Buntovnik bez razloga

(Preusmjereno sa stranice Rebel Without a Cause)

Buntovnik bez razloga (engl. Rebel Without a Cause) je američka filmska drama snimljena 1955. godine u režiji Nicholasa Raya. Protagonisti - koje tumače James Dean, Natalie Wood i Sal Mineo - su troje tinejdžera iz srednje klase koji se ne mogu prilagoditi društvenim normama i svoju frustraciju iskazuju kroz neodgovorno i asocijalno ponašanje. Buntovnik bez razloga je bio pretposljednji naslov u karijeri Jamesa Deana, koji je poginuo mjesec dana prije premijere u okolnostima koje su ga učinile jednom od najvećih ikona u historiji filma. Sam film je, pak, značajan zbog toga što se prvi pozabavio fenomenom maljoljetničke delikvencije u relativno situiranim predgrađima poratne Amerike, odnosno počeo ukazivati na sve veći generacijski jaz između djece i roditelja. Film je zvijezdama učinio i Deanove partnere Wood i Minea koji su, iako mnogo godina kasnije, i sami skončali život u tragičnim okolnostima; mala uloga Goona je, pak, predstavljala debi za kasnije poznatog glumca Dennisa Hoppera.

Rebel Without a Cause
RežijaNicholas Ray
ProducentDavid Weisbart
ScenarioStewart Stern
Irving Shulman (adaptacija)
UlogeJames Dean
Natalie Wood
Sal Mineo
MuzikaLeonard Rosenman
FotografijaErnest Haller
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
27. 10. 1955 (1955-10-27)
Trajanje111 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski jezik
Budžet1,5 mil. $
Bruto prihod4 500 000 $ [1]

Radnja

uredi
 
Ann Doran, James Dean i Jim Backus

Obitelj Stark mora se seliti zbog problema adolescenta Jima, koji se zbližuje s Judy i senzibilnim mladićem Platom. Iako mu savjetnik za mlade Ray istinski želi pomoći, Jim, željan obiteljske ljubavi, ne može se skrasiti u novoj sredini te nema snage odbiti najbesmislenije izazove za dokazivanje hrabrosti.

Glumačka postava

uredi
 
Virginia Brissac, Jim Backus, Ann Doran, Edward Platt i James Dean

Kritika

uredi

Vrlo utjecajna sumorna melodrama nije samo presudan čimbenik stvaranja legende o Jamesu Deanu, nego i paradigmatičan primjer jednoga tipa raspoloženja te obrade teme buntovne mladeži u američkom i europskom filmu što je poslije našlo odjek i u novome valu. Osobito je važnim smatrano smještanje delinkvencije u srednji društveni sloj, a kritika je isticala dojmljivu opresivnu atmosferu koja guši junaka privlačnog raznim slojevima adolescenata diljem svijeta. Često su hvaljeni James Dean i drugi glumci (Nathalie Wood, Sal Mineo) te suptilna karakterizacija emocionalno i seksualno frustriranih likova adolescenata. Redatelj je dokazao vještinu pripovijedanja bogatoga konotacijama, zbog koje je osobito hvaljen u europskoj filmskoj kritici. Iako prema nekim mišljenjima Platova nesretna sudbina preočito ogoljuje temeljne značajke teme, ta se očitost može opravdati žanrovskom poetikom melodrame.

Nagrade i nominacije

uredi

Oscar

uredi

Za Oscara su nominirani u kategorijama:

Izvori

uredi
  1. 'The Top Box-Office Hits of 1956', Variety Weekly, 2. siječnja 1957.

Vanjske veze

uredi

Vanjske poveznice

uredi

Sestrinski projekti

uredi
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Rebel Without a Cause (film)