Ridvan od Alepa

Fakhr al-Mulk Radwan (također Ridwan ili Rudwan, odnosno Ridvan) (? - 10. decembar 1113) bio je seldžučki vladar Alepa od 1095. do 1113. godine, poznat kao jedan od pokrovitelja asasina.

Bio je sin Tutuša I, vladara Sirije i brata seldžučkog sultana Malik-šaha I. Nakon očeve smrti vlast je trebao naslijediti njegov brat Duqaq, ali se Ridvan pobunio i preuzeo vlast u Alepu, dok je Duqaq preuzeo Damask. Podjela među braćom je izazvala podjele među seldžučkim guvernerima i velmožama - antiohijski guverner Yaghi-Siyan i jeruzalemski guverner Ilghazi su stali na stranu Duqaqa, a na stranu Ridvana je stao Ilghazijev brat Sokman. Nakon što je Duqaqu prešao Janah ad-Dawla, guverner Homsa kojeg je Yaghi-Siyan prezirao, Ridvan je u Antiohiji stekao novog saveznika i Yaghi-Siyana učinio zetom. Taj savez, međutim, nije dugo potrajao jer su do Antiohije 1097. stigli križari i otpočeli opsadu. Ridvan je početkom 1098. pokušao bez uspjeha razbiti opsadu, a Antiohija je pala nekoliko mjeseci kasnije.

Usprkos toga, Ridvan je u suparničkim emirima vidio daleko veće neprijatelje nego križare. Godine 1103. su Janah ad-Dawlu ubili asaseni u njegovoj službi, te je preuzeo Homs; smrt brata, koja se ponekad također pripisuje asasenima, omogućila mu je vlast nad Damaskom. Godine 1105. se prvi put ozbiljnije sukobio s križarima, kada ga je kod Artaha porazio Tankred od Galileje. Nekoliko godina kasnije je pristao Tankredu plaćati danak, što je užasnulo alepskog šijitskog vođu i kadiju Ibn al-Hašaba; on je od abasidskih kalifa u Bagdadu ishodio dolazak atabega Mawduda, koji je kasnije ubijen od asasena.

Nakon smrti ga je naslijedio sin Alp Arslan al-Ahras, koji će napustiti politiku podrške asasesnima, a što će dovesti do pada Alepa pod vlast Zengija.

Literatura uredi


Kraljevske titule
Prethodi:
Tutush I
Sultan Alepa
1095–1113
Slijedi:
Alp Arslan al-Akhies ibn-Radwan