River Avon (Warwickshire)

Rijeka Avon (engleski: River Avon) ili Avon /[invalid input: 'icon']ˈvən/ je rijeka u engleskim grofovijama Leicestershire, Northamptonshire, Warwickshire, Worcestershire i Gloucestershire. Također je poznata kao Warwickshire Avon ili Shakespeare's Avon ("Shakespeareov Avon"), a od 1719. se dijeli na Donji (Lower) Avon, ispod Eveshama, i Gornji (Upper) Avon, od Evesham do iznad Stratford-upon-Avona.

River Avon
Lokacija
Države Engleska
Hidrografija
IzvorNaseby, Northamptonshire
Ušće
  – koordinate
River Severn, Tewkesbury
51°59′49″N2°9′25″W
Dužina137 km

Radovi na poboljšanju navigacije su počeli 1635. godine, te je niz ustava omogućio plovilima da dođu do Stratforda, otprilike do 6 km od Warwicka. Gornji Avon bio je sklon poplavama i imao opasne struje, pa je na njemu plovidba okončana 1877. Na Donjem Avonu je navigacija moguća, ali tek do Pershorea od 1945.

Obnova plovnosti Donjeg Avona je počela 1950. godine, i dovršena je 1962. Gornji Avon je zahtijevao više truda, jer su ranije ustave i kanali bili zapušteni ili uništeni. Rad je započeo 1965. i uključio devet novim ustava i 17 km kanala, a što su uglavnom radili lokalni dobrovoljci. Dovršeni su 1974. kada je rijeku za plovodibu otvorila kraljica majka Elizabeta.

Literatura uredi

Eksterni linkovi uredi