Richard II od Burgundije

Richard Sudac (latinski: Richardus Justiciarius; francuski: Richard le Justicier), poznat i kao Richard II od Burgundije (francuski: Richard II de Bourgogne; 858 - Auxerre, 921) bio je od 880. grof Autuna, odnosno prvi vojvoda Burgundije. Pripadao je porodici Bosonida kao sin Bivina od Gorzea i Richildis. Stariji brat mu je bio Boso od Provanse, a mlađa sestra Richildis (Richilde), druga supruga zapadnofranačkog (francuskog) kralja Karla Ćelavog.

Godine 875. je nakon smrti rimsko-njemačkog cara Luja II Karla Ćelavog zajedno sa bratom Bosom dopratio u Italiju gdje je okrunjen za novog cara; Karlo je Bosoa imenovao "potkraljem Italije i vojvodom Provanse". Nakon Karlove smrti 877. se Boso vratio u Francusku, dok su Richard i Hugo Opat imenovani za njegove namjesnike (missi dominici).

Međutim, kada se nakon smrti Luja Mucavca 879. Boso proglasio "kraljem Provanse", Richard se okrenuo protiv brata i oduzeo mu Autun. Francuski kralj Karloman je to potvrdio imenovavši ga grofom. Boreći se za francuskog kralja, sudjelovao je u zauzimanju Lyona, a potom i Viennea, a 882. je zarobio bratovu suprugu Ermengardu i sina Louisa. Nakon toga se Boso počeo skrivati.

Richard je s vremenom zauzeo sve grofovije Burgundije osim Mâcona, te je oko 900. za sebe počeo koristiti titulu dux (vojvoda), a potom marchio (markgrof) Burgundije. Kasnije je stupio u savez sa Rudolfom, kraljem Gornje (Transjuranske) Burgundije, te se oženio za njegovu sestru Adelaide. Sa njom je imao šestoro djece - tri kćeri i tri sina, među kojima su bili budući burgundski vojvoda Hugo Crni i budući francuski kralj Rudolf.


Prethodi:
nema
vojvoda Burgundije Slijedi:
Rudolf