Razgovor s korisnikom:Vitek/Prvi arhiv

Posljednji komentar: OC Ripper, prije 12 godina u temi Jurjevo/Đurđevdan
Ostavite mi novu poruku klikom ovdje
Arhiv

Arhivi razgovora


Pozdrav, Vitek! Dobrodošli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
Wikipedia je projekt slobodne internetske enciklopedije koju svako može uređivati.

Ako se prvi put nalazite na Wikipediji i želite joj doprinositi, preporučamo da odvojite nešto vremena i proučite pet osnovnih načela, te se upoznate sa Wikipedijinim smjernicama i preporukama. Ako vam zatreba pomoć pri uređivanju, možete da pregledate stranice pomoći i prođete kroz uvodni kurs/tečaj.

Na stranicama za razgovor uvijek se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Na stranici Nedavnih izmjena možete saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta se trenutno na Wikipediji radi. Na stranici Pijace možete pročitati o novostima na Wikipediji i obratiti se zajednici, bilo da sudjelujete u diskusijama ili postavljate pitanje.

Nadamo se da će vam ovdje biti ugodno, te da ćete svojim doprinosima postati stalni saradnik - Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobrodošli na Wikipediju i sretan rad!

Hello and welcome to the Serbo-Croatian Wikipedia! We appreciate your contributions. If you do not speak Serbo-Croatian, that's no problem. Talk to us via our village pump in your native language or find and contact users who speak your language. We hope you enjoy your time here!

nerviranje uredi

Nemoj se nervirati oko wikipedije na hrvatskom jeziku. Ja sam pored ostaloga (tamošnje POV pisanja i odluk administratora) imao i probleme po pitanju moje "čistoće" hrvatskog jezika, ali ovdje je sve OK pa čak i moji tekstovi koje kopiraju na hrvatsku wikipediju :)--Rjecina2 03:17, 30 rujan-септембар 2010 (CEST)

Tias Mortigjija uredi

Našao sam grešku u tvom tekstu o ovom novinaru, ali je ne znam ispraviti. Ako ne grešim u tekstu piše da je on osuđen na smrt 8.9. 1947 i da je tu presudu vrhovni sud potvrdio 8.9. 1947. godine. Tako nešto je fizički nemoguće jer bi značilo da je on osuđen na smrti ujutro na primjer u 10:00, da je njegov odvjetnik podnio tužbu tog istog dana i da je također tada odbijena. Jednostavno to nije moguće niti teoretski........--Rjecina2 20:46, 6 oktobar-листопад 2010 (CEST)

Poz vidim odomacio si se :) --WizardOfOz talk 19:24, 30 oktobar-листопад 2010 (CEST)
A sta ces, dok to uvide odose im ljudi. Steta. --WizardOfOz talk 10:47, 31 oktobar-листопад 2010 (CET)

Larisa uredi

Sređeno. --OC Ripper 10:52, 8 studeni-новембар 2010 (CET)

Prepisivanje uredi

Kod prepisivanja običaj (kultura, moral) je da napišemo s koje južnoslavenske wiki smo preuzeli tekst. Bezobrazni suradnik Tycoon s hr wiki se ne bavi tim bakračima (dobio sam neke neprovjerene informacije o njegovom pravom identitetu, ali o tome možemo u najboljem slučaju putem emaila).

Prvo je kopirao moje tekstove (nakon što su me potjerali s hr wiki), na što sam ja bacio kontru to jest učinio od sh wiki najkvalitetniju južnoslavensku latiničku wiki svojim kopiranjima s sr i hr wiki.

Vitek ti (kao i ja ranije) imaš jednostavan izbor:

  • 1) Nastavi raditi kao i dosada pa će Tycoon nastaviti kopirati tvoje tekstove, a ti jedino možeš dodavati na hr wiki kao što sam i ja ovu noć da je tekst uzet s sh.
  • 2) Ako ti to smeta radi što i ja to jest prebacuj najbolje tekstove s hr i sh wiki na ovu wiki i s tim potezom podigni kvalitete ove wikipedia.

Nema veze koju varijantu izabereš, pošto je jedino važno da ostaneš na wiki. Nemoj dopustiti da te prljave igre suradnika s hr wiki protjeraju s wikipedije--Rjecina2 03:54, 27 studeni-новембар 2010 (CET)

Kod kopiranja samog sebe možeš učiniti kao i ja. Pogledaj ovo--Rjecina2 04:12, 27 studeni-новембар 2010 (CET)
Čisto za informaciju kod tuđih tekstova s hr wiki više uopće ne trebaš pisati da preuzimaš od tamo pošto je od danas službena politika hr wiki krađa s drugih wikipedija (pogledaj brisanja od flopija)--Rjecina2 02:21, 28 studeni-новембар 2010 (CET)

