Pozdrav, Sashko1999! Dobro došli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
English language.svg Don't speak Serbo-Croatian? Talk to us in English on our village pump.
Prije nego što počnete raditi na Wikipediji, preporučamo da pogledate stranicu Nedavne izmjene na kojoj se najbrže može saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta i kako se trenutno radi.

Također preporučamo da prije početka rada na Wikipediji pročitate sljedeće stranice:
Gnome-help.svg Kurs ili tečaj
Upoznajte se s osnovama Wikipedije!
Simple Information.svg Stranice za pomoć
Ovdje se nalazi sadržaj svih stranica za pomoć.
Internet-group-help-faq.svg Najčešće postavljana pitanja
Ovo je spisak najčešće postavljenih pitanja.
Notepad icon wide.svg Kako uređivati stranicu
Upoznajte se s osnovama uređivanja!
Sandbox.svg Igralište
Ovdje možete eksperimentirati.
Nuvola apps kuser.svg Pijaca
Ovo je forum za rasprave među korisnicima.
Unesco Cultural Heritage logo.svg Pet stubova Wikipedije
Upoznajte se s pet stuba koji određuju karakter Wikipedije.
Ambox warning yellow.svg Šta Wikipedia nije
Pogledajte čemu nije mjesto na Wikipediji.
Na stranici za razgovor se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu Insert-signature2.svg na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Nadamo se da ćete ovdje uživati, dajući svoj doprinos i da ćete postati stalni saradnik, Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobro došli na Wikipediju, projekt slobodne enciklopedije. Sretan rad!

--OC Ripper (razgovor) 02:48, 22 mart 2017 (CET)

Nuvola apps important.svg Molimo vas da prestanete. Ako nastavite vandalizirati stranice, bit će vam zabranjeno uređivati Wikipediju.

--Orijentolog (razgovor) 14:52, 2 juli 2019 (CEST)

Ukratko:

  • Na ovoj Wikipediji ne postoji konsenzus da se sadržaj (naslovi, tekst, kategorije i dr.) mijenja iz "makedonskog" u "severnomakedonski", iz prostog razloga što je prvi termin prepoznatljiv i uvriježen (engl. WP:COMMONNAME) za suvremenu državu. Izuzetak mogu biti naslov glavnog članka ili institucije poput Sobranja. Srodan slučaj je Republika Kina kod koje se u kategorijama rabi "tajvanski".

Tvoje izmjene su uklonjene iz ovih razloga:

  1. Većina se svodi na mijenjanje iz "makedonskog" u "severnomakedonski", bespotrebno zbog gore navedenog objašnjenja.
  2. Devastiraš postojeću kategorizaciju.
  3. Devastiraš postojeće šablone.
  4. Ne vodiš računa je li tekst specifičnog članka na ijekavici ili ekavici, drugim riječima forsiraš ekavični pridjev u ijekavične članke.
  5. Ne vodiš računa o kontekstu, npr. u članku o Samuilu pojavi se bizarni anakronizam da se vodi spor oko toga je li stvorio "severnomakedonsko carstvo", a sadržaj Prespanskog sporazuma izgubi smisao.

Sve što krši točke 2-5. sam vratio jednim klikom. --Orijentolog (razgovor) 15:43, 2 juli 2019 (CEST)

U redu za to, ali mislim da postoji konsenzus da je ime drzave Republika Severna Makedonija, a ne Republika Makedonija, tako da svuda gdje stoji Republika Makedonija, treba biti promjenjeno u Republika Severna Makedonija. Sashko1999 (razgovor) 15:59, 2 juli 2019 (CEST)
Izmjene takvog tipa nisu problematične i nisam ih ni dirao (ukoliko je sve uredno po točkama 2-5). Slobodno mijenjaj "Republika Makedonija" u "Republika S(j)everna Makedonija", ali molim te pripazi na gornje četiri stvari, posebno ekavicu/ijekavicu. --Orijentolog (razgovor) 16:13, 2 juli 2019 (CEST)

Ilindanski ustanakUredi

Vidim da, po vama, članovi vlade Kruševske Republike "bili su bugarske, vlaške i albanske nacionalnosti". Makedonaca nije bilo? --Igor Windsor (razgovor) 15:02, 31 januar 2021 (CET)

U to vrijeme makedonska nacija još nije postojala, makedonski Sloveni su se uglavnom smatrali Bugarima, a neki Grcima i Srbima. Makedonske Slovene (kao i Vlahe) koji su sebe smatrali Grcima ostalo slovensko stanovništvo nazivalo je Grkomanima. Evo izvor o tome na engleskom jeziku. https://books.google.mk/books?id=48NyoQdOWH0C&pg=PA82&dq=grkomani+in+krushevo&hl=en&ei=4ABMTo7rNojCtAaR5pmeBw&sa=X&oi=book_result&ct=result&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
A i poznati makedonski povjesničar Blaze Ristovski to piše u jednoj knjizi. On kaže: Беше наполно прав и Мисирков во своjата фундаментална критика за Востанието и неговите раководители. Неговите укажуваньа се покажаа наполно точни во послешната практика. На пр., во ослободеното Крушево се формира градска управа составена од "Бугари", Власи и Гркомани, па во зачуваните писмени акти не фигурираат токму Македонци(!)..." Блаже Ристовски, "Столетиjа на македонската свест", Скопје, Култура, 2001, стр. 458. (Misirkov je bio potpuno u pravu u svojoj temeljnoj kritici ustanka i njegovih vođa. Njegove su se indikacije pokazale potpuno točnim u nedavnoj praksi. Primjerice, u oslobođenom Kruševu formira se gradska uprava koju čine "Bugari", Vlasi i Grkomani, tako da u sačuvanim pisanim aktima nema Makedonaca (!) ... "Blaže Ristovski," Stoljeće makedonske svijesti ", Skopje, Kultura, 2001., str.458.) Sashko1999
Međutim, u to su doba pre svega svi bili "Sloveni", za razliku od muslimanskog stanovništva. Ako je vaša jedina ideja doprinosa wikipediji bugarizacija svega s područja Makedonije, molim vas da to više ne radite. Hvala i pozdrav, --Igor Windsor (razgovor) 15:27, 31 januar 2021 (CET)
Mislim da se trebamo voditi izvorima, a ja sam već pokazao šta piše u njima. Moja jedina cilj je istina. Pozdrav! Sashko1999
Znam, ali onda stavite referencu i izvor u članak, kako sam ja sad uradio, i malo opreznije s formulisanjem osetljivih tema kakvo je pitanje nacionalnosti u 19. i 20. veku na Balkanu. --Igor Windsor (razgovor) 15:35, 31 januar 2021 (CET)
I u članku o Kruševskoj Republici također piše da su članovi vlade bile Makedonci, Vlasi i Albanci, a pritom je postavljen izvor koji kaže da su bili Bugari, Vlasi i Albanci. Mislim da to nije uredu, ja razumjem da je tema osetljiva, ali ne možemo krivotvoriti povijest zbog toga. Sashko1999

Svoje sam mišljenje napisao u sažetku. Ovo smatram nepotrebnim brojanjem krvnih zrnaca koje potpuno pogrešno navodi čitatelje na krive zaključke. Referenca koju je Igor dodao je super i ona potpuno pojašnjava apsolutno sve što se tu treba znati. Kako se netko nekad zvao je stvar reference, ne činjenice... ovo navodi na krivu percepciju i podsjeća me na politike susjednih Wikipedija koje ovdje ne podržavamo --E.A.Poe 16:15, 31 januar 2021 (CET)

Na krive zaključke i percepciju navodi i upisivanje netočnih podataka. Makedonci nada nisu se pominjali u dokumentima o Kruševskoj Republici, a povijest se temelji na povijesnim dokumentima, a ne na modernim interpretacijama. Ovo Slavene bi moglo biti "neutralno" rješenje, objašnjavajući da su se ti Slaveni u to vrijeme smatrali Bugarima. Sashko1999
Ova je varijanta dobra, a boraca za istinu imamo ovdje i previše, tako da nam ne treba još križarskih pohoda :) --E.A.Poe 19:42, 31 januar 2021 (CET)

SandanskiUredi

Izbrisali ste šablon za jezik na početku teksta i staro ime, pokvarili šablon za zastavu i infokutiji, izbrisali poveznicu na commonscat i izbrisali malo previše teksta, rekao bih. --Igor Windsor (razgovor) 18:53, 10 februar 2021 (CET)

Sad sam uredio malo bolje. Nažalost, tekst sam morao da izbišem, jer nema nijednog izvora za njega, a traži se čak od prije 10 godina. --Sashko1999 (razgovor) 20:42, 10 februar 2021 (CET)

"Turkijci"Uredi

Kaže se "Turci Seldžuci", ne "Turkijci Seldžuci". "Turkijskim" se označava jezična porodica koja uz turski obuhvaća još neke jezike srednje Azije (kazaški, turkmenski, kirgiski) i Sibira (jakutski). --Igor Windsor (razgovor) 08:05, 24 februar 2021 (CET)

Danas se Turci Seldžuci smatraju precima zapadnih Turaka, današnjih stanovnika Turske, Azerbejdžana i Turkmenistana. Ova rečenica nije li malo nelogična?, Azerbejdžanci i Turkmeni nisu Turci, oni su turkisjki narodi ili Turkijci. Izraz "Turkijci" koristi se u srpskohrvatskoj književnosti i mislim da je to ispravan izraz za turkijske narode. https://books.google.mk/books?id=rLYxAQAAIAAJ&q=Turkijci&dq=Turkijci&hl=sr-Latn&sa=X&ved=2ahUKEwi66faM1ILvAhUEExoKHWhhALIQ6AEwBXoECAUQAg --Sashko1999 (razgovor) 14:44, 24 februar 2021 (CET)
Nisam našao odrednicu "Turkijci" na Hrvatskom jezičnom portalu, samo pridev "turkijski", koji se odnosi na jezike. S druge strane, sećam se sasvim dobro da sam u školi učio o "Turcima Seldžucima", pa je za sada najbolje ostaviti tako. Hvala na razumevanju, --Igor Windsor (razgovor) 15:23, 24 februar 2021 (CET)
Ja sam našao ovdje. Također i Hrvatska enciklopedija koristi taj izraz. Vi odlučujete, ali ja mislim da je to ispravan izraz, tako se neće stvarati zabune s Turcima, jer ipak Turci i Turkijci nije isto. --Sashko1999 (razgovor) 15:40, 24 februar 2021 (CET)
Tehnički to jest „ispravan” izraz, ali se radi o pratički nepostojećoj reči. Na primer nema je u Rečniku Matice srpske, u Klajnovom rečniku stranih reči i izraza, nema je na HJP. To je kao da uzmeš neki deo automobila i pitaš deset automehaničara kako se zove, devet od deset će reći da se zove X, pet od njih da se još zove i Y, druga trojica da se usto zove i Z, a onaj deseti će reći nešto deseto. I onda ćeš u nekoj enciklopediji naći baš to deseto. Alalch Emis (razgovor) 16:22, 24 februar 2021 (CET)
Očito postoje nedoumice (dublete): Gornji link na Hrvatsku enciklopediju kaže: "turkijski narodi (Turkijci ili Turci u širem smislu)", odrednica "Seldžuci" kaže: "Seldžuci, ogranak turkijskog oguskoga plemena Kinik", a odrednica "Seldžuci" na Hrv. jez. portalu kaže: "ogranak turskih oguskih plemena; u 11. st. osnovali prvi turski sultanat u Maloj Aziji". Svakako, mislim da je uobičajenije kod nas "Turci Seldžuci" nego "Turkijci Seldžuci". --Igor Windsor (razgovor) 16:31, 24 februar 2021 (CET)
Ovdje lijepo piše: Država je nazvana po narodu koji je nastanjuje (Turska: »zemlja Turaka«). Ime naroda potječe od riječi Türk (Turkijac). Turkijci su skupina naroda kojoj pripadaju i Turci. Podrijetlom su iz središnje Azije.
Ako su Seldžuci turkijska plemena, a jesu, onda mislim da je logično nazvati ih Turkijcima, a ne Turcima, Turci u to vrijeme nisu postojali, oni su se počeli formirati u 11. stoljeću kada su Seldžuci došli u današnju Tursku i pomešali sa tamošnjim stanovništvom. --Sashko1999 (razgovor) 17:12, 24 februar 2021 (CET)
Moguće. Ima nedoumica u nomenklaturi, kao što sam pokazao gore. Svakako, izraz "Turci Seldžuci" na Google daje 11,800 rezultata, izraz "turkijski Seldžuci" nijedan, a izraz "Turkijci Seldžuci" daje jedan (na hr.wiki, gde si ga ti postavio). Dakle, idemo s onim što je uobičajeno u sh. --Igor Windsor (razgovor) 17:26, 24 februar 2021 (CET)