Pozdrav, Tolerantnost! Dobro došli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
English language.svg Don't speak Serbo-Croatian? Talk to us in English on our village pump.
Prije nego što počnete raditi na Wikipediji, preporučamo da pogledate stranicu Nedavne izmjene na kojoj se najbrže može saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta i kako se trenutno radi.

Također preporučamo da prije početka rada na Wikipediji pročitate sljedeće stranice:
Gnome-help.svg Kurs ili tečaj
Upoznajte se s osnovama Wikipedije!
Simple Information.svg Stranice za pomoć
Ovdje se nalazi sadržaj svih stranica za pomoć.
Internet-group-help-faq.svg Najčešće postavljana pitanja
Ovo je spisak najčešće postavljenih pitanja.
Notepad icon wide.svg Kako uređivati stranicu
Upoznajte se s osnovama uređivanja!
Sandbox.svg Igralište
Ovdje možete eksperimentirati.
Nuvola apps kuser.svg Pijaca
Ovo je forum za rasprave među korisnicima.
Unesco Cultural Heritage logo.svg Pet stubova Wikipedije
Upoznajte se s pet stuba koji određuju karakter Wikipedije.
Ambox warning yellow.svg Šta Wikipedia nije
Pogledajte čemu nije mjesto na Wikipediji.
Na stranici za razgovor se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu Insert-signature2.svg na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Nadamo se da ćete ovdje uživati, dajući svoj doprinos i da ćete postati stalni saradnik, Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobro došli na Wikipediju, projekt slobodne enciklopedije. Sretan rad!


POVUredi

Očito bi bilo poželjno reći što wikipedija nije:

  • Wikipedija je enciklopedija,a ne novine to jest u njoj se ne pišu novinski tekstovi o svakom malenom događaju to jest općenito nepoznatom događaju gdje je ubijenim maleni (ili nepoznat) broj žrtava (Pokolj u Kuljanima).
  • Osnovni stup wikipedija je neutralan način pisanja što se kod Vas ne može naći to jest kada pišete o hrvatskim zločinima onda ih objašnjavate osvetom, a kada pišete o srpskim onda se oni "podrazumjevaju" (to je samo jedan primer). Moje lično mišljenje je da samo zločinac može izvršiti ili narediti pokolj, masakr nenaoružanih civila, ali to je moje mišljenje, a ne wiki pravilo.
  • za kraj bi još želio dodati da sh wiki nije hr wiki gdje se razne "gluposti" (forumi, blogovi i sl.) koje su zabranjene osnovnim wiki pravilima mogu koristiti kao izvori--Rjecina2 08:55, 8 avgust-коловоз 2010 (CEST)
Ako smijem primijetiti, Masakr u Škabrnji možda nije savršen članak, ali kad ga se usporedi sa člankom na hr.wiki, to izgleda kao nebo i zemlja. U pravilu ne volim komentirati članke na drugim wikipedijama, ali mislim da u ovom konkretnom slučaju moram napraviti izuzetak. --OC Ripper 10:07, 8 avgust-коловоз 2010 (CEST)
Na žalost (ili sreću) ja to nisam znao jer ne sam odustao od hr wiki...
U tekstu Bitka za Vukovar sam pobrisao poveznice jer sam ih bio testirao to jest nekoliko linkova je bilo mrtvo (vukowar.com i još 3), a one o filmovi bi verovatno trebalo prebaciti u posebni dio teksta kao što na primer imamo na engleskoj wiki gdje se općenito tako radi.
Kada sam govorio o "glupostima" kao izvorima mislio sam baš na ono što sam ranije naveo, ali tu bi dodao i stranice raznih udruga hrvatskih veterana rata pošto su po samoj definiciji one POV. Ako se u vanjskim linkovima ili kao izvor koriste hrvatske udruge veterana (i invalida) onda bi se morale i one od srpskih veterana zbog NPOV pravila iako je moje lično mišljenje da niti jedni nemaju što tražiti kao izvor za enciklopediju.
U tekstovima Slučaj "Selotejp" i Masakr u Gospiću postoji dio koji objašnjava razloge hrvatskih zločina (osveta), što barem po meni ne bi trebalo biti u enciklopediji. Definicije u stilu:"dio hrvatskog pučanstva započeo je osvetničke pohode protiv srpskih civila" (slučaj Selotejp) su nepoželjne bez obzira na izvor jer konkretno taj zločin kao i onaj u Gospiću nije počinilo hrvatsko stanovništvo nego hrvatske vojska po naređenju svog zapovjednika, a mislim da ćemo se složiti kako je to jedna velika razlika. Još bolji slučaj po tom pitanju je Masakr u Gospiću gdje je zapovjednik hrvatske vojske "prisilio" svoje vojnike da ubiju civile srpske nacionalnosti. Ako Vas zanima više o Gospiću o tome možete pročitati u tekstu Mirko Norac na sr wiki.--Rjecina2 11:06, 8 avgust-коловоз 2010 (CEST)
Za kraj bi htio samo dodati kako se nadam da te nisam uplašio svojim kritikama koje su možda bile preoštre. Svi smo mi radeći na ovoj wiki tek vremenom naučili nužnost kompromisa kako bi tekst na njoj bio zadovoljavajući za korisnike iz Bosne, Hrvatske ili Srbije. Potrebno je vreme da se to nauči, a ja sam te odmah napao.
Tvoj zadnji tekst ukazuje na činjenice da sam možda pretjerao s svojim kritikam i da bi mi bilo zadovoljstvo čitati tvoje nove tekstove--Rjecina2 15:53, 8 avgust-коловоз 2010 (CEST)

hvalaUredi

Izvini što ti se tek sada zahvaljujem za priznanje koje si mi dodelio. Naime, doma nemam internet pa kod god ugrabim priliku uglavnom je koristim samo da pišem članke... u svakom slučaju, drago mi je da si s nama i nadam se da ćemo sarađivati i na nekom članku. Pozdrav! --Mladifilozof 00:46, 10 jun-липањ 2011 (CEST)

Ratovi u bivšoj JugoslavijiUredi

Nije tačno za rat u Sloveniji, ratovali su i Slovenci, Hrvati i Jugosloveni na strani JNA. A u ovom slučaju se ne može upotrebiti floskula da izuzetak potvrđuje pravilo, jer u članku izuzeci nisu navedeni kao takvi - tj. da uopšte postoje. "Slušali Beograd" nije ekvivalentno "srpska strana" pa ni "srpska i crnogorska strana" čak i da jesu slušali isključivo Beograd, ma šta pisalo u nekom - biločijem - izveštaju. "Military operations in BiH and Croatia by the JNA, BSA, and SKA have essentially been a function ..." - ne znači i da je JNA bila isključivo "srpska strana", ili "srpska i crnogorska strana". Tvoje prvobitno sročenje je bilo pristrasno jer je bilo pojednostavljeno i ovo sad je pristrasno iz istog razloga. Revertovaću opet. --Biblbroks 15:37, 28 studeni-новембар 2011 (CET)

Demokracija i drugoUredi

Sve osobe koje su šahovske "face" kao i one koje se bave političkom historijom su istovremeno sasma solidni analitičari.

Budi ljubazan pa me nemoj krivo razumeti, ali politička stajališta izražena tokom naše rasprave kao i izbjegavanje neugodnih pitanja su me zainteresirali pošto ukazuju na određene mogućnosti...

Možda je vreme da mi pošalješ poruku na wiki email za nastavak rasprave ?--Rjecina2 (razgovor) 09:27, 12 jun-липањ 2012 (CEST)

Nemoj se uvrediti, ali djelovao si mi kao pripadnik srpskog Otpora (ili nečeg sličnog) govoreći demokracija će sve rješiti pa sam htio ponuditi svoje usluge drugoj strani :)
Sumnjam da ne znaš otvoriti email account na gmailu !?--Rjecina2 (razgovor) 21:06, 13 jun-липањ 2012 (CEST)
Na vrhu ekrana imaš opciju: "Moje postavke/Моја подешавања"
Nakon što to pretisneš na dnu ekrana imaš email opcije.
Ako tamo upišeš email adresu ja ti mogu poslati email za koji nitko neće znati.....
Druga jednostavnija opcija je da na ekranu od mog accounta pretisneš opciju: "Kontaktiraj ovog korisnika" i tamo napišeš tekst koji ću ja dobiti na svojoj email adresi i koji ću samo ja vidjeti --Rjecina2 (razgovor) 08:12, 15 jun-липањ 2012 (CEST)
Upoznali se jesmo,a iz moje perpektive daljnja email rasprava nema nikakvog smisla.
Ona bi imala smisla samo u slučaju da imaš stvarnu zanimljivu službenu email adresu. Pozz--Rjecina2 (razgovor) 09:22, 18 jun-липањ 2012 (CEST)