Rich and Strange

Bogati i čudni (eng. Rich and Strange) britanska je drama-komedija iz 1931. koju je režirao Alfred Hitchcock, kojemu je to 17. film. Radnja se labavo zasniva na romanu kojeg je napisao Dale Collins, a scenarij su napisali sam Hitchcock i njegova supruga Alma Reville. Glavne uloge tumače Henry Kendall, Joan Barry i Percy Marmont.

Rich and Strange
Žanrdrama-komedija
RežijaAlfred Hitchcock
ProducentJohn Maxwell
ScenarioAlfred Hitchcock
Alma Reville
Val Valentine
UlogeHenry Kendall
Joan Barry
Percy Marmont
MuzikaAdolph Hallis
FotografijaJohn "Jack" Cox
Charles Martin
MontažaWinifred Cooper
Rene Marrison
DistribucijaBritish International Pictures
Datum(i) premijere
10. 12. 1931 (1931-12-10)
Trajanje92 min.
Zemlja Velika Britanija
Jezikengleski
Rich and Strange na Internet Movie Database

Radnja uredi

London. Fred se vraća umoran sa posla. Pri odlasku, ne može otvoriti svoj kišobran na ulici iako pada kiša. U podzemnoj, u vlaku se zbog naglog kočenja slučajno uhvati za perje šešira neke gospođe i otrgne joj ga. Tek pred kućom uspijeva otvoriti kišobran, a supruga Emily ga čeka sa pudingom od bubrega. Ukratko, Fred je sit svojeg života. Na sreću, dobiva brzojav od rođaka koji ga obavijesti da je naslijedio puno novaca. Sretni, Emily i Fred odmah odluče krenuti na putovanje do istočne Azije. U Parizu, stanu pogledati neku predstavu te se završno ukrcaju na putnički brod za Aziju. No već kad uplove u Sredozemno more, Freda počne mučiti morska bolest. S druge strane, Emily se sve više udaljuje od njega te pada na šarm pustolova Gordona.

Brod stigne do Port Saida te uplovi do Sueskog kanala. Pri jednoj zabavi, Freda očara jedna žena koja tvrdi da je „Princeza“. Nakon dugog putovanja, brod nakratko stane kod Singapura. Tamo Gordon pozove Emily da pobjegne s njim, no ona se ipak vrati svojem suprugu – kojeg je u hotelu opljačkala „Princeza“ i pobjegla s njegovim novcem. Da stvari budu još gore, kada se vrate, paru potone brod te ih jedva spase kineski moreplovci. Nakon toliko čudnih pustolovina, par se konačno vrati natrag u svoj dom u London i u stari život.

Glume uredi

Zanimljivosti uredi

Film nije bio osobito zapažen ni kod kritike ni kod publike. Ipak, Hitchcock je u razgovoru za biografsku knjigu Hitchcock François Truffauta izjavio da su Bogati i čudni ipak imali barem jednu spomena vrijednu šalu koja je u međuvremenu postala legendarna: ona u kojoj Freda i Emily spase kineski moreplovci te im daju neku hranu. Par sve pojede i zaključi kako im je hrana odlična. No onda otkriju recept – pojeli su mačku.[1]

Također je spominjao neobične lokale koje je posjetio u Francuskoj prilikom snimanja filma. Jednom prilikom, kada je Hitchcock sa suprugom tražio plesačice za film, jedan ga je čovjek autom odveo do jednog puba. Tamo ga je vlasnik, pred njegovom suprugom Almom, pitao kakvu prostitutku traži.[1]

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Truffaut 1968., str. 65

Literatura uredi

Vanjske veze uredi