Rita Sahatčiju Ora (alb. Rita Sahatçiu Ora; Priština, 26. novembar 1990) je britanska pevačica, tekstopisac i glumica. Živi i radi u Londonu. Njen prvi album, koji je objavila 2012. pod nazivom Ora, dospeo je na prvo mesto top liste u Ujedinjenom Kraljevstvu. S tog albuma proizašla su tri hita: Hot Right Now, How We Do (Party) i R.I.P., zbog čega je Rita postala izvođač sa najviše hitova na prvom mestu u Velikoj Britaniji 2012. godine.

Rita Ora


Puno ime Rita Sahatčiju
Datum rođenja 26. novembar 1990.
Mesto rođenja Kosovo Priština, Kosovo
(tada  SFR Jugoslavija)
Zanimanje pevačica
tekstopisac
glumica
Aktivni period 2004. − danas
Žanr pop
r&b
dens
Izdavačka kuća Roc Nation, Columbia
Zvaničan sajt ritaora.com

Rani život i početak karijere uredi

Rita Ora rođena je u Prištini 26. novembra 1990.[1] godine. Njeni roditelji, Besnik i Vera Sahatçiu, su kosovski Albanci, a ima i stariju sestru Elenu i mlađeg brata Dona. Kad je imala jednu godinu, sa roditeljima se preselila u London. Odrasla je u Portobello Road u zapadnom Londonu, gde je pohađala osnovnu školu "St Cuthbert with St Matthias" (u kvartu Earls Court), a potom je završila Syvia Young Theatre School Teatarsku školu Sylvije Young, St Charles Catholic Sixth Form College. Danas živi u Kensingtonu, London.

Ora je počela sa pevanjem od malih nogu. Godine 2004. pojavila se u britanskom filmu Spivs. Prijavila se na audiciju Eurovision: Your Country Needs You na BBC One za britanskog predstavnika za Eurosong 2009, ali se kasnije povukla iz takmičelja objašavajući da se nije osećala spremnom.

Muzičku karijeru započela je 2007, kad je sarađivala u pesmi Craiga Davida "Awkward", a onda i 2008. u pesmi "Where's Your Love", u čijem se video-spotu takođe pojavljuje. Ora je počela da peva po barovima u Londonu i okolini, a 2009. primetili su je ljudi iz diskografske kuće Roc Nation. Nekoliko dana kasnije, Ora leti u Njujork gde upoznaje Jay-Zija. Godine 2009. Ora se pojavljuje u Jay-Zijevom spotu za pesmu Young Forever, kao i u spotu za Drakeovu pesmu Over. Jay-Z se zainteresovao za Oru i ona potpisuje ugovor sa kućom Roc Nation.

Diskografija uredi

Albumi uredi

Singlovi uredi

  • Where's Your Love (Craig David feat. Tinchy Stryder e Rita Ora) (2008)
  • Hot Right Now (DJ Fresh feat. Rita Ora) (2012)
  • R.I.P. (feat. Tinie Tempah) (2012)
  • How We Do (Party) (2012)
  • Shine Ya Light (2012)
  • Radioactive (2012)
  • Shine Ya Light(2013)
  • Poison(2015)
  • Body on me (2015)

Filmografija uredi

Galerija uredi

Reference uredi

  1. „The Official Rita Ora Site”. Ritaora.com. Arhivirano iz originala na datum 2012-10-13. Pristupljeno 7. 2. 2013. 

Spoljašnje veze uredi