Relaciones peligrosas

Relaciones peligrosas (sh. Opasne veze) je američka telenovela, produkcijske kuće Telemundo, snimana tokom 2012.[2][3] Predstavlja rimejk španske TV-serije Física o química.

Relaciones Peligrosas
Žanrljubav, akcioni, omladinski
Formattelenovela
KreatorRoberto Stopello
RežijaVicente Albarracín
Ricardo Schwarz
NastupajuSandra Echeverría
Ana Layevska
Gonzalo García Vivanco
Maritza Bustamante
Gabriel Coronel
Jeannette Lehr
Mercedes Molto
Carlos Ferro
Kompozitor muzičke temeSamo
Roy Tavare
Uvodna tema"Solo Por Amor"; izvodi Samo
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Jezik/cišpanski
Broj epizoda108 (Transmitidos) [1]
Produkcija
Izvršni producent(i)David Posada
Martha Godoy
Producent(i)Aimee Godinez
Postavke kamereviše kamera
Emitiranje
Originalni kanalTelemundo
Audio formatstereofonija
Originalno prikazivanje24. januar 201225. jun 2012
Kronologija
Srodne emisijeFísica o Química
Eksterni linkovi
Službene stranice

Sinopsis uredi

Miranda, koja je tek postala profesorka i sprema se da počne da radi u jednoj srednjoj školi, zaljubljuje se u Maurisija, mladića koji je nekoliko godina mlađi od nje. Ne samo da će sama sa sobom voditi borbu zbog te razlike u godinama, već će se ispostaviti da je Maurisio učenik škole u kojoj će ona raditi. Novonastale okolnosti biće teško iskušenje za profesorku i učenika, pogotovo kada otkriju da ih veže prava ljubav, a ne samo prolazna avantura, kako se na početku moglo pretpostaviti.

Miranda će pokušati da suzbije svoja osećanja, koja sa jedne strane čine da se oseća kao tinejdžerka, dok je sa druge strane dovode u moralne, etičke i socijalne dileme. Međutim, što više pokušava da se odupre ljubavi, to će se dublje zaljubljivati. Njena osećanja su toliko jaka, da će biti prekasno da zaboravi na njih kada se nađe na rubu zakona i počini krivično delo jer je otpočela ljubavnu vezu sa maloletnikom.

Poprište radnje ove uzbudljive priče je dvojezična, špansko-engleska škola u Majamiju. Tu se četvoro mladih ljudi, tek diplomiranih profesora, nalazi pred velikim izazovom - naučiti adolescente nečemu. Oni koračaju putevima drame, strasti, sumnji, nesigurnosti, promašaja i uspeha, a sama priča pripoveda se vrlo realnim tonom, koji nameće život mnogih porodica, onih koje se u SAD bore da prežive.

Većina likova su latinoamerički imigranti, a svaki od njih ima svoju priču, koja zajedno sa ostalim pričama čini riznicu snova, nadanja i načina za suočavanje sa životom. Neki od učenika ne govore savršeno engleski, drugi imaju problema sa španskim, a ima i onih kojima je teško da se sporazumeju na oba jezika. Jedni dolaze iz siromašnih porodica, dok su drugi oduvek imali sve. Jedni su primorani da učine sve ne bi li dostigli „američki san“. Drugi su ga pak već dostigli i uradili bi sve da se probude. Svi oni smešteni su u surovu realnost zemlje koja im ne pripada.

Posebno je zanimljiva priča dvoje učenika koji proživljavaju ljubav Romea i Julije. Zabranjeno im je da se vole, jer je Sofija bele puti, dok je Žan Pjer crnac. Njihova veza izazvaće brojne polemike, ali će istovremeno i razbiti sve tabue koji vladaju u naizgled konzervativnoj sredini.

Sa druge strane, pratimo priču Gonzala, tinejdžera koji dolazi u SAD da se posle mnogo vremena sretne sa majkom koja ga je ostavila u Meksiku dok je još bio dečak. On stiže u „obećanu zemlju“, dom u kome ne poznaje nikoga, niti iko poznaje njega. Ima majku sa kojom se čuo samo telefonom tokom poslednjih deset godina, sestricu koja ne govori španski i očuha koji ga jedva razume. Mržnju koja se u njemu gomilala godinama izbacuje iz sebe pretvarajući se u školskog siledžiju, noćnu moru slabijih.

Ovo je priča bez negativaca. Zloba ovde nema konkretno ime, već je predstavljena kroz netoleranciju, diskriminaciju, mržnju, ruganje, nerazumevanje, odsustvo komunikacije sa porodicom, impotenciju, samoću, napuštanje, frustraciju, ovisnost... Zlobu predstavljaju zabranjene strasti, rasizam, depresija, zlostavljanje, nasilje. Na kraju, sve su to osećanja koja nam život nameće u odrastanju, dok od dece postajemo ljudi ili iz jedne etape života prelazimo u drugu. Školski dani za mnoge će biti teški, ali ponekad puni lepih iskustava i nade koja jasno pokazuje da su za sreću dovoljni dom, porodica i dobri prijatelji.

Uloge uredi

Glumac: Uloga:
Sandra Ečeverija Miranda Kruz
Gabrijel Koronel Maurisio Blanko
Ana Lajevska Patrisija Pati Milano
Gonzalo Garsija Vivanko Huan Pablo Rejes HP
Marica Bustamante Ana Konde Anakonda
Karlos Fero Santijago Mardaso
Oskar Prijego Gonzalo Mendosa
Janet Lehr Tereza Vargas
Ana Lorena Sančez Elizabet Gomez
Danilo Karera Leonardo Maksimo
Ana Karolina Grahales Sofija Blanko
Orlando Fundičeli Ornaldo Aragon
Dad Daher Klemensija La Nena
Horhe Konseho Gilberto Verdugo
Kevin Aponte Alehandro Potriljo
Kristina Mason Nora Guzman
Ruben Morales Rikardo Gomez
Alma Matresito Violeta Verdugo VV
Aleks Ernandez Sebastijan Aragon
Iraid Lejlani Jesenija Rivera
Honatan Freudman Dijego Baron
Andi Perez Kasis Dupont
Džimi Bernal Andres Maksimo
Isak Rejes Oliver Tores
Kristijan de la Kampa Hoakin Rivera
Mersedes Molto
Sandra Destenave
Modesto Lanse
Renato Rosini
Marta Laranjaga
Jadira Santana
Hezabel Montero
RJ Koleman
Ektor Fuentes
Hesus Lisijardelo

Napomene i reference uredi