Ulufeki uredi

U članku Spahija spominješ riječi ulufeki i garipi (na Engleskoj Vikipediji: The Sipahis, Silahtars, Right Ulufecis, Left Ulufecis, Right Garips and Left Garips; na turskoj Sol Ulufeciler). Pišem za jedne enigmatske novine članak o riječi spahija pa mi treba neki (srpsko)hrvatski izvor ili dokaz za riječ ulufeki, tj. u dilemi sam kako ona glasi u jednini i množini. Ako je turski ulufeciler, da li je naša jednina ulufec, ulufeci ili ulufek, a ako je jednina ulufek, zašto onda množina nije ulufeci? --Belirac 15:17, 24 siječanj-јануар 2011 (CET)

Please, could you translate en:Podolsk into Srpskohrvatski? Naturally if you have available time! uredi

Good day to you! Could you, please, translate into Srpskohrvatski the article, containing two-three sentences, about this city in Russia? I’d like to thank you in advance :)--Переход Артур 11:44, 15 februar-вељача 2011 (CET)

Šabloni uredi

Šablon je preuzet sa srpske Wikipedije. Budem provjerio ako nešto nije u redu. --OC Ripper 22:01, 15 februar-вељача 2011 (CET)

Pogledat ću što ne valja. Pretpostavljam da je problem u različitim parametrima/šablonima koje koristi sr.wiki. --OC Ripper 09:42, 18 februar-вељача 2011 (CET)
Napravio sam jednu manju izmjenu na {{Coord}}, pa vidite da li je u redu. --OC Ripper 11:29, 18 februar-вељача 2011 (CET)

Tycoon/Kosmetic uredi

Na hrvatskoj wiki neupitno ima i kulturnih članova, a kao dokaz za ovo ću upotrebiti zahtjev za provjeru suradnika na hr wiki, ali neću komentirati što je s tamošnjim "bogovima". Ovaj link je za mene odličan primer situacije na hr wiki pošto je suradnik to jest administrator dao zahtjev za provjeru "novog suradnika" pošto je sumnjao da je on puppet kojim stari suradnik izbjegava blok. Check user je odbio to provjeriti pošto je znao odgovor na pitanje, a objašnjenje da je blok u međuvremenu istekao je glupost pošto su suradnik Tycoon/Kosmetic i njegov stvarni "šef" zaslužili po svim wiki pravilima dugotrajni blok ili ban4ever. Ako odbijaju kazniti takve stvari pošto je rječ o njihovom čovjeku što misliš kakva je šansa da ga kazne zbog nečeg drugog (na primer komentara JNA wiki) !? Kada dođe vreme to jest kada se ponovno neki kulturni suradnici hr wiki pobune čovek će zatvoriti Kosmetic account i otvoriti neki treći.....--Rjecina2 20:09, 21 februar-вељача 2011 (CET)

Pošto čovek sve čita vratio se danas na "stari account" i expres prebacio moj tekst Gene Sharp na hr wiki, a mislio sam da mu je politički nepodoban :)
Imaš email--Rjecina2 01:36, 22 februar-вељача 2011 (CET)

Tekst mjeseca uredi

Uvjeti koje tekst mora ispunjavati da bude tekst mjeseca su:

  • Minimalno 20,000 bajta iako bi ja rekao 30,000 tako da ispunjava opće wiki standarde za odličan tekst.
  • Originalan sh wikipeda tekst
  • Da nije previše kontroverzan. Najbolji primer kontroverznog teksta je moj tekst NDH koji je s jedne strane dobio pohvale kao najbolji to jest najpotpuniji tekst o NDH na svim wiki, ali je s druge strane izložen rafalnoj paljbi dijela hrvatskih i srpskih korisnika pošto prvi smatraju da je tekst previše oštar prema Ustašama i katoličkoj crkvi dok drugi smatraju da je premalo oštar.--Rjecina2 08:35, 26 februar-вељача 2011 (CET)
Kolega za sve ono što ste napisali na mojoj stranica za razgovor po pitanju koliko bi tko trebao imati veličinu tekstova ste potpuno u pravu (John Lennon, Michelangelo Buonarotti, Orbison), ali na žalost ti tekstovi to jest te osobe do sada nisu specijalnost niti jednog našeg korisnika. Ja sam ako tako mogu reći naš specijalac za političku historiju, Marija je za medicinu, 2-3 korisnika su zainteresirana za srpsku historiju...
Po pitanju veličine tekstova mogu ti samo citirati podjelu tekstova po wikipedinoj organizaciji:
  • 1) tekstovi veličine 1 - 10.000 bajtova su mali tekstovi
  • 2) tekstovi veličine 10.001 - 30.000 bajtova su srednji tekstovi
  • 3) tekstovi veličine 30.001+ bajtova su veliki tekstovi.
Također mogu reći da se divim korisnicima koji mogu napisati tekstove veće od 100.000 bajtova kao što je na primer Stefan Lazarević pošto su meni za napisati tekst od 30.000 bajtova potrebna negdje 4 wiki dana !?--Rjecina2 20:54, 1 ožujak-март 2011 (CET)

