Robert Downey Jr.

(Preusmjereno sa stranice Robert Dauni Mlađi)

Robert Downey mlađi (eng. Robert Downey Jr., rođen 4. travnja 1965. u New Yorku) američki je glumac i glazbenik. Sin je Roberta Downeya, nezavisnog filmaša i glumca. Downey mlađi je jednako poznat po svojim filmskim i TV ulogama kao i po uživanju narkotika i problemima sa zakonom.

Robert Downey Jr.

Robert Downey Jr. na fotopromociji filma Iron Man u Ciudad de Mexicuu aprilu 2008.
Rođen/a Robert John Downey, Jr.
04. 4. 1965. (1965-04-04) (dob: 58)
New York, SAD
Zanimanje glumac, filmski producent, pjevač, kantautir
Suprug/a/e/zi Deborah Falconer (1992–2004)
Susan Levin (2005–)
Službena stranica

Biografija uredi

Rana mladost uredi

Robert John Downey mlađi je rođen u njujorškoj četvrti Greenwich Village, kao drugo dijete Roberta Downeya i njegove supruge Elsie. Downey mlađi ima dvije godine stariju sestru, Allyson Downey, spisateljicu i glumicu. Prvu je filmsku ulogu imao u očevom filmu sa samo pet godina. Nakon što su se roditelji rastali, Robert je nastavio živjeti s ocem u Kaliforniji. Kao dijete je mnogo putovao, zbog očevog posla, pa je živio i u Londonu, Parizu, New Yorku i drugim gradovima. Kao i mnogi drugi dječji glumci, učio je glumu na ljetnom kampu Stagedoor Manor u New Yorku. Sa sedamnaest godina napustio je školu u Santa Monici i preselio u New York u želji da bude glumac. Na putu do tog cilja Robert je radio u restoranu, prodavaonici cipela i kao "živa skulptura" u jednom noćnom klubu.

Početak karijere uredi

Javnost je Downeya mlađeg prvi put zapazila 1985. godine, kada je nastupio u poznatom "Saturday Night Live" showu, gdje se dokazao kao vrstan komičar i imitator. Kada se 1987. preselio u Hollywood, počeo je dobivati sve više uloga, uglavnom u tinejdžerskim filmovima i komedijama. Na snimanju filma Air America (1990.) sprijateljio se s Melom Gibsonom.

Chaplin uredi

Svojom ulogom Charlieja Chaplina u biografskom Chaplinu (1992.) Downey mlađi je skrenuo pozornost svjetske javnosti. Redatelj Richard Attenborough je bio oduševljen mladim glumcem, kao i filmski kritičari. Downey mlađi je za ovu ulogu nominiran za Oscara za najboljeg glavnog glumca, u društvu takvih veličina kao što su Denzel Washington, Clint Eastwood i Al Pacino (koji je i osvojio nagradu za ulogu u filmu Miris žene). Downey mlađi nije bio razočaran, navodeći kao razlog da je njegov omiljeni glumac Peter O'Toole bio čak 7 puta nominiran, a nije dobio nagradu (O'Toole je 2006. dobio i osmu nominaciju za najboljeg glavnog glumca).

Karijera u devedesetima uredi

Godine 1994. Robert Downey mlađi je nastupio uz Marisu Tomei u romantičnoj hit-komediji Only You. Godinu prije je bio jedan od brojnih poznatih glumaca u omnibusu Roberta Altmana Kratki rezovi. Slijedile su uloge u filmovima Rođeni ubojice Olivera Stonea, Zlatni dečki Curtisa Hansona i dr.

Ally McBeal uredi

Godine 2000. Downey mlađi je za ulogu u hit TV seriji Ally McBeal dobio Zlatni globus za najboljeg TV glumca u sporednoj ulozi, kao i nominaciju za Emmy. No, priča je neslavno završila, jer je producent serije David E. Kelley Robertu uručio otkaz, nakon što je ovaj (ponovo) uhićen zbog vožnje pod utjecajem opojnih droga.

Povratak uredi

Nakon tri godine pauze, Downeyju mlađem je šansu pružio njegov prijatelj Mel Gibson, u filmu Raspjevani detektiv. Te iste, 2003. godine, Robert se pojavio u psihološkom trileru Gotika, uz Halle Berry. Godine 2005. nastupio je uz Keanua Reevesa u ZF Replikatoru (A Scanner Darkly) i uz Georgea Clooneya u političkom Laku noć, i sretno. Downey mlađi je 2008. dobio glavnu ulogu u filmu Iron Man, napravljenom prema istoimenom "Marvelovom" stripu. Igrao je naslovnu ulogu u filmu Sherlock Holmes, za koju je dobio Zlatni globus, 2009. godine.

Privatni život i borba s ovisnošću uredi

Robert Downey mlađi je jednom prilikom izjavio: "Osjećam se kao autsajder u ovoj (filmskoj) industriji. Valjda zato što sam toliko lud." [1] Vjerojatno ga ni jedna izjava bolje ne opisuje. Unatoč velikog uspjeha s Chaplinom, Downey mlađi je došao na glas više kao problematična osoba, narkoman i pijanac, a manje kao nadareni glumac. To je jako naštetilo njegovoj (potencijalno briljantnoj) filmskoj karijeri. Primjerice, Woody Allen, jedan od njegovih najvećih obožavatelja, ga je želio za svoj film Melinda i Melinda, ali je Robert tada bio u zatvoru, pa mu je ta prilika propala. U svim njegovim novijim ugovorima postoji klauzula da neće biti isplaćen do kraja ukoliko ne završi snimanje. [2]

Problemi sa zakonom su počeli u lipnju 1996. godine, kada je zaustavljen zbog prebrze vožnje. Nakon što je pao na alkotestu, Downeyju mlađem je policija u automobilu pronašla heroin, crack, kokain i vatreno oružje. Osuđen je na tri godine zatvora uvjetno i poslan u kliniku za odvikavanje. Sljedeće godine, tijekom snimanja filma Dvije djevojke i dečko, Downey mlađi je svakodnevno bio testiran na narkotike. Nakon što je u listopadu ponovo uhićen zbog kršenja uvjetne kazne, u prosincu je osuđen na šest mjeseci zatvora. Nakon tri mjeseca, u ožujku 1998. godine, premješten je u čuvanu kliniku za odvikavanje kako bi odslužio ostatak kazne.

 
thumb

U lipnju 1999. godine, Robert Downey mlađi je ponovno uhićen radi zlouporabe opijata, nakon što je pronađen kako spava na krevetu svog susjeda; pod utjecajem droge je zamijenio svoju i susjedovu kuću. Zbog stalnog kršenja uvjetne kazne, osuđen je na 15 mjeseci boravka u zatvorskom centru za odvikavanje, iz kojeg je otpušten u kolovozu 2000.

Činilo se da su problemi iza njega kada se priključio glumačkoj ekipi serije Ally McBeal, no u studenom je ponovo uhićen i pušten pod jamčevinom. Nakon još jednog uhićenja, u travnju 2001. godine, dobio je otkaz u seriji, premda je za tu ulogu nagrađen Zlatnim globusom. U srpnju je vraćen na još jednu godinu u zatvorski rehabilitacijski centar. Čini se da je, nakon tog posljednjeg boravka u zatvoru, odvikavanje uspješno provedeno.

Downey mlađi je od 2005. oženjen producenticom Susan Levin, koju je upoznao na snimanju Gotike. S prvom suprugom Deborah Falconer se rastavio 2004. godine, nakon 12 godina braka. Tijekom 1980-ih je punih sedam godina živio sa Sarah Jessicom Parker, a osim nje je izlazio i s Farah Fawcett, Umom Thurman, Marisom Tomei i Calistom Flockhart.

Veliki zaljubljenik u glazbu, Downey mlađi je pjevao u seriji Ally McBeal, a 2004. je izdao album "The Futurist". Kao svoje glazbene uzore ističe Harry Nilssona, Yes, U2, The Police i Genesis. Prijatelj je s pjevačima Stingom, Billyjem Idolom i Eltonom Johnom.

Filmografija uredi

Reference uredi

  1. Biografija na IMDb-u
  2. Intervju u talk showu "Shootout", 14. srpnja 2006.

Vanjske veze uredi