Pozdrav, Zavičajac! Dobro došli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
English language.svg Don't speak Serbo-Croatian? Talk to us in English on our village pump.
Prije nego što počnete raditi na Wikipediji, preporučamo da pogledate stranicu Nedavne izmjene na kojoj se najbrže može saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta i kako se trenutno radi.

Također preporučamo da prije početka rada na Wikipediji pročitate sljedeće stranice:
Gnome-help.svg Kurs ili tečaj
Upoznajte se s osnovama Wikipedije!
Simple Information.svg Stranice za pomoć
Ovdje se nalazi sadržaj svih stranica za pomoć.
Internet-group-help-faq.svg Najčešće postavljana pitanja
Ovo je spisak najčešće postavljenih pitanja.
Notepad icon wide.svg Kako uređivati stranicu
Upoznajte se s osnovama uređivanja!
Sandbox.svg Igralište
Ovdje možete eksperimentirati.
Nuvola apps kuser.svg Pijaca
Ovo je forum za rasprave među korisnicima.
Unesco Cultural Heritage logo.svg Pet stubova Wikipedije
Upoznajte se s pet stuba koji određuju karakter Wikipedije.
Ambox warning yellow.svg Šta Wikipedia nije
Pogledajte čemu nije mjesto na Wikipediji.
Na stranici za razgovor se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu Insert-signature2.svg na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Nadamo se da ćete ovdje uživati, dajući svoj doprinos i da ćete postati stalni saradnik, Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobro došli na Wikipediju, projekt slobodne enciklopedije. Sretan rad!

--Dcirovicbot (razgovor) 13:27, 19 april-травањ 2015 (CEST)

WikidataUredi

Prebacio sam ti članak na Treskavica. Usput, trebao bi svladati umrežavanje na Wikidati nakon što se otvori novi članak. Postupak nije težak, najčešće lokalni sh članak ima isti naziv kao neki postojeći na bs/hr/sr Wikipediji, znači označiš takav naslov i kopiraš sa CTRL+C, a onda:

  1. Klikneš Add links (dolje lijevo)
  2. U prvu kućicu Language upišeš recimo "sr" ili "hr" (ili "en", itd.) i odmah ti iskoči jezik
  3. U drugu kućicu Page zalijepiš (CTRL+V) naslov članka
  4. Klikneš Confirm, pa Close dialog and reload page

To je to, kad pređe u naviku postupak traje samo 3-4 sekunde. Isto vrijedi i za kategorije. Lijep pozdrav. :) --Orijentolog (razgovor) 21:42, 25 januar-сијечањ 2016 (CET)

Hello dear Zavičajac! I make for you order: do you make article in Serbo-Croatian about rock singer Nikolaj Noskov? If you make this article, I will very grateful! Hvala! --212.48.202.196 17:01, 30 januar 2017 (CET)

ČlanciUredi

Pratio sam seriju posljednjih članaka što si ih napisao i samo bih ti napomenuo da članci, pod jedan, moraju imati enciklopedijski značaj i strukturu, a ne pisani u formi eseja ili seminara te, pod dva, moraju biti dovoljno značajni za samostalni članak. Vidio si izmjene koje sam uradio - svi navedeni članci nisu bili dovoljno relevantni za samostalni članak pa sam ih uklopio u već postojeće. Bilo bi dobro da pripaziš na to kad pišeš :) --E.A.Poe 14:26, 8 juli 2017 (CEST)

--E.A., zahvaljujem se na korisnim sugestijama. --Zavičajac (razgovor) 22:47, 9 juli 2017 (CEST)

BS WikiUredi

Pa nisi valjda blokiran kod nas na bs wiki? :D --Munja (razgovor) 03:01, 12 juli 2018 (CEST)

DuplikatUredi

Članak Vukovarska avenija je duplikat postojećeg Ulica grada Vukovara (Zagreb). :) --Orijentolog (razgovor) 19:51, 12 oktobar 2018 (CEST)

Baš ti hvala Orijentolog. Vidio sam članak, ali na Wikipedia.hr. Mogu li naš Ulica grada Vukovara (Zagreb) da malo inoviram (ne rade mu izvori), i da ga povežem sa arhitekturom, što mi je i bio cilj. Vukovarsku aveniju ću izbrisati. Pozdrav od --Zavičajac (razgovor) 20:55, 12 oktobar 2018 (CEST)
Nema na čemu. Naravno, moj ti je savjet da odlomak "Poznati objekti" iz Vukovarska avenija uklopiš u stari članak Ulica grada Vukovara (Zagreb), i onda izvršiš preusmjeravanje novog na stari. Preporučam ti ponovo da umrežavaš preko Wikidate jer inače se dese ovakvi slučajevi, potroši se vrijeme bezveze na izradu nečeg što već postoji. Vidio sam da si pisao istovjetne članke na bs.wiki i ovdje na sh.wiki i većinu njih sam, umjesto da te gnjavim iznova, umrežio sam. :) --Orijentolog (razgovor) 21:04, 12 oktobar

2018 (CEST)

Bosanska kuća u MostaruUredi

Vidim da je članak ispražnjen radi pogrešno postavljenog naslova. Treba li ga preusmjeriti na Bosanska kuća#Kuće u Hercegovini ili na novi, sada nepostojeći članak s ispravnim naslovom? --OC Ripper (razgovor) 07:38, 8 novembar 2018 (CET)

Hvala drugar. Da, članak je imao naslov sa greškom i nije bio dobar, ali sam onda napravio novi, Bosanska kuća, u kojem je i taj, koji sam takođe i preusmjerio. Valjda je sada korektno. Volim kad mi neko ukaže na propust. Ako inače imaš sugestija, slobodno napiši. Teško je sam sebe kontrolisati. Pozdrav za OC Ripper od--Zavičajac (razgovor) 09:06, 8 novembar 2018 (CET)

Aleksandrov balkanski pohodUredi

Možda ovdje treba dodati tekst (kojeg sam izvadio iz izbrisanog članka i dodao na razgovor članka Aleksandar Veliki)? --OC Ripper (razgovor) 09:27, 21 decembar 2018 (CET)

Novi nazivUredi

OC Ripper, ako sam shvatio, članku dati novi naziv (Aleksandrov balkanski pohod) i vjerovatno ga proširiti sa borbama protiv Ilira u današnjoj Albaniji i grčkih država, nakon povratka sa Dunava, i sve prije rata sa Perzijom. Nešto tako je na engleskoj Wikipediji. Oni su u članku o Aleksandru stavili podnaslov - Aleksandrov balkanski pohod - kao Glavni članak. Pozdrav --Zavičajac (razgovor) 14:58, 21 decembar 2018 (CET)
OC Ripper, nisam te odmah shvatio, ali vidim da si postavio članak, uredu je.--Zavičajac (razgovor) 19:06, 21 decembar 2018 (CET)

TumuliUredi

Pazi, ne može Tumuli voditi na Ilirski tumuli jer nije svaki tumul ilirski. --Orijentolog (razgovor) 02:10, 9 juni 2019 (CEST)

Naravno Orijentolog. Ja sam tek prije neki dan primijetio da postoji članak Tumulus, opšteg karaktera i vezan za Hrvatsku. To nisam znao dok sam pisao Tumuli, vezujući ga za Ilire. Tako su postojala dva članka. Htio sam to riješiti ali je ispalo loše. Daj mi vremena, a ako imaš ideju, pomozi.--Zavičajac (razgovor) 23:33, 10 juni 2019 (CEST)
Nema problema, više-manje sve je sad sređeno. --Orijentolog (razgovor) 08:21, 11 juni 2019 (CEST)

Community Insights SurveyUredi

RMaung (WMF) 16:48, 6 rujan-септембар 2019 (CEST)

Reminder: Community Insights SurveyUredi

RMaung (WMF) 17:14, 20 rujan-септембар 2019 (CEST)

Reminder: Community Insights SurveyUredi

RMaung (WMF) 21:52, 3 oktobar 2019 (CEST)

Poziv na glasanjeUredi

Pozdrav. Kao što napisah jednom kolegi, ;) znam da ovde korisnici najviše vole da budu ostavljeni na miru da pišu i uređuju članke, ali, budući da sam se kandidovao za administratora, eto pozivam te kao višegodišnjeg i vrednog korisnika sh.wiki na glasanje, ako želiš, bez da ikoga vučem za rukav. I glasanje "protiv" je jednako vredno! Hvala u svakom slučaju i veliki pozdrav, --Igor Windsor (razgovor) 23:46, 5 decembar 2020 (CET)

Vladimir BalberdinUredi

Pozdrav. Mislim da bi Vladimir Balberdin možda trebalo preimenovati u "Vladimir Baliberdin", s obzirom da u ruskom postoji "tvrdo i" (ы) u prezimenu (Балыбердин). Šta misliš? --Igor Windsor (razgovor) 08:40, 15 januar 2021 (CET)

Naravno Igor Windsor. Zahvaljujem na praćenju, a posebno na priznanju. I kad stigneš, pronađi info kutiju za alpiniste (ili je napravi), ubaci u jedan članak, a ja ću nastaviti. Pozdrav --Zavičajac (razgovor) 16:55, 15 januar 2021 (CET)
Pronašao sam na en.wiki šablon en:Template:Infobox climber, ali sam se uplašio koliko je komplikovan, pa sam zamolio Orijentologa da ga proba napraviti kad uhvati vremena. :) --Igor Windsor (razgovor) 19:59, 15 januar 2021 (CET)

Translation requestUredi

Hello.

Can you translate and upload the article en:Baku railway station in Serbo-Croat Wikipedia?

Yours sincerely, Multituberculata (razgovor) 01:52, 16 oktobar 2021 (CEST)

Yes (da), 2-3 day Zavičajac (razgovor) 10:10, 16 oktobar 2021 (CEST)

Info kutijaUredi

Poštovani Edgar Allan Poe‎ (razgovor), zahvaljujem što si upratio rad na zaštićenim područjima. Sad mi treba tvoja pomoć, jer ja to ne znam srediti. Info kutija koju koristim, nakon završetka članka daje Kategoriju crvene boje, pa bi je trebalo inovirati. Na primjer Vrela Sane‎. Unaprijed hvala.--Zavičajac (razgovor) 20:25, 25 oktobar 2021 (CEST)

Dragi kolega, mislim da je sada dobro? :) -- E.A.Poe 00:38, 26 oktobar 2021 (CEST)
Poe Da, sada je dobro, a tebi hvala na saradnji. Juče sam cijeli dan vježbao i mislim da ovu oblast možemo imati korektno urađenu. A onda vidim da Englezi imaju 7000 članaka o zaštićenim područjima preko IUCN. Frapantno? Možemo i mi 70, najviše u regiji.--Zavičajac (razgovor) 10:51, 27 oktobar 2021 (CEST)