Reinas
Žanr Komedija
Režija Manuel Gómez Pereira
Produkcija José Luis Escolar
Scenario Yolanda García Serrano
Uloge Carmen Maura
Marisa Paredes
Mercedes Sampietro
Verónica Forqué
Unax Ugalde
Paco León
Muzika Bingen Mendizábal
Premijera 2005
Jezik Španski jezik
Trajanje 107 minuta
Država Španija Španija
Reinas na Internet Movie Database

Reinas je španski film iz 2005 godine u režiji Manuela Gómeza Pereire. Film prati grupu gejeva i njihovih majki uoči njihovog venčanja, koje treba biti prva ceremonija istopolnih venčanja u Španiji.

RadnjaUredi

Magda (Carmen Maura) je vlasnica hotela u kome se organizuje banket povodom masonovog venčanja, ali se suočava sa štrajkom radnika koji predvodi njen glavni kuvar i ljubavnik. Njen sin Miguel (Unax Ugalde) je prilično ljut na svog budućeg supruga, Oscara (Daniel Hendler) zbog problema koje pravi njegova nametljiva majka, Ofelia (Betiana Blum), koja je upravo došla iz Argentine sa namerom da se više ne vraća nazad. Helena (Mercedes Sampietro), koja nije oduševljena idejom da se njen sin Hugo (Gustavo Salmerón) venčava uz toliki publicitet, biva odabrana među sudijama da upravo ona obavi ceremoniju venčanja, ali vrati joj se nada nakon svađe između Huga i njegovog partnera, političara Narisa (Paco León), koju je zamesila Narcisova majka, Nuria (Verónica Forqué), svojom zavisnošću od seksa.

Bogata glumica, Reyes (Marisa Paredes) nesrećna je zbog venčanja svog sina Rafe (Raul Jimenez) sa Jonasom (Hugo Silva), sinom njenog baštovana, uverena da Jonas želi samo Rafove pare. Stvari se menjaju kada se Reyes i sama zaljubljuje u svog baštovana, Jacinta (Lluís Homar).

Parovi mladoženja uspevaju da prevaziđu prepreke nastale samo tri dana pre venčanja upravo zahvaljujući svojim majkama, koje su ih i zakuvale.

KritikeUredi

"Zabavna gej komedija, koja može da se prepozna kao omaž Pedru Almodóvaru ne samo kroz siže i scenografiju, već i angažovanje za glavne uloge tri muze španskog majstora režije."[1]

Spoljne vezeUredi

ReferenceUredi