Reality Bites (sh. Stvarnost grize) je američki igrani film snimljen u režiji Bena Stillera, kome je to predstavljao cjelovečernji režijski debi, i premijerno prikazan početkom 1994. godine.

Reality Bites
kino-poster
RežijaBen Stiller
ProducentDanny DeVito
Michael Shamberg
ScenarioHelen Childress
Uloge
MuzikaKarl Wallinger
FotografijaEmmanuel Lubezki
MontažaLisa Churgin
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere
1. 1994 (1994-01) (Sundance)
[1]
Trajanje99 min.[2]
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet11,5 mil. $[3]
Bruto prihod33,351.557 $

Po žanru je mješavina drame, komedije i ljubavnog filma, a temelji se na scenariju Helen Childress, koja je u vrijeme pisanja imala 19 godina i tek bila diplomirala koledž. Protagonistica, čiji lik tumači Winona Ryder, je Lelaina, djevojka koja nakon diplome na koledžu pokušava napraviti karijeru kao sineastica te video kamerom snima dokumentarni film o životu svojih prijatelja i vršnjaka sa kojim dijeli stan u Houstonu te koji traže posao, našavši se prvi put u poziciji da samostalno odgovaraju za svoje živote. Radnja prikazuje kako se tom prilikom nađe rastrgnuta između dva muškarca - starog prijatelja (čiji lik tumači Ethan Hawke) i rock muzičara koji živi boemskim životom i ambicioznog japijevskog direktora (čiji lik tumači Ben Stiller) TV-kanala nalik na MTV.

Reality Bites je promoviran kao svojevrsni filmski manifest, odnosno autentični prikaz života i društvenih vrijednosti tzv. generacije X u tadašnjoj Americi, te kao svojevrsni ekvivalent Diplomca i Američkih grafita koji su sličnu stvar učinili za baby boomersku generaciju. Film je, sa druge strane, velikim dijelom bio namijenjen upravo toj publici, te je u tu svrhu za njega napravljen soundtrack koji se sastojao od popularnih pjesama, te je okupljena glumački ansambl koji se sastojao od atraktivnih, ali talentiranih glumaca, koji će tokom sljedećih nekoliko godina napraviti impresivne karijere. Reality Bites je imao relativno skromnu, ali solidnu gledanost, ali je kritika, sa druge strane, bila podijeljena.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Byrge, Duane (January 31, 1994). Reality Bites. Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum 2008-05-03. Pristupljeno 11. IV 2008. 
  2. REALITY BITES (12)”. British Board of Film Classification. 1994-03-16. Pristupljeno 2. X 2010. 
  3. Kolson, Ann (February 20, 1994). „In the Family Tradition”. Philadelphia Inquirer. 

Vanjske veze uredi