Roy Orbison vs. Britney Spears uredi

U pitanju su proceduralni razlozi, s obzirom da je Britney već upala. Ubacio sam Orbisona kao prijedlog na odgovarajuće mjesto. Pretpostavljam da se slažete. --OC Ripper 08:14, 28 februar-вељача 2011 (CET)

Zahvala uredi

Puno hvala :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:51, 29 ožujak-март 2011 (CEST)

I još jednom, hvala :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 00:44, 22 april-травањ 2011 (CEST)
Hvala :)
Po meni ti (i Edgar) ste zaslužili nagradu novih nada ove wiki :)--Rjecina2 09:07, 22 april-травањ 2011 (CEST)

Kategorija:Biografije,_Austro-Ugarska uredi

Izvinjavam se zbog nespretnog objašnjenja. Nisam ja za brisanje te kategorije, nego sam joj samo promijenio ime. Koliko ja znam, ime te države piše se Austro-Ugarska (po nekima i Austrougarska), a ne Austro-ugarska. Tako je i na ovoj Vikipediji: Kategorija:Austro-Ugarska, Austro-Ugarska. Ono što se odnosi na Austro-Ugarsku je austrougarsko, a ono što se odnosi na Austriju i Ugarsku je austro-ugarsko. --Belirac 09:33, 11 maj 2011 (CEST)Odgovori

Jurjevo/Đurđevdan uredi

Članak Đurđevdan je, koliko vidim, bio posvećen sv. Georgiju, a ne samom Đurđevdanu. Zato ne mislim da će predstavljati problem ako ga preusmjerim na Jurjevo koji je precizniji. --OC Ripper 09:06, 19 maj 2011 (CEST)Odgovori

hvala uredi

druže, hvala na spomenici. izvini što se nisam ranije javio, tek sam je skoro video. vidim da i ti imaš zanimljivih članaka, nadam se da ćemo surađivati. lep pozdrav! --Mladifilozof 00:50, 10 jun-липањ 2011 (CEST)

Slažem se -.- uredi

Potpuno se slažem sa onim što ti piše na korisničkoj stranici... I nešto bih ti ispričala u vezi izabranih članaka kod njih ali neću ovako -.- ... Ma samo pogledaj ovo: http://hr.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:Izabrani_%C4%8Dlanci/Prijedlozi_za_izabrane_%C4%8Dlanke/31._2011. ... Užas... --Duma 20:07, 24 jun-липањ 2011 (CEST)

Izvinjavam se, ovo: http://hr.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:Izabrani_%C4%8Dlanci/Prijedlozi_za_izabrane_%C4%8Dlanke . Pogledaj za 31. tjedan... --Duma 20:09, 24 jun-липањ 2011 (CEST)

izvini molim te na mojoj nepažnji. naime, prebacivao sam neke članke sa sr wiki, ali mi šablon biografija nije radio pa sam ga prekopisao da bude kompatibilan, ne znajući da sam time narušio sve ostale članke koji se vezuju za njega. slobodno revertuj moje izmene na šablonu, a ja ću se kasnije već pozabaviti kompatibilnošću za šablon sa sr wiki. --Mladifilozof 16:33, 23 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Suglasnici uredi

Voljela bih napraviti članke tipa "Dvousneni/bilabijalni suglasnici" i "Praskavi/eksplozivni suglasnici". Je li to u redu? Postoje li već takvi članci negdje? Ako postoje, smijem li napraviti preusmjeravanje sa npr. "Nadzubni suglasnici" na "blablabla suglasnici" jer meni tako piše u udžbeniku? --Duma 21:47, 8 rujan-септембар 2011 (CEST)

U redu, hvala. Uspjela sam naći. --Duma 10:16, 9 rujan-септембар 2011 (CEST)

Administrator uredi

Što kažeš na ideju da postaneš administrator na našoj wikipediji ?--Rjecina2 07:59, 16 rujan-септембар 2011 (CEST)

Poštovani kolega ja Vam to smatram kao nekakvom počasti kojom se nagrađuje kolega za dobar i kontinuirani rad na wikipediji.
Po pitanju novih dužnosti, obaveza administrator ih ima minimalno dok je tu OC Ripper od čega najvažnija ispadne brisanje "neobičnih" članaka. Ja sam poprilično neaktivan u zadnje vreme, ali iz moje historije promena se može vidjeti koliko su to "velike i teške" dužnosti--Rjecina2 16:04, 16 rujan-септембар 2011 (CEST)

губите време са не постоји језику. Зашто не на српском или македонском? --81.253.41.158 23:14, 20 rujan-септембар 2011 (CEST)

