kralja proglasili Roberta i s svojom vojskom su krenuli u napad 922. godine. Karlo III. se povukao prema sjeveru pokušavajući organizirat svoje snage tako da je vojska Roberta osvojila Rheims gdje se on i okrunio za kralja Francuske 29.06.922. godine.

Karla III. je tek sljedeće godine s vjernom vojskom krenuo u napad. U odlučujućoj bitki kod mjesta Soissons 15.06.923. godine Robert I. je poginuo, ali njegova vojska je ostvarila pobjedu i zarobila kralja.

Dinastija uredi

Bez obzira na činjenicu da Robert nije vladao niti jedan dan njegova dinastije će na kraju ipak preuzeti vlast. Nakon njegove smrti pobjednici su za novog kralja proglasili njegovog zeta Rudolfa nakon čije smrti vlast će se vratiti u ruke potomaka Karla III. koji će na kraju ipak biti zbačeni s vlasti od strane robertovog unuka Huge Capeta koji će osnovati novu vladajuću dinastiju.

Linkovi uredi

Prethodnik: Kralj Francuske Nasljednik:
Karlo III Rudolf