English language.svg Don't speak Serbo-Croatian? Talk to us in English on our village pump.
Prije nego što počnete raditi na Wikipediji, preporučamo da pogledate stranicu Nedavne izmjene na kojoj se najbrže može saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta i kako se trenutno radi.

Također preporučamo da prije početka rada na Wikipediji pročitate sljedeće stranice:
Gnome-help.svg Kurs ili tečaj
Upoznajte se s osnovama Wikipedije!
Simple Information.svg Stranice za pomoć
Ovdje se nalazi sadržaj svih stranica za pomoć.
Internet-group-help-faq.svg Najčešće postavljana pitanja
Ovo je spisak najčešće postavljenih pitanja.
Notepad icon wide.svg Kako uređivati stranicu
Upoznajte se s osnovama uređivanja!
Sandbox.svg Igralište
Ovdje možete eksperimentirati.
Nuvola apps kuser.svg Pijaca
Ovo je forum za rasprave među korisnicima.
Unesco Cultural Heritage logo.svg Pet stubova Wikipedije
Upoznajte se s pet stuba koji određuju karakter Wikipedije.
Ambox warning yellow.svg Šta Wikipedia nije
Pogledajte čemu nije mjesto na Wikipediji.
Na stranici za razgovor se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu Insert-signature2.svg na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Nadamo se da ćete ovdje uživati, dajući svoj doprinos i da ćete postati stalni saradnik, Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobro došli na Wikipediju, projekt slobodne enciklopedije. Sretan rad!

--Vatrena ptica 19:46, 26 srpanj-јул 2011 (CEST)

:)Uredi

Nema na čemu! Hvala :) volim biti draga ljudima :) --Vatrena ptica 20:06, 26 srpanj-јул 2011 (CEST)

Prebacivanje članaka sa sr.wikiUredi

Prije nego što se prebacuju članci sa sr.wiki i bilo koje druge wiki, potrebno je provjeriti da li članak sa istom temom ili nazivom trenutno postoji na sh.wiki. A ukoliko ne postoji, valja izbaciti iz njega izbaciti oznake za formatiranje "-{" i "}-" karakteristične za sr.wiki, te sve magične riječi nužne za formatiranje ("kategorija:","datoteka:" i sl.) prebaciti u latinicu i softverskih razloga. Za dodatno objašnjenje v. ovaj tekst. --OC Ripper 20:56, 26 srpanj-јул 2011 (CEST)

Koliko budem u mogućnosti. --OC Ripper 21:04, 26 srpanj-јул 2011 (CEST)
Ako treba dodatno objašnjenje - [[Слика:primjer.jpg|мини|десно|200п]] na ovoj sh.wiki neće imati nikakvog efekta, te se mora preformatirati u [[Datoteka:primjer.jpg|thumb|right|200px]].

Također [[Категорија:Шумадија]] neće imati nikakvog efekta, te se mora preformatirati u [[Kategorija:Šumadija]]. --OC Ripper 21:32, 26 srpanj-јул 2011 (CEST)

Dodatna napomena - za razliku od sr.wiki, na sh.wiki ne postoji automatska konverzija teksta iz latinice u ćirilicu i obrnuto. Moguće je da je to uzrok nesporazuma. --OC Ripper 21:34, 26 srpanj-јул 2011 (CEST)

U redu. Znači trebaš provjeriti ima li članak koji misliš prebaciti već na sh.wiki, tako da utipkaš nekoliko naziva iz hrvatskog, bošnjačkog i srpskog. Dalje, kad prebacuješ sa sr.wiki prebaci na latinicu, ima ti kartica gore, i pri prebacivanju nemoj klikati na karticu uredi pa copy-paste, ne, već moraš iz normalnog pogleda na članak prebaciti tekst. I onda dodaješ formatiranje sh.wiki i ubaciš slike. Nadam se da sam pomogla.  --Vatrena ptica 21:37, 26 srpanj-јул 2011 (CEST)
U kojim člancima?--Vatrena ptica 21:50, 26 srpanj-јул 2011 (CEST)
Znam da je ćirilica ravnopravna iako mi nije jasno gdje da ti pomognem.--Vatrena ptica 22:00, 26 srpanj-јул 2011 (CEST)

UpozorenjaUredi

Čini mi se da imaš veoma zanimljiv osjećaj za šalu. Pisanje obavjesti: "Подаци написани у овом чланку су чисто информативне природе и не морају бити тачни. Зато НЕ ПОКУШАВАЈТЕ да их примените у циљу САМОЛЕЧЕЊА. У том случају обратите се специјалисти или погледајте на неком другом сајту."

na tekstovima koji govore o epidemijama iz 6, 14 ili nekog sličnog veka je ili vandalizam ili neka šala koju ne razumem !?--Rjecina2 21:39, 28 srpanj-јул 2011 (CEST)

No problem :)
Vidio sam da smo dobili novog i veoma motiviranog korisnika :)--Rjecina2 21:46, 28 srpanj-јул 2011 (CEST)
Svaki put kada se na mesto postojećeg latiničnog teksta stavlja identični ili praktičko identični ćirilićni tekst on će biti pobrisan pošto takva vrsta hrvatsko-srpkih prepucavanja nisu ovde dopuštena.
Pošto nemam vremena uređivati tekstove najrađe bi pobrisao sve tekstove koji si danas ovde prebacio s srpske wiki jer ne poštuješ pravila na koja te Ripper već upozorio
Sredi tekstove u skladu s tim ranije napisanim uputstvima i sve je OK. U drugom slučaju postoji problem....--Rjecina2 15:43, 1 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Wikipedia vs. Vikipedija/WikipedijaUredi

S obzirom da Mediawiki softver na kome radi sh.wiki trenutno koristi *isključivo* oznaku "Wikipedia:" kao imenski prostor rezerviran za stranice posvećene Wikipediji, stranice koje za naslov imaju "Wikipedija:", "Vikipedija:" ili "Википедија:" se od strane sh.wiki prepoznaju kao "obične", odnosno kao članci. To znači da nijedna stranica kojoj je namjena održavanje Wikipedije, davanje uputstava novim korisnicima, rasprave o projektima, pravila i sl. *ne smije* imati nijedan drugi naslov osim "Wikipedia:***". --OC Ripper 20:31, 31 srpanj-јул 2011 (CEST)

AdminUredi

Joj, nemoj mene za admina, molim te. :) Ne poznajete vi me, nije vam odluka dobra (pitajte one na sr viki ako meni ne verujete ;)). Šalim se, nego zaista, nisam više tako aktivna ni na sr njiki, koja je moja matična njiki, a ovde vrlo retko svraćam i nikog ne poznajem, tako da ne znam koliko bih ja uopšte ovde bila od pomoći... Hvala u svakom slučaju na ukazanom poverenju. --Maduixa 11:33, 22 rujan-септембар 2011 (CEST)

Zadnja opomenaUredi

Neupitno je da ova wikipedija traži nove korisnike koji bi sudjelovali u njenom radu, ali bez obzira na to moraju se postaviti granice za stvari koje su dopuštene pri njenom radu. Na žalost čini se da odbijate poštovati najjednostavnija pravila pisanja tekstova na ovoj wiki pa zbog toga moram dati poslednje upozorenje pošto ste već ranije to jest 26.7. i 1.8. bili upozoren o načinu na koji se pišu tekstovi na sh wiki, ali koji i dalje odlučno odbijate što je vidljivo iz na primer teksta MESAM.

Zbog ranije ovde napisanog moram te upozoriti da sledeći put kada budete pisali ili kopirali tekstove na sh wiki bez poštivanja uputstava o pisanju tekstova o kojima ste bili obavješteni biti ću prisiljen da Vas blokiram.--Rjecina2 09:40, 23 rujan-септембар 2011 (CEST)

Vrlo dobro počeo si koristiti naše kategorije (što je osnova mog zadnjeg upozorenja), kada bi i unutrašnji linkovi bili spojeni bilo bi super, ali u trenucima kada naša wiki ima tone problema s tim linkovima tako nešto nema smisla od tražiti.
Korisnik Node je također dobio upozorenje po pitanju ćirilica-latinica.--Rjecina2 18:01, 24 rujan-септембар 2011 (CEST)

Латиница и ћирилицаUredi

Испричавам се! --Node ue 03:51, 25 rujan-септембар 2011 (CEST)