Bečki Kongres uredi

Ja sam u tekstu napisao teritorjalne promene između stanja u 1789 i 1815 koje su potvrđene Bečkim kongresom bez obzira da li su tamo službeno potvrđene ili samo neslužbeno. U mom dodatku pored ostalog nedostaju podaci o svemu tome što je Velika Britanija "oslobodila" to jest zaradila tokom Napoleonskih ratova kao jedini pravi pobednik--Rjecina2 08:25, 12 decembar-просинац 2011 (CET)

Da ovo pojednostavimo pošto imamo definitivno drugačije razmišljanje o ovome pošto na primer za mene ne postoje 1815 Napoleonove političke tvorevine dok za tebe one postoje. U skladu s tim vrati slobodno na tvoju verziju dok ću ja u tekstu napoleonski ratovi napisati sve važnije promene granica iz vremena pre i nakon Napoleona !?--Rjecina2 11:04, 13 decembar-просинац 2011 (CET)

Tekst meseca uredi

Slobodno ga nominiraj. Pretpostavljam da će Ripper biti oduševljen s njim jer nije biografija niti istorija nego se bavi društvenim stvarima. Tekst je vrlo dobar-zanimljiv,a bio bi super da ga se može uvećati za negde 50 %. Ako te zanima razlog najbolje bi bilo da ti sam pogledaš stranicu koja se bavi podelom članaka po opširnosti (i navodno kvaliteti) na svim wikipedijama. To možeš pogledati ovde.

Zašto me nisi bio revertirao na Bečkom Kongresu ? --Rjecina2 01:45, 17 decembar-просинац 2011 (CET)

Pa ne, kolega, nemam ja apsolutno ništa protiv šablona i psihologije, dapače... ja sam jedan od najvećih pobornika šablona na Wikipedijama iz regije (što se vidi po broju šablona na hr.wiki, a i ovdje, iako znatno manje jer se uglavnom prebacivalo etc.) i svakako sam za da se šablon nalazi u članku, ali šablon koji adekvatno pripada i opisuje određenu temu. Mislim da šablon vezan uz naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj ima malo ili ikakve veze s temom članka i zato sam uradio onakvu izmjenu.

Gotovo svaki moj članak ima šablon (primjer Roland Freisler - stavio sam šablon političara iako je bio sudac Narodnog suda; istina, ne poklapa se, ali je praktičan i mogu se iskoristiti gotovo svi parametri - kod rada nije taj slučaj) i ja sam svakako za ideju da se šablon uključi i stavi, ali nešto prikladnije. U krajnjem slučaju, ako nemate ništa protiv, možemo dogovoriti nekakav "opći predložak" za ovakve i ine članke kojeg ja mogu napraviti bez velikih poteškoća i onda bi to bilo to --Biljezim se sa štovanjem,Poe 10:08, 20 decembar-просинац 2011 (CET)

Hr wiki uredi

Poštovani kolega Vitek mogu Vam se pohvaliti da se 99 % znalo od pre približno 12 meseci da se iza puppet accounta na hr wiki nalazi administrator zbog "incidenta" u kojemu je jedan administrator hr wiki prijavio puppet account zbog zloupotrebe što je dovelo do mini panike, mini rasprave na hr wiki koja je završila priličnom "neobičnom" odlukom chekusera :)

Način rada tog "suradnika" je prilično jednostavan. Uz pomoć puppet accounta prebacuje tekstove s sh na hr wiki par meseci nakon čega account odlazi u penziju i otvara se novi.

Ja lično ne razumem zašto ne prebacuju tekstove direktno nego se sakrivaju iza puppet accounta ? Jedino logično objašnjenje bi po mom mišljenju bilo da se srame priznat da razumeju sh jezik, dok istovremeno naša deca ne razumiju jezik kojim je Šenoa pisao svoje knjige. Sve u svemu to pitanje jezika je veoma, veoma tužno.

Možda sam previše opušten jer u bliskoj budućnosti napuštam wiki projekt, ali moj savet Vam je da ignorirate ta prebacivanja tekstova ili budete zadovoljni zbog njih pošto Vam s njima odaju priznanje za dobro napisani tekst :)--Rjecina2 02:44, 18 siječanj-јануар 2012 (CET)

ps. sumnjam da bi se Roberta identificirala na suradničkoj stranici puppeta --Rjecina2 03:06, 18 siječanj-јануар 2012 (CET)

Izmene uredi

Želeo sam da standardiyujem završetke članaka jer mi trebaju takvi za neke druge stvri. Ja bih hteo da stvim nesto domace ali problem je sto se ne možemo dogovoriti da li da budu Vanjske ili Spoljašnje. A što se tiče onog {{Izvori}}, to je samo šablon. Vikipediji je svejedno da li piše izvori ili reflist, ljudima takođe, ali alatke koje koristim prepoznaju samo reflist i references --BokicaK 02:02, 25 februar-вељача 2012 (CET)

Sčayem se, samo se dogovorite na trgu koja ce biti varijanta. --BokicaK 02:13, 25 februar-вељача 2012 (CET)

Nagrada uredi

Hvala najlepša. Mnogo cenim ovakav gest. Svako dobro želim, --Biblbroks 08:02, 28 februar-вељача 2012 (CET)

Hvala mnogo za nagradu :D --Duma 11:19, 28 februar-вељача 2012 (CET)

Hvala za nagradu :)--Rjecina2 (razgovor) 17:24, 1 ožujak-март 2012 (CET)

Da se pridružim - hvala lijepa :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 18:43, 1 ožujak-март 2012 (CET)

Dobar dan :) Trenutno radim na budućem članku o pterosaurima kojeg ću većinom prevesti sa Njemačkog jezika (Korisnik:Duma/U radu). Imam, međutim, jedan problem. U dijelu članka u vezi sa kralješnicom naišla sam na sljedeću rečenicu:

"Wie alle anderen Wirbelknochen waren sie (kralješci u predjelu leđa) auch mit einem Gebälk gefüllt, sie wiesen jedoch außerdem noch seitlich ein großen Loch auf, welches den Knochen vollständig durchdrang."

Nisam sigurna šta bi naznačena riječ u rečenici mogla značiti. Tražila sam taj pojam preko Googla i u rječnicima, ali našla sam samo sljedeći članak:

Mogu samo neke, ne mogu sve. --BokicaK (razgovor) 04:24, 4 ožujak-март 2012 (CET)

Hvala na pomoći, tek sam sad vidjela poruku :-) Lijep pozdrav :-) --Duma (razgovor) 22:23, 4 ožujak-март 2012 (CET)

Šablon uredi

Ja sam maknuo šablon pošto imam 5 tekstova meseca na ovoj wiki, pa bi stranica bila s njima zatrpana, a već sam ih i tako označio u tablici na korisničkoj stranici.

Sličan, ali nekoliko puta veći problem s šabloni će biti i s Ripperom. Javi ako nađeš nekakvo rešenje za naše probleme s šablonom--Rjecina2 (razgovor) 19:31, 5 ožujak-март 2012 (CET)

Sorry nisam znao da si ti iz Zagreba,a nije valjda da će me i Marija šokirati komentatarom da je i ona iz Zagreba ?? Ako ona to učini onda mogu samo reći da sam ponovno ispao naivac pošto mi je bilo spomenuto jedno drugo mesto.
Odgovor na tvoje pitanje o Mariji je sada malo teže naći pošto se nešto dogodilo po pitanju tog puppet-mobbing korisnika. Njegovo ime na sh i hr wiki je bilo Karamelo-Lončarek
Pretpostavljam da bi onda trebali te stranice na kojoj će biti šabloni za jubilarni članak međusobno povezati nekom kategorijom ?--Rjecina2 (razgovor) 08:19, 17 ožujak-март 2012 (CET)
Za bot problem možeš pogledati pijacu.
Da li je u tvojim tekstovima prestao raditi gluposti ili ih još uvek izvodi ?--Rjecina2 (razgovor) 02:33, 22 ožujak-март 2012 (CET)

Interwiki uredi

To nije katastrofalna greska, to ce interwiki botovi popraviti. Rjecina mi je pre godinu dana traazio da pokusam da resim nekako veliki broj clanaka bez interwikija. Clanci kao sto su Acquintanacsuak ili Serhii Plokhii bi dugo, dugo, dugo ostali bez interwiki veza. --BokicaK (razgovor) 03:33, 22 ožujak-март 2012 (CET)

VItek bolan, znam sta radimn, pusti me da ispravim sve greske. Ako ne razumes sta hocu da postignem nemoj smetati!! --BokicaK (razgovor) 01:06, 24 ožujak-март 2012 (CET)

Kategoriju "Problemi" sam označio kao "sakrivenu", pa je ne bi trebalo biti. Njen prikaz mogu uključiti u svojim korisničkim postavkama (sekcija "Izgled", podsekcija "Napredne postavke"; kutijica za "Prikaži skrivene kategorije") --OC Ripper (razgovor) 09:08, 24 ožujak-март 2012 (CET)

Vitekovo ponašanje i jezičko nasilje uredi

  • 00:05, 8 april-травањ 2012 (razl-разл | his-пов) . . (+34)‎ . . N/Н Magelanov moreuz ‎ (Vitek premjesti stranicu Magelanov moreuz na Magellanov tjesnac: Jednim udarcem dvije muhe) (vrh)

Viteče, ako je članak na istočnoj varijanti srpsko-hrvatskog jezika, onda se tako ostavlja. Ne radi se prebacivanje/premeštanje stranice.

Bogati, pa ni ovo se ne čini - nikad! Čudo da ti prošao bez barem nekog rešenja od strane ovlašćenih lica sa ovog spiska.

Šta si uradio ovde ?? Vidiš li da si menjao prosincu 1944. u izraz decembru 1944.

Čemu?

Čemu si menjao paragraf Zemljopis u Geografske karakteristike ?

Čemu si menjao Povijest u Historija ?

Čemu si menjao stoljeć* u vijek* ?

Čemu si menjao Europljanima u Evropljanima ?

Čemu si menjao tijekom u tokom ?

Čemu si menjao bojnika u majora ?

Čemu si menjao gospodarski u privredni ?

Čemu si menjao tisuća u hiljada ?

Čemu [[Jevreji|Židova]] kad imaš Židovi, i radi perfektno?

Kad čovjek vidi samo ovu tvoju jednu izmenu, gde koristiš reč sranje u sažetku i gde se odnosiš prema ovoj Vikipediji kao prema ličnoj svojini, onda je jasno odakle vetar puše i zarad čega ostali vikipedijanci trpe tvoje cenjeno društvo.

Daj se odluči po kojem ti to pravopisu pišeš !

Stvarno se pitam zašto OC Ripper dopušta da ovakvi propusti pokazuju koliko je sh.wiki slaba i da se Viteku dozvoljava uništavanje mira na ovoj Vikipediji. -- Xabac (razgovor) 03:24, 11 april-травањ 2012 (CEST)


Nastavak: Vitekovo ponašanje i jezičko nasilje uredi

Pošteno bi bilo da revertuješ svoje protivvikipedijsko delovanje na članku Etiopija. I da vratiš članak o moreuzu pod tačan naslov.

O članku Etiopija uredi

Nije tačno Viteče, na srpsko-hrvatskoj Vikipediji članak si prvi put dotaknuo 6. aprila 2012.

Na Croatopediji je članak napisao

  • (sad | pret) 9. jula 2005. (23:45)‎ Elephantus (Razgovor | doprinosi)‎ . . (8.185 bajtova) (+8.185)‎

Kasnije ga je dopunio

Dok se, kolega Viteče, Vi javljate 3. aprila 2010. (18:06) - 5. aprila 2010. (19:45) - 18. aprila 2010. (04:37) - 20. aprila 2010. (04:36) - 24. aprila 2010. (01:34) - 29. aprila 2010. (15:50) i 5. maja 2010. (14:42). Dakle, prvi se put javljate u članku hr:Etiopija 3. aprila 2010, a zadnji put 5. maja 2010. Sve što ste u članak dodali bili su vikilinkovi i ništa više od toga (lepo se vidi u diffovima).

User:OC Ripper je članak preuzeo sa Vikipedije na hrvatskom jeziku, (sad | pret) 22. novembra 2005. (15:38‎), preuzeo je 8380 bajtova. Članak na hr.viki je kreiran 9. jula 2005.

Meni se čini da ste se nešto zabunili, kolega Viteče, vanredni prevodioče. Na Vikipediji na hrvatskom jeziku prvo ste uređivanje imali 4. aprila 2008. I korisnički nalog ste registrovali 4. aprila 2008. (01:23) Baš me mnogo zanima šta se tada dešavalo na Viki gde ste se prvo registrovali. Baš me zanima šta se tada uopšteno dešavalo na toj Viki sa koje ste došli na srpsko-hrvatsku Vikipediju.

Na srpsko-hrvatsku Vikipediju došli ste 15. jula 2008. (12:51) - prvi doprinos sh.viki Vam je od 1. septembra 2008. (23:21), a prvi članak na sh.viki Vam je bio Ivan Krkač 10. septembra 2010. (02:25).

Nitko Vam ovde, pa ni ja, ne poriče Vaših 1345 članaka (poslednji Vam je Usborne), i to samo ako se obaziremo na ovu Viki. Začuđujuće je da ste od 10. septembra 2010. do danas (11. aprila 2012.) uspeli da napišete 1345 tekst na ovoj Vikipediji. To je vreme od ~ jedne godine i sedam meseci. Po tom ste uporedivi samo sa korisnicima sa mnogostruko duljim stažem.

Čovek se ponekad zapita, otkud takva snaga ljudima. Ipak mi nešto nije baš jasno, kao prvo, necelovitost prevoda, kao drugo manjak referenci, i da dalje ne brojim.

Pitanje Magelanov moreuz uredi

Kolega Viteče, nisi preusmjerio Magelanov moreuz na Magellanov tjesnac. Vi ste promenili naslov čitavom artiklu i to na veoma grub način, brutalnim premeštanjem.

Pogledajte malo u Pravopis srpskog jezika (2010), lepo piše šta je srpskohrvatski, a šta srpsko-hrvatski. A možete da povirite i u hr:Londonac (pretis, 1990). Verujem da barem to delo imate u Vašoj ličnoj biblioteci.

Ubuduće, bolje je da ne radite premeštanje strana, nego da naučite praviti tačna i pravilna preusmerenja.

Smetnje i novohrvatski uredi

Kolega Viteče, shvatite da ste upravo Vi došli ovde da Vam niko ne bi popravljao Vaše jezičko umeće. O nekakvim lažima uopšte ne želim da diskutujem, kao šta se ni Vama ne bi svidelo da se diskutuje o Vašem korisničkom imenu u kontekstu nekih drugih saradnika ove Vikipedije.

Niko nije došao ovde da Vi, kolega Viteče, vraćate časovnik unatrag i tražite crvenu nit neke mladosti. Niko nije došao ovde da se s Vama priseća Dana mladosti i Dana dečje radosti.

Da ovde pišete neke sudove o jeziku, i da meni određujete jezik, to ne prihvatam i zauzimam stav da OC Ripper treba da reaguje. Ako Vama, kolega Viteče, nije jasno da na Vikipediji na srpskohrvatskom nije dozvoljeno da menjate reči Vaših prethodnika, koji su jednako marljivo radili na članku Etiopija. I da se i posle navedenih dokaza, da niste napisali tekst Etiopija na hr.viki, a ovde se stavljate u poziciju Avgusta koji docira o novojeziku i budi rečeno izigravate žrtvu (ono o fizičkom elimisanju).

Ringišpil, i jopet smo na startu i tako večito. Vi se kolega Viteče branite, umesto da priznate grešku i da je ispravite. Vi kolega Viteče činite ono što ne biste voleli da drugi čine Vama. To je sukus čitave poeme.


Židovi i Jevreji uredi

Postoji članak Jevreji, a Židovi je isto tako vredeći vikilink, i nema potrebe da duplo pišete [[Jevreji|Židovi]] - takve se redirect strane ne brišu, već su u ravnopravnom korišćenju.

Čiča miča uredi

Sva ta priča o novogovoru, novojeziku i slično, to jasno daje do znanja svima da im vrata na sh.viki nisu otvorena, već naprotiv, vrata su samo otvorena onima koji pišu nekim birokratskim stilom Sudova udruženog rada, organa skupština opština, oni koji su dobivali petice iz pismenih sastavaka (iako je u pismenim sastavcima bilo i nepismenih delova). Sh.viki je samo za odabrano društvo, društvo onih koji prihvataju Vitekovu lektruru i korekturu, po čitav dan se bore za očuvanje administrativnog jezika i pretvaraju ovu Vikipediju u odredište budućih lektora i korektora, redaktora i urednika, - samo nedostajaće korisnika koji su voljni da trpe nasilje. I tu neće da mnogo pomogne mićenje drangulijama (alatima), opštepoznato je da korisnici postanu ljenjivi kako postaju matori (istekom vremena). A tek nova pokolenja, pa ti ništa ne žele da trpe. -- Xabac (razgovor) 13:38, 11 april-травањ 2012 (CEST)

Upozorenje u vezi mijenjanja članaka uredi

Tvoje izmotavanje i nepotrebno mijenjanje članaka koje preuzeo OC Ripper i sažeci poput ovog (gdje si upotrebio riječ s****) su posve neprihvatljivi. Također zašto si ovdje promijenio čitave skupine riječi: povijest -> historija, zemljopis -> geografija, stoljeća -> vijekovi, gospodarstvo -> privreda, ispostavu -> ekspozituru.... ?!?! Na ovo ti je već ukazao Xabac, ali si samo ignorirao. Molim te pročitaj što je Maria napisala jednom suradniku: [1]--Vatrena ptica 23:37, 12 svibanj-мај 2012 (CEST)

Izvinjavam se sto se uplićem, ali moram da naglasim kako mi se pojava korisnika Xabac čini u najmanju ruku zanimljiva: načinjene su koliko vidim samo tri izmene od kojih su jedna ili više njih na jednom mestu okarakterisane čak i kao vređanje. Samo toliko. Veliki pozdrav, --Biblbroks (razgovor) 17:30, 13 svibanj-мај 2012 (CEST)
Trebao bi ustvari odabrati pravopis pod kojim ćeš doprinositi i držati se toga. Jednostavna stvar: Wikipedija nije mjesto za filozofiranje već za stvaranje pravopisno i činjenično točnog sadržaja, tj. članaka.--Vatrena ptica 23:51, 13 svibanj-мај 2012 (CEST)

Pravopis i standardi - opet uredi

Nakon incidenta s Etiopijom, evo novih primjera toga, kako ti nazivaš, jezičnim silovanjem...

8. travnja 2012.] :: bilješke -> izvori; poveznice -> vanjske veze

17. travnja 2012.]

Sv. Jurja -> Sv. Georgija; obitelji -> porodice; gradskoj četvrti -> kvartu (mahali); podrijetlo -> porijeklo; plemenitaških [...] obitelji -> aristokratskih porodica; ==Povijest== -> ==Historija==; tijekom -> tokom; st. -> vijeka; upravnoj hijerarhiji -> administraciji; neovisnost -> nezavisnost; povijesti -> historiji; obitelji -> porodica; plemenitaška obitelj -> aristokratska porodica

23. travnja 2012.]

Povijest -> Historija; Nizozemska -> Holanđani; Nizozemci -> Holandezi; Zbog toga -> zbog tog; Zemljopis -> Geografija

24. travnja 2012.]

Europu -> Evropu

24. travnja 2012.]

Grand Cayman, Cayman Brac i Little Cayman -> Veliki Kajman, Mali Kajman i Kajman Brac; Zemljopis -> Geografija; Sva tri otoka imaju zračne luke -> Sva tri otoka imaju aerodrome; Stoljeća -> Vijekovi; Povijest -> Historija; 10. svibnja -> 10. maja; neovisan -> nezavisan; unutarnjom -> unutrašnjom; Gospodarstvo -> Privreda; ispostavu -> ekspozituru; sustav -> sistem

25. travnja 2012.]

Abu Dhabi -> Abu Dabi

27. travnja 2012.]

italijanska -> talijanski; Malteški kavaljiri -> Malteški vitezovi; Zvanično -> službeno; Istorijat -> Historija; Kipar -> Cipar; ==Spoljašnje veze== -> ==Vanjske veze==

27. travnja 2012.]

Nizozemska -> Holandija

Ovo predstavlja kršenje jednog od najvažnijih pravila zajednice srpskohrvatske wiki, a to je da nema pravopisnog popravljanja i prepravljanja. Slobodno se možeš držati različitih pravopisa i standarda, ali u različitim člancima, a ne da prepravljaš one koji su već pisani po određenom pravopisu.--Vatrena ptica 23:07, 14 svibanj-мај 2012 (CEST)

Jezik uredi

Nisam ja toliko dreknuo na samo činjenicu, jer nekako sam skeptičan da nije bio kajkavski grad, ali sam dreknuo na pojam jezika (jer to nije jezik) i na stil samog članka, pa sam to ispravio i, koliko vidim, to sada stoji u članku? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:21, 5 jun-липањ 2012 (CEST)

Ljudski rad uredi

Treba li ti pomoć mojim aktivnim uređivanjem ili samo savjetom što još da se ubaci u tekst kako bi postao dovoljno velik da bude tekst meseca ?--Rjecina2 (razgovor) 07:51, 24 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Po meni ideja bi ti bila da se ubaci 2-3.000 bajtova o prisilnom,zatvorskom radu kao posebno obliku ljudskog rada za što može poslužiti ovaj tekst s engleske wiki i onda se još malo našminka tekst sličicama :)--Rjecina2 (razgovor) 14:07, 24 avgust-коловоз 2012 (CEST)
Ono s hr wiki je zanimljivo.....
Na sreću to je još jedan dokaz da ne pratim tamošnje događaje (jer to nisam sam otkrio) !?
Cilj bi bio samo malo dodati o prisilnom radu u tekstu pošto je to pored ostalog bila kritika u zadnjoj nominaciji za tekst meseca. Ajde ako nisi raspoložen ja ću tu nešto dodati sutra......--Rjecina2 (razgovor) 14:43, 24 avgust-коловоз 2012 (CEST)
Zahvaljujući tvom komentaru postignut je novi konsenzus na sh wiki po pitanju budućih tekstova mjeseca, pa bih rekao da je sve OK ispalo ?--Rjecina2 (razgovor) 00:00, 1 rujan-септембар 2012 (CEST)
,a ja ću za početak slijedeće godine napisati tekst SSSR koji će ovdje postati tekst mjeseca :)--Rjecina2 (razgovor) 08:16, 3 rujan-септембар 2012 (CEST)
Evo digao sam veličinu teksta Ljudski rad preko 25.000 bajtove :)--Rjecina2 (razgovor) 21:22, 7 rujan-септембар 2012 (CEST)

Biti ćeš iznenađen kada ti kažem da nisam čitao Moll Flanders ??

Po pitanju prisilnog rada se isto može ubaciti brojenje stabala u Ruskom Carstvu (slanje u Sibir),ali sam ovde bio ubacio ono najpoznatije u našoj anglikaniziranoj kulturi. Slobodno vi to proširite kolega pošto je to na kraju krajeva Vaš tekst :)--Rjecina2 (razgovor) 19:58, 8 rujan-септембар 2012 (CEST)


Što nisu bile Cislajtanija i Translajtanija? Mislim, po rijeci Leite? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 02:12, 11 rujan-септембар 2012 (CEST)

Grgur VIII.. Čestitke na 70.000 članku. :) --OC Ripper (razgovor) 11:11, 5 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Nazad na stranicu korisnika "Vitek/Prvi arhiv".