Rizik je društvena igra na ploči. Cilj igre je prvi ispuniti zadatak i pokazati karticu zadatka. Svaki zadatak je tajan do kraja igre.

Igra je napravljena za najmanje dva, a najviše šest igrača, od kojih svaki ima svoju boju: plavu, crnu, ljubičastu, žutu, zelenu ili crvenu. Igra je koncipirana tako da je na ploči stilizirana karta svijeta u čijem je središtu Europa. Kontinenti (dvije Amerike, Australija, Azija, Afrika i Europa) podijeljeni su na manja područja koja imaju imena po nekim državama, pokrajinama ili geografskim područjima (npr. sjeverna Afrika).

Uz figurice vojske (vojnik=1 bataljun, konjanik=5 bataljuna i top=10 bataljuna) i igraće podloge, u kutiji ćete naći dva špila karata i 5 kocaka. Na jednom špilu su zadaci čije je izvršenje krajnji cilj igre, dok su na drugom špilu karata ucrtane granice područja s njihovim imenom, a u dnu svake karte slika jedne od figurica. Igra počinje tako što se ravnomjerno podijele karte s područjima (državama ili regijama), te jednak broj bataljuna (vojske). Nakon toga svaki igrač iz špila izvuče jednu karticu zadataka. Na kartama zadataka ponuđene su i alternative (npr.:osvojite 24 područja ili uništite sve crne postrojbe). Sve radnje u igri (napad i obrana) izvode se bacanjem kocaka. Naravno, veći zbroj točaka na kockama je jači. Napadač s tri ili više bataljuna napada s tri kocke, dok se protivnik brani s dvije ili jednom kockom, ovisno o tome koliko ima bataljuna na napadnutom području. Nakon svakog napada napadač ima pravo pregrupirati bataljune samo iz jednog u drugo, susjedno područje, nakon čega vuče karticu iz špila područja i vojske. Na redu je sljedeći igrač.

Karte koje se skupljaju nakon svakog grupiranja služe za obnovu vojnih snaga. Ako igrač skupi 3 iste karte, idući put kad dođe na red za napad dobiva onoliko vojske čiji je simbol na tim trima Karticama.U toku napada ukoliko igrač baci kockicu sa brojem 3 a protivnik sa brojem 1 protivnik gubi 2 tenka a ukoliko napadač baci kockicu sa brojem 3 a protivnik sa brojem 2 protivnik gubi 1 tenk. Isto tako, igrač koji zauzme čitav kontinent i zadrži ga do idućeg bacanja dobiva vojske u vrijednosti koja je označena na igraćoj ploči za pojedini kontinent. Te su vrijednosti izražene proporcionalno težini zauzimanja, odnosno zadržavanja kontinenta.

Regije uredi

 
Regije

Sjeverna Amerika

  1. Aljaska
  2. Alberta
  3. Srednja Amerika
  4. Istok SAD
  5. Grenland
  6. Sjevernozapadni teritorij
  7. Ontario
  8. Québec
  9. Zapad SAD

Južna Amerika (2)

  1. Argentina
  2. Brazil
  3. Peru
  4. Venezuela

Evropa (5)

  1. Velika Britanija
  2. Island
  3. Sjeverna Europa
  4. Skandinavija
  5. Južna Europa
  6. Ukrajina
  7. Zapadna Europa

Azija (7)

  1. Afganistan
  2. Kina
  3. Indija
  4. Irkutsk
  5. Japan
  6. Kamčatka
  7. Bliski istok
  8. Mongolija
  9. Siam
  10. Sibir
  11. Ural
  12. Jakutsk

Afrika

  1. Kongo
  2. Istočna Afrika
  3. Egipat
  4. Madagaskar
  5. Zapadna Afrika
  6. Južna Afrika

Oceanija

  1. Istočna Australija
  2. Indonezija
  3. Nova Gvineja
  4. Zapadna Australija

Druge vrste igre Rizik uredi

  1. Rizik 2210 A.D.

Vanjske veze uredi