Reality Bites

Reality Bites

kino-poster
Režija Ben Stiller
Producent Danny DeVito
Michael Shamberg
Scenario Helen Childress
Uloge
Muzika Karl Wallinger
Fotografija Emmanuel Lubezki
Montaža Lisa Churgin
Distribucija Universal Pictures
Datum(i) premijere
januar 1994 (1994-01) (Sundance)
[1]
Trajanje 99 min.[2]
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 11,5 mil. $[3]
Bruto prihod 33,351.557 $

Reality Bites (sh. Stvarnost grize) je američki igrani film snimljen u režiji Bena Stillera, kome je to predstavljao cjelovečernji režijski debi, i premijerno prikazan početkom 1994. godine.

Po žanru je mješavina drame, komedije i ljubavnog filma, a temelji se na scenariju Helen Childress, koja je u vrijeme pisanja imala 19 godina i tek bila diplomirala koledž. Protagonistica, čiji lik tumači Winona Ryder, je Lelaina, djevojka koja nakon diplome na koledžu pokušava napraviti karijeru kao sineastica te video kamerom snima dokumentarni film o životu svojih prijatelja i vršnjaka sa kojim dijeli stan u Houstonu te koji traže posao, našavši se prvi put u poziciji da samostalno odgovaraju za svoje živote. Radnja prikazuje kako se tom prilikom nađe rastrgnuta između dva muškarca - starog prijatelja (čiji lik tumači Ethan Hawke) i rock muzičara koji živi boemskim životom i ambicioznog japijevskog direktora (čiji lik tumači Ben Stiller) TV-kanala nalik na MTV.

Reality Bites je promoviran kao svojevrsni filmski manifest, odnosno autentični prikaz života i društvenih vrijednosti tzv. generacije X u tadašnjoj Americi, te kao svojevrsni ekvivalent Diplomca i Američkih grafita koji su sličnu stvar učinili za baby boomersku generaciju. Film je, sa druge strane, velikim dijelom bio namijenjen upravo toj publici, te je u tu svrhu za njega napravljen soundtrack koji se sastojao od popularnih pjesama, te je okupljena glumački ansambl koji se sastojao od atraktivnih, ali talentiranih glumaca, koji će tokom sljedećih nekoliko godina napraviti impresivne karijere. Reality Bites je imao relativno skromnu, ali solidnu gledanost, ali je kritika, sa druge strane, bila podijeljena.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. Byrge, Duane (January 31, 1994). Reality Bites. Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala 2008-05-03. http://www.hollywoodreporter.com/hr/film/reviews/article_display.jsp?rid=573. Pristupljeno 11. IV 2008. 
  2. REALITY BITES (12)”. British Board of Film Classification. 1994-03-16. http://www.bbfc.co.uk/AFF064907/. Pristupljeno 2. X 2010. 
  3. Kolson, Ann (February 20, 1994). „In the Family Tradition”. Philadelphia Inquirer. 

Vanjske vezeUredi