Rio Conchos (film)

Rio Conchos je američki western film snimljen 1964. u režiji Gordona Douglasa. Predstavlja adaptaciju Guns of Rio Conchos Claira Huffakera. Predstavlja filmski debi Jima Browna, tadašnje zvijezde američkog nogometa koji će postati jedan od prvih crnih hollywoodskih zvijezda.

Rio Conchos
RežijaGordon Douglas
ProducentDavid Weisbart
ScenarioJoseph Landon
Clair Huffaker (novel)
UlogeRichard Boone
Stuart Whitman
Tony Franciosa
Edmond O'Brien
Jim Brown
MuzikaJerry Goldsmith
FotografijaJoseph MacDonald
MontažaJoseph Silver
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
28. 10. 1964 (1964-10-28)
Trajanje107 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod2,500.000 $ (SAD i Kanada)[1]

Radnja uredi

Divlji zapad 1867. godine. Nakon što je u pljački vlaka ukradeno tisuću pušaka, pukovnik Wagner (W. Anderson) dozna da je oružje prodano Indijancima iz plemena Apaša, te zaključi da bi to moglo ugroziti sigurnost njegovih ljudi i okolnog bjelačkog stanovništva. Kad satnik Haven (S. Whitman) ubrzo uhiti Jamesa "Jima" Lassitera (R. Boone), bivšeg južnjačkog časnika, kod uhićenika bude pronađena jedna od ukradenih pušaka. Lassiter je njome hladnokrvno pobio skupinu Indijanaca koji su se okupili na pogrebu svog suplemenika, te Wagneru prizna da je oružje dobio od pukovnika Therona Pardeeja (E. O´Brien). Pardee je također nekadašnji južnjački časnik i Lassiterov kolega koji ne želi priznati poraz u ratu, već s Apašima na granici Teksasa uz rijeku Rio Conchos priprema nove akcije protiv Sjevernjaka. Da bi to spriječio i zaustavio Pardeeja, satnik Haven organizira potragu za njim...

Uloge uredi

  • Stuart Whitman - Satnik Haven, vojni časnik koji fanatično želi povratiti otete puške jer su otete konvoju pod njegovim zapovjedništvom.
  • Richard Boone - James 'Jim' Lassiter, bivši bojnik vojske Konfederacije, fanatično mrzi Indijance jer su mu ubili ženu i djecu. U građanskom ratu je služio pod Pardeejevim zapovjedništvom.
  • Tony Franciosa - Juan Luis Rodriguez tj. Juan Luis Martinez, meksički razbojnik kojega Lassiter izvuče iz zatvora.
  • Jim Brown - Narednik Franklyn - crni dočasnik koji se priključuje Heavenovoj misiji.
  • Wende Wagner - Sally, Indijanka.
  • Warner Anderson - Pukovnik Wagner, zapovjednik pogranične utvrde.
  • Rodolfo Acosta - Krvava košulja, vođa indijanske bande.
  • Edmond O'Brien - Pukovnik Theron "Siva lisica" Pardee, bivši časnik vojske Konfederacije, po završetku rata se povukao sa svojim ljudima u Meksiko i sklopio savez sa meksičkim razbojnicima i Indijancima kako bi nastavio rat protiv Sjevernjaka.
  • House Peters, Jr. - Bojnik Johnson, Pardeejev zamjenik.

Izvori uredi

  1. "Big Rental Pictures of 1964", Variety, 6 January 1965 p 39.

Vanjske veze uredi