Repulsion

Catherine Denevue u sceni filma
Režija Roman Polanski
Producent Gene Gutowski
Scenario Roman Polanski
Gérard Brach
David Stone
sinopsis: Roman Polanski
Gérard Brach
Uloge Catherine Deneuve
Yvonne Furneaux
Ian Hendry [1]
John Fraser
Muzika Chico Hamilton
Fotografija Gilbert Taylor
Montaža Alastair McIntyre
Distribucija Compton Films
Royal Films International
Datum(i) premijere
11. jun 1965 (1965-06-11)
Trajanje 105 min.
Zemlja  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski
Budžet 65.000 £
Bruto prihod 3,122.166 $[2]

Repulsion (sh. Odvratnost ili Odbojnost) je britanski crno-bijeli igrani film snimljen 1965. godine u režiji Romana Polanskog, poznat kao jedno od najuticajnijih ostvarenja horor žanra, odnosno u filmografiji Polanskog.

Protagonistica, čiji lik tumači Catherine Denevue, je privlačna, ali povučena belgijska manikirka koja zajedno sa sestrom (čiji lik tumači Yvonne Furneaux) živi u Londonu. Radnja prikazuje kako je sestra tokom vikenda ostavi samu u stanu, a nakon čega počne doživljavati halucinacije, napade panike i tonuti u potpuno duševno rastrojstvo koje će je potaći da počini nekoliko ubistava.

Polanskom je Repulsion bio prvi film snimljen nakon dolaska na Zapad. Snimio ga je sa izuzetno niskim budžetom, a, prema vlastitim riječima glavni motiv mu je bio pribaviti financijska sredstva za svoj sljedeći film, crnu komediju Cul-de-sac za koju je držao da teže može privući producente. Repulsion je, međutim, doživio izuzetan komercijalni uspjeh, ali i brojne pohvale od kritike, uključujući nagradu FIPRESCI na berlinskom Festivalu. Zahvaljujući njemu je Denevue potvrdila status međunarodne glumačke zvijezde. Film je izazvao veliku pažnju kritičara i kao jedno od rijetkih žanrovskih ostvarenja koje je izbjegavala fantastične i nadnaravne motive, odnosno gdje je ubica bila žena; među njima je dan-danas predmet analiza i rasprava o motivima ubistava odnosno o tome da li i na koji način istražuje temu veze seksualnog zlostavljanja sa duševnim bolestima i nasiljem. Zbog sličnosti teme i mjesta radnje se često naziva prvim dijelom tzv. "stanarske trilogije" Polanskog, koju će kasnije činiti Rosemarina beba i Stanar.

Repulsion je imao uticaj na brojne kasnije filmaše, među kojima se najviše ističe Darren Aronofsky sa svojim filmom Crni labud iz 2010. godine.

UlogeUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi