Rip Torn (6.2. 1931.- 9.7. 2019.) je američki za Oscara nominirani i Emmyjima nagrađivani televizijski i filmski glumac, najpoznatiji po ulozi Artieja u HBO-ovoj humorističkoj seriji The Larry Sanders Show.

Rip Torn
glumac
Rip Torn na 47. dodjeli nagrada Emmy (1994)
Biografske informacije
RođenjeElmore Rual Torn
(1931-02-06)6. 2. 1931.
Temple, Texas, SAD
Smrt9. 7. 2019. (dob: 88)
Lakeville, Connecticut, SAD
SupružnikAnn Wedgeworth
(1955–1961; razvod)
Geraldine Page
(1963–1987; njena smrt)
Amy Wright
(1989–)
DjecaDanae Torn
Tony Torn
Jon Torn
Angelica Torn
Katie Torn
Claire Torn
RodbinaSissy Spacek (nećaka)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac
Opus
Djelatni period1956–
Znamenite uloge

Biografija uredi

Torn se rodio kao Elmore Rual Torn, Jr. u teksaškom gradu Temple kao dijete farmerke Thelme Mary Spacek i ekonomista Elmorea Ruala Torna.[1][2] Nadimak "Rip" je stekao u skladu s porodičnom tradicijom Tornovih. Nakon pohađanja Texas A&M, Torn je diplomirao stočarstvo na Teksaško univerzitetu u Austinu.

Seoski život ga, međutim, nije toliko zanimao kao gluma. Nakon diplome je otišao u Hollywood i 1956. godine imao prvu ulogu u filmu Baby Doll. Shvativši da će teško steći uspjeh ako malo bolje ne izbrusi glumačke vještine, Torn se nakon toga preselio New York te studirao u znamenitoj školi Actors Studio pod Leejem Strasbergom. Nakon toga je slijedio veliki broj kaališnih uloga, uključujući originalnu postavu komada Tennessee Williamsa Sweet Bird of Youth, čiju je ulogu ponovio u filmskim i televizijskim ulogama. Pri povratku u Hollywood je napravio zapeženu ulogu u filmu Pork Chop Hill.

Nakon toga se Torn nametnuo kao prepoznatljivi karakterni glumac u cijelom nizu filmova, često glumeći negativce poput njuorleanskog bogataša koji se suprotstavlja likovima Stevea McQueena i Karla Maldena u klasičnom filmu The Cincinnati Kid iz 1965. godine. Druga zapažena uloga bio je šef u Men in Black. Godine 1972. je stekao izvrsne kritike za ulogu country pjevača u kult filmu Payday.

Godine 1983. je pak nomirian za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca zahvaljujći filmu Cross Creek.

Godine 1988. je napravio svoj režiserski debi u komediji The Telephones Whoopi Goldberg comedy . Nešto kasnije je došao na televiziju i za ulogu veteranskog producenta Artieja u sitkomu The Larry Sanders Showdobio šest uzastopnih nominacija za nagradu Emmy koju je osvojio 1996. Nakon toga se često pojavljivao u komedijama kao što su Dodgeball: A True Underdog Story, Canadian Bacon i Rolling Kansas, ali i u dramskim ulogama poput onih u filmovima The Insider i Marie Antoinette. Torn je također posuđivao glas za mnoge animirane filmove od kojih je najpoznatiji Hercules.

Torn je osim svoje karijere pomogao i karijeri svoje rođake Sissy Spacek. Na njegovu preporuku je primljena u Strasbergov Actors Studio, a poslije je nastupila u niz uloga od kojih će za jednu dobiti i Oscara.

Torn je od 1956. do 1961. bio oženjen za glumicu Ann Wedgeworth s kojom ima kći Danae Torn. Kasnije se oženio za Oscarom nagrađenu glumicu Geraldine Page i s njome bio u braku do Pageine smrti 1987. Imali su troje djece: Tonyja, Jona i glumicu Angelicu Torna. Torn se u braku sviđalo što je njihovo imanje bilo zvano Torn Page (engleski: Strgnuta stranica).[3] Danas je pak oženjen za Amy Wright s kojom ima dvoje djece.

Torn je osim po glumi bio poznat i po incidentnom ponašanju na snimanju. Kada je 1970. godine snimao film Maidstone, Torn je, nezadovoljan načinom na koji Norman Mailer režira film istog tri puta udario čekićem u glavu.[4] Mailer ga je zbog toga zagrizao za uho, a tučnjava - zabilježena na filmu, je prekinuta tek intervencijom ostalih članova ekipe.[5]

Godine 1999. Torn je podnio tužbu za klevetu protiv Dennisa Hoppera nakon što je Hopper gostovao u The Tonight Show with Jay Leno. Hopper je tvrdio da je Torn na njega potegao nož prije snimanja kultnog filma Easy Rider. Prema Hopperu, Torn je trebao dibiti ulogu, ali je zamijenjen s Jackom Nicholsonom nakon incidenta. Torn je u tužbi Hoppera optužuio za napad nožžem. Sudac je presudio u Tornovu korist te mu udijelio 475.000 $, isto kao, a dodatnih 475.000 $ je Torn dobio nakon Hopperove žalbe.[6]

Godine 2004. Torn je bio uhapšen zbog vožnje u pijanom stanju nakon što se sudario s taksijem u New Yorku. TV vijesti su kasnije prikazale snimku njegovog hapšenja kada psuje policajce i odbija puhati u balon. U oktorbu 2004. ga je porota oslobodila krivnje.[7] Međutim, u decembru 2006,. je u gradu North Salem uhapšen za isti prekršaj nakon sudara s traktorskom prikolicom. U aprilu 2007. Torn je priznao krivnju za što je kažnjen globom od 380 $ i suspenzijom vozačke dozvole na 90 dana.[8]

Bilješke uredi

Vanjski linkovi uredi