Rinzai

(Preusmjereno sa stranice Rinzai škola)

Rinzai škola (臨済宗; japanski: Rinzai-shū, kineski: 临济宗 línjì zōng) je (uz Sōtō i Ōbaku), jedna od tri glavne Zen sekte japanskog budizma.

Myōan Eisai, osnivač Rinzai škole japanskog zena, 12. vijek.

Rinzai predstavlja japanski ogranak kineske Linji škole, koju je u doba dinastije Tang osnovao Linji Yixuan (japanski: Rinzai Gigen). Iako je bilo više pokušaja da se osnuju Rinzai škole u Japanu, ona se prvi put ukorijenila tek zahvaljujući naporima redovnika Myōan Eisaija nakon njegovog povratka iz Kine 1191. Svoj vrhunac, ali i specifično japanski identitet, je stekla sa učiteljima Shūhō Myōchōom (Daitō Kokushi, 1283–1337) i Musō Sosekijem (1275–1351), koji nisu putovali u Kinu kako bi proučavali budizam.

Rinzai Zen je poznat po naglasku koga stavlja na kensho ("viđenje vlastite istinske prirode") kao puta za autentičnu budističku prasku, kao i inzistiranju na višegodišnjoj iscrpljujućoj obuci sa ciljem da se omogući slobodno djelovanje mudrosti u kontekstu svakodnevnih aktivnosti. Obuka vezana uz koan je jedan od alata koji se prilično razvio u Rinzaiju. Rinzai je poznat po strogoći svojih metoda.

Literatura uredi

Eksterni linkovi uredi