Robert Carlyle OBE (14. travnja 1961.), priznati škotski glumac, obično izabran da glumi negativce i ubojice.

Robert Carlyle
Biografske informacije
Rođenje14. 4. 1961. (1961-04-14) (dob: 63)
Škotska Glasgow, Škotska
SupružnikAnastasia Shirley (1997.-)
Znamenite uloge
Begbie u Trainspotting

Životopis

uredi

Rodio se u Glasgowskoj četvrti Maryhill, kao sin Elizabeth, zaposlenice autobusne kompanije i Josepha, soboslikara i dekoratera. Otac Joe odgojio ga je nakon što ih je majka napustila kada je imao 4 godine. U 21. godini počeo se zanimati za glumu i upisao akademiju.

Karijera

uredi

Sa Kraljevske škotske akademije za umjetnost i glazbu je i diplomirao. 1991. u 30. godini zajedno sa četvoricom prijatelja osniva glumačku družinu i dobiva manju ulogu u seriji "The Bill".

Vrlo se brzo iskazao kao nadareni glumac, pa je do sada snimio trideset i jedan film. Snimao je i za televiziju. Njegove najbolje uloge su :psihopat Francis Begbie u filmu "Trainspotting", Gaz u filmu "Skidajte se do kraja"(zaradio nagradu BAFTA), i kao Adolf Hitler u biografskom filmu.

Snimao je filmove sa velikim glumcima,kao što su Samuel L. Jackson, Rhys Ifans, Pierce Brosnan, Tom Wilkinson. On je kriv zašto Samuel L. Jackson voli nogometni klub Liverpool.

Glumački stil

uredi

Robert je poznat kao osoba koja ozbiljno pristupa poslu.Potpuno se uživljava u ulogu. Kad je trebao glumiti vozača autobusa, išao je na vozački ispit za kategoriju autobusa. Za ulogu Hitlera,slušao je sva djela Richarda Wagnera.

U filmu "28 tjedana poslije" u pripremi za scenu zaraze virusom, mlatio je glavom o prozor s ojačanim staklom, pa ga je glava boljela tri dana.

Privatni život

uredi

Od 1997. godine oženjen je sa šminkericom Anastasiom Shirley, s kojom ima troje djece. Otac Joe umro je u siječnju 2006. godine.