Richard McKenna

Richard McKenna (9. maj 1913 - 1. novembar 1964) bio je američki književnik, najpoznatiji kao autor romana The Sand Pebbles.

McKenna je inspiraciju za svoje djelo dobio zahvaljujući tome što se 1930-ih, kao mladić, potaknut nedostatkom bilo kakve perspektive u doba Velike depresije priključio ratnoj mornarici. U njoj je proveo više od dvije decenije, što je uključivalo sudjelovanje u Drugom svjetskom i Korejskom ratu; prije toga je služio na brodu koji je patrolirao rijekom Yangtze u doba kineskog građanskog rata.

Nakon završetka službe je McKenna iskoristio veteranske beneficije kako bi upisao tečaj kreativnog pisanja na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Chapel Hillu. Tamo se i oženio za bibliotekarku, a sa tako stečenim vještinama počeo pisati priče iz žanra science fictiona. Roman The Sand Pebbles, originalno objavljen u nastavcima u Saturday Evening Postu, dobio je nagradu izdavačke kuće Harper & Row.

McKenna je nenadano umro od srčanog udara. Njegova priča The Secret Place je 1967. godine posthumnno osvojila nagradu Nebula za najbolju kratku priču.

Vanjske veze uredi