Richeza od Lotaringije

Richeza od Lotaringije (također poznata i kao Richenza, Rixa, Ryksa; cca. 995/1000 – Saalfeld, 21. mart 1063), bila je njemačka plemkinja iz dinastije Ezzonen koja je postala kraljicom Poljske. Udala se za kralja Poljske Mieszka II Lamberta. Nakon svrgavanja muža 1031. se vratila u Njemačku i postala redovnicom. Danas se slavi kao Blažena Richeza od Lotaringije.

Blažena Richeza od Lotaringijhe

Portret; autor: Jan Matejko.
kraljica Poljske iz Ezzonijanske dinastije
Rođen/a cca. 995/1000
Umro/la 21. 3. 1063., Saalfeld
Štuje se u Rimokatolička crkva
Glavno svetište Köln u Njemačkoj
Kalendar svetaca 21. mart

Richeza je sa mužem imala troje poznate djece: budućeg kralja Kazimira I Obnovitelja, buduću mađarsku kraljicu Ryksu i kijevsku veliku kneginju Gertrudu. Od nje potiču istočni vladari iz dinastije Pjastovića, Rjurikovića i Arpadovića. Četvoro njenih potomaka su postali sveci: zemaljska grofica Elisabeth od Tiringije, vojvtokinja Kinga od Krakowa, princeza Margareta od Mađarske i Irena od Mađarske (potonja svetica pravoslavne crkve). Jedan od potomaka je postala blaženicom velikopoljska vojvotkinja Jolanta Helena.

Literatura uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi

Richeza od Lotaringije
Rođen/a: cca. 995/1000 Umro/la: 21. mart 1063
Kraljevske titule
Prethodi:
Oda od Meissena
(kao kraljica)
kraljica Poljske¹
1025–1034
Slijedi:
Marija Dobroniega od Kijeva
(kao kneginja)
Napomene i reference
1. Nakon povratka muža na vlast, u tehničkom smislu je bila degradirana na kneginju Poljske, ali nikada nije koristila tu titulu i umjesto toga se nastavila nazivati kraljicom.