Refrain (pjesma, Lys Assia)

(Preusmjereno sa stranice Refrain)

Refrain je pjesma Lys Assie iz 1956. godine s kojom je nastupila na Eurosongu 1956. u Luganu. Tekst pjesme napisao je Émile Gardaz, a glazbu Géo Voumard. Ovo je bila prva švicarska pobjeda na Eurosongu (ujedno i prva pobjednička pjesma u povijesti Eurosonga), ali ne i prvi nastup te zemlje. Ta činjenica leži u pravilu, koje se primijenilo samo te godine i nikada više, da svaka zemlja mora imati po dvije pjesme koje ju predstavljaju, a ne jednu. Lys Assia izvela je obje švicarske pjesme (jedna od dvoje izvođača koja je izvela obe pjesme svoje zemlje), od kojih je prva bila Das alte Karussell na njemačkom, a pjesmu Refrain izvela je na francuskom.

Švicarska Refrain
Pjesma s Eurosonga 1956.
Žanršansona
Država Švicarska
Izvođač(i)Lys Assia
Jezikfrancuski
Skladatelj(i)Géo Voumard
TekstopisacÉmile Gardaz
Plasman
Mjesto u finalu1.
Bodovi u finalu?
Kronologija nastupa

Pjesma je tipičan primjer šansone, a govori o izgubljnim ljubavima iz mladosti. Pjesma je izvedena deveta po redu, nakon nizozemske pjesme Voorgoed voorbij koju je izvodila Corry Brokken, te prije belgijske predstavnice Mony Marc s pjesmom Le plus beau jour de ma vie. Pjesma Refrain je na koncu završila na prvom mjestu, no bodovi i plasman ostalih pjesama nikada nisu objavljeni.

Na Eurosongu 1957., Lys Assia je ponovo predstavljala Švicarsku, ovaj put s pjesmom L'enfant que j'étais, no te je godine pobjedu odnijela nizozemska predstavnica Corry Brokken s pjesmom Net als toen.