Pozdrav, Sashko1999! Dobro došli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
English language.svg Don't speak Serbo-Croatian? Talk to us in English on our village pump.
Prije nego što počnete raditi na Wikipediji, preporučamo da pogledate stranicu Nedavne izmjene na kojoj se najbrže može saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta i kako se trenutno radi.

Također preporučamo da prije početka rada na Wikipediji pročitate sljedeće stranice:
Gnome-help.svg Kurs ili tečaj
Upoznajte se s osnovama Wikipedije!
Simple Information.svg Stranice za pomoć
Ovdje se nalazi sadržaj svih stranica za pomoć.
Internet-group-help-faq.svg Najčešće postavljana pitanja
Ovo je spisak najčešće postavljenih pitanja.
Notepad icon wide.svg Kako uređivati stranicu
Upoznajte se s osnovama uređivanja!
Sandbox.svg Igralište
Ovdje možete eksperimentirati.
Nuvola apps kuser.svg Pijaca
Ovo je forum za rasprave među korisnicima.
Unesco Cultural Heritage logo.svg Pet stubova Wikipedije
Upoznajte se s pet stuba koji određuju karakter Wikipedije.
Ambox warning yellow.svg Šta Wikipedia nije
Pogledajte čemu nije mjesto na Wikipediji.
Na stranici za razgovor se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu Insert-signature2.svg na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Nadamo se da ćete ovdje uživati, dajući svoj doprinos i da ćete postati stalni saradnik, Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobro došli na Wikipediju, projekt slobodne enciklopedije. Sretan rad!

--OC Ripper (razgovor) 02:48, 22 mart 2017 (CET)

Nuvola apps important.svg Molimo vas da prestanete. Ako nastavite vandalizirati stranice, bit će vam zabranjeno uređivati Wikipediju.

--Orijentolog (razgovor) 14:52, 2 juli 2019 (CEST)

Ukratko:

  • Na ovoj Wikipediji ne postoji konsenzus da se sadržaj (naslovi, tekst, kategorije i dr.) mijenja iz "makedonskog" u "severnomakedonski", iz prostog razloga što je prvi termin prepoznatljiv i uvriježen (engl. WP:COMMONNAME) za suvremenu državu. Izuzetak mogu biti naslov glavnog članka ili institucije poput Sobranja. Srodan slučaj je Republika Kina kod koje se u kategorijama rabi "tajvanski".

Tvoje izmjene su uklonjene iz ovih razloga:

  1. Većina se svodi na mijenjanje iz "makedonskog" u "severnomakedonski", bespotrebno zbog gore navedenog objašnjenja.
  2. Devastiraš postojeću kategorizaciju.
  3. Devastiraš postojeće šablone.
  4. Ne vodiš računa je li tekst specifičnog članka na ijekavici ili ekavici, drugim riječima forsiraš ekavični pridjev u ijekavične članke.
  5. Ne vodiš računa o kontekstu, npr. u članku o Samuilu pojavi se bizarni anakronizam da se vodi spor oko toga je li stvorio "severnomakedonsko carstvo", a sadržaj Prespanskog sporazuma izgubi smisao.

Sve što krši točke 2-5. sam vratio jednim klikom. --Orijentolog (razgovor) 15:43, 2 juli 2019 (CEST)

U redu za to, ali mislim da postoji konsenzus da je ime drzave Republika Severna Makedonija, a ne Republika Makedonija, tako da svuda gdje stoji Republika Makedonija, treba biti promjenjeno u Republika Severna Makedonija. Sashko1999 (razgovor) 15:59, 2 juli 2019 (CEST)
Izmjene takvog tipa nisu problematične i nisam ih ni dirao (ukoliko je sve uredno po točkama 2-5). Slobodno mijenjaj "Republika Makedonija" u "Republika S(j)everna Makedonija", ali molim te pripazi na gornje četiri stvari, posebno ekavicu/ijekavicu. --Orijentolog (razgovor) 16:13, 2 juli 2019 (CEST)