Republika Srpska (1992–1995)

(Preusmjereno sa stranice Republika Srpska (1992-1995))

Republika Srpska je između 1992. i 1995. bila faktički nezavisna paradržava. Formirana je na delu teritorije nekadašnje SR Bosne i Hercegovine, jedne od republika bivše SFR Jugoslavije.

Srpska Republika Bosna i Hercegovina
Republika Srpska
Zastava Republike Srpske Grb Republike Srpske
Zastava Grb

Republika Srpska u najvećem obimu
Geografija
Kontinent Evropa
Regija Balkan
Himna Bože pravde
Glavni grad Srpsko Sarajevo (Pale)
Društvo
Zvanični jezici Srpski
Religija pravoslavlje
Valuta Dinar Republike Srpske
Vladavina
Oblik vladavine Republika
Titula vladara Predsjednik Republike Srpske
Vladajuća partija SDS
Predsednik Radovan Karadžić
Premijer Branko Đerić
Vladimir Lukić
Dušan Kozić
Osnivanje 1992.
Prestanak 1995.
Status Bivša Država bris
Događaji
Osnivanje Srpske Republike Bosne i Hercegovine 9. januar 1992.
Odvajanje od Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine 7. april 1992.
NATO bombardovanje Republike Srpske 30. avgust 1995.
Dejtonski sporazum 21. novembar 1995.
Prethodnici i naslednici
Prethodile su: Nasledile su:
SFR Jugoslavija Bosna i Hercegovina
Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina (SFR Jugoslavija) Republika Srpska (Bosna i Hercegovina)
Portal:Istorija

Teritorija i granice uredi

Republika Srpska je obuhvatala nekoliko geografskih celina - Bosansku Krajinu, Posavinu, Semberiju, Romaniju, Podrinje i istočnu Hercegovinu. Graničila se sa Saveznom Republikom Jugoslavijom na istoku, Republikom Srpskom Krajinom na zapadu, Hrvatskom na severu i jugu, kao i sa Republikom Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom Republikom Herceg-Bosnom duž linija fronta.

Istorija uredi

U toku raspada Jugoslavije, proglašeno je pet srpskih autonomnih oblasti na području SR Bosne i Hercegovine: SAO Bosanska Krajina, SAO Semberija, SAO Romanija, SAO Hercegovina i SAO Severna Bosna. Ove oblasti će se zatim ujediniti u jedinstvenu republiku. Srpska Republika Bosna i Hercegovina proglašena je 9. januara 1992. godine, dok je 28. februara donet Ustav Republike Srpske Bosne i Hercegovine, u kojem je pisalo da teritorija ove republike obuhvata srpske autonomne oblasti, opštine i druge srpske etničke entitete u SR Bosni i Hercegovini. Republika je proglašena delom jugoslovenske federalne države.

Kada je krnja vlada SR Bosne i Hercegovine 5. aprila 1992. godine proglasila nezavisnost, Srpska Republika Bosna i Hercegovina proglašava 7. aprila 1992. godine odvajanje od SR Bosne i Hercegovine i ostanak u SFR Jugoslaviji. Ime republike je promenjeno u Republika Srpska 12. avgusta 1992. godine. S obzirom da je SFR Jugoslavija prestala da postoji i da su novu Saveznu Republiku Jugoslaviju činile samo Srbija i Crna Gora, Republika Srpska je faktički postala izdvojena paradržava.

Između 1992. i 1995. Vojska Republike Srpske VRS je bila u ratu sa Armijom Republike Bosne i Hercegovine ARBiH i Hrvatskim vijećem obrane HVO. 30. avgusta 1995. počinje NATO bombardovanje Republike Srpske. Na kraju rata, potpisan je Dejtonski mirovni sporazum, 21. novembra 1995. godine. Republika Srpska je tada međunarodno priznata kao jedan od dva entiteta, koji čine državu Bosnu i Hercegovinu (drugi entitet je Federacija Bosne i Hercegovine). Republika Srpska je priznata na 49% teritorije Bosne i Hercegovine, a Federacija Bosne i Hercegovine na 51%.

Vidi još uredi