Razgovor s korisnikom:Mladifilozof/Arhiva 2

Četnici i Ustaše uredi

Ono mogu ubaciti u tekst, ali moralo bi biti bez izvora pošto moj ne zadovoljava wiki uvjete--Rjecina2 19:15, 4 rujan-септембар 2011 (CEST)

Nacionalni mitovi uredi

Podržavam tvoj predlog. Nacionalni mitovi su veoma, veoma, veoma obimna tema, nedovoljno istražena i naravno kontroverzna i za naučnike, a o korsnicima vikipedije da ne govorim. Čak je i članak koji se na en.wiki bavi njima veoma loš i ispod kvaliteta koji tema zaslužuje. Ja sam počeo da pravim draft pa sam primetio da taj članak postoji pa sam malo zastao.

Bez osnovnog kvalitetnog članka o nacionalnim mitovima je mnogo teže pisati članke o pojedinim nacionalnim mitovima ili o nacionalnim mitovima pojedinih nacija. O kategorizaciji da ne govorim.

Zbog toga mislim da je redosled potrebnih aktivnosti sledeći:

  1. Osnovni članak. Napisati kvalitetan članak o nacionalnim mitovima.
  2. Sekcije posvećene Nacionalnim mitovima po kontinentima. Napisati u tom osnovnom članku sekcije koje su posvećene grupacijama nacionalnih mitova po kontinentima (malo segmentirano gde je moguće, n.pr. u Evropi (zapadnoj, istočnoj, Balkanu..).
  3. Članci posvećeni Nacionalnim mitovima po kontinentima Mislim da bi onda bilo osnova da proširivanjem pojedinih sekcija proisteknu posebni članci za nacionalne mitove po pojedinim kontinentima, a zatim
  4. Nacionalni mitovi po pojedinim nacijama ili državama.
  5. Kategorizacija tih članaka
  6. Pravljenje šablona koji bi ih sve prikazivao veoma pregledno.

Ovo sve je ogrooman posao za nekoga ko nije upućen u nacionalne mitove van svog regiona.--Antidiskriminator 20:05, 6 rujan-септембар 2011 (CEST)

Redosled, naravno, ne mora da bude takav kakav sam predložio. Ukoliko se slažeš počni da pišeš osnovni članak a ja ću ti koliko budem znao i mogao pomoći. Pa ćemo onda na bazi toga dalje.--Antidiskriminator 00:07, 7 rujan-септембар 2011 (CEST)
OK. Pogledaću klice koje si napravio i pridružiću ti se u pravljenju članaka čim budem imao nalet inspiracije i malo vremena, što očekujem u roku od par dana. Srećan rad.--Antidiskriminator 01:09, 7 rujan-септембар 2011 (CEST)
Da li sam u pravu ako kažem da su nacionalistički mitovi podskup političkih mitova?--Antidiskriminator 20:31, 9 rujan-септембар 2011 (CEST)
Hvala na odgovoru. Nisam to tako posmatrao. Stvarno ima smisla. --Antidiskriminator 23:42, 9 rujan-септембар 2011 (CEST)

Wikileaks uredi

Na kraju krajeva najbolji izvor za događaje u našim krajevima tijekom poslednjih 20 godine postaje wikileaks. Upravo sam sada kada je ukinuta wikileaks cenzura pročitao na brzinu (gledao od oka) tužnu hrvatske verziju ove priču. Pretpostavljam da tebe zanima srpska verzija priče ?--Rjecina2 15:49, 7 rujan-септембар 2011 (CEST)

Tužna verzija priče po meni glasi kada na primer srpski ili hrvatski ministar (čitao sam primer obe verzije) pita američkog ambasadora u stilu: Smemo li mi izvesti to i to u tu i tu državu ? (Sirija, Iran i slično).
Moj današnji dodatak tekstu Hrvatska je iz wikileaksa.
Link za wikileaks Beograd bez cenzure je ovde--Rjecina2 16:48, 7 rujan-септембар 2011 (CEST)

Vizantija uredi

Već duže vreme na ovoj wiki pokušavam nametnuti realno govoreći nezgrapnu, ali politički neutralnu definiciju (za našu wiki) kategorije Istočno Rimsko Carstvo kako bi se izbjeglo više drugih mogućih verzija imena te kategorije (Vizantija, Bizant, Vizantijsko Carstvo, Bizantsko Carstvo).

Ovo ti javljam pošto sam izmjenio par kategorija u tvojim tekstovima...--Rjecina2 08:59, 8 rujan-септембар 2011 (CEST)

Baš ti dosađujem ove dane.
Napisao sam hrvatski dio teksta Sudska rehabilitacija koji će ti 100 % biti zanimljiv. Da li si ti zainteresiran napisati srpski deo ove zanimljive priče počevši od Apisa ?--Rjecina2 15:06, 8 rujan-септембар 2011 (CEST)

Hteo sam ga ja prebaviti ovamo. Jos dve sekcije su ostale neprevedene. --BokicaK 04:05, 9 rujan-септембар 2011 (CEST)

Šablon uredi

Koliko vidim, nema nikakvih poteškoća. Ukoliko pak na nešto naiđem, javim :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 10:55, 10 rujan-септембар 2011 (CEST)

Kopiranje uredi

Postoji li na sh.wiki neka obaveza da kada kopiraš članke sa neke druge wikipedije uneseš podatak o tome negde, ili prođeš neku proceduru kao na sr.wiki?--Antidiskriminator 22:31, 10 rujan-септембар 2011 (CEST)

Moj rad uredi

Pa nije da nisam imao problema na početku sa nekim standardnim korisnicima, ali s druge strane mnogi su mi pomogli. Vidio sam da si ti napisao nekoliko LGBT članaka prije mog dolaska i hvala ti na tome. Što se tiče portala, on je još u začetku, i još je relativno malo članaka a i ja nemam baš puno vremena. Osim toga, nisam ograničen samo jednom tematikom, nego pišem o raznim stvarima, tako da ponekad prođe i par mjeseci dok se ne vratim nekoj temi. Vidim da si ovde pisao o Ateizmu poslednjih dana. Možda bi, kad dobijemo novi imenski prostor, mogli razmisliti o stvaranju tog portala. Ja bih bio zainteresovan, ali ne mogu ga sam uređivati, previše bi mi vremena oduzelo.--В и к и в и н др е ц и 00:08, 12 rujan-септембар 2011 (CEST)

Tirana uredi

Da, bio sam u Tirani (i u nekim drugim gradovima Albanije) više puta, i uskoro ću ponovo. Možeš pogledati neke od fotografija koje sam napravio na mojoj korisničkoj stranici na en.wiki.--Antidiskriminator 15:42, 12 rujan-септембар 2011 (CEST)

Administrator uredi

Oboje znamo da imaš vrlo "kontroverzne" promene, ali bez obzira ili baš zbog toga ti si drugi korisnika po broju promena koji nije administrator. Zbog toga red je da te pitam da li si zainteresiran postati administrator tamo negde oko Nove godine (2012) kada rešimo ovaj trenutačni nered po tom pitanju--Rjecina2 08:46, 24 rujan-септембар 2011 (CEST)

Celo vreme sam očekivao da ćeš ti ovo ubaciti, ali sam danas na kraju odustao.
To je sve u svemu politički najvažnija rehabilitacija na prostoru Jugoslavije ili ne ?--Rjecina2 17:41, 9 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Beblerov članak o Kosovu uredi

Link je postao mrtav, pa će se morati mijenjati svi članci koji su ga koristili kao referencu. Inače, kada dođe do takvih situacija, korisno bi bilo koristiti Posebno:Traži_poveznice.

Izbrojao sam čak 17 članaka, pa će biti posla. --OC Ripper 11:03, 13 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Reference II deo uredi

Zaboravio sam jednu stvar da napomenem kada su u pitanju reference.

Imajući u vidu nestalnu prirodu websajtova postoji i veoma jednostavan način arhiviranja uz pomoć nekog od besplatnih servisa