Rio Grande (Bolivija)

Río Grande ili Río Guapay je jedna od rijeka amazonskog sliva duga 1438 km[1], poznata kao velika pritoka Rijeke Mamoré (ona formira rijeku Madeiru, pritoku Amazone).

Río Grande
Río Guapay
Lokacija
Države Bolivija
GradoviCochabamba, Santa Cruz de la Sierra
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Sierra de Cochabamba (Bolivija)
3584 m
Ušće
  – aps. visina
Mamoré (Bolivija)
174 m
Dužina1438[1] km
PritokeRío San Pedro, Río Chayanta, Río Chico, Río Charobamba, Río Yapacaní, Río Ichilo
Hidrologija
Protok
  – srednji

m³/s
Sliv
  – površina

101.902[1] km²
Ulijeva se uMamoré

Hidrografija uredi

Río Grande izvire na oboncima planine Sierra de Cochabamba u bolivijskom dijelu Anda, pod imenom Río Rocha protiče kroz dolinu Cochabamba u pravcu zapada, nakon 65 km skreće prema jugoistoku, da nakon 50 km primi pritoku Río Arque na nadmorskoj visini od 2350 m. Od tu se zove Río Caine, nakon 162 km toka u pravcu jugoistoka, spaja se sa rijekom Río San Pedro, južno od grada Cochabamba i tek se od tu zove Río Grande.

 
Karta sliva Rio Grande sa tokom Pecosa

Nakon 500 km toka, ulazi u nizinu i skreće u smjeru sjeveroistoka kod grada Santa Cruz de la Sierra. U tom dijelu teče u istom smjeru uz velike meandre jezera i bare uz svoje korito, i dijelom formira granicu između bolivijskih provincija Andrés Ibáñez i Chiquitos. Nakon što primi velike pritoke Río Piraí i Río Ichilo utječe u Rijeku Mamoré.

Río Grande ima sliv velik oko 101.902 km²[1] koji se generalno razlikuje u dva dijela, u planinskom i nizinskom kad teče po prašumama.

Povezano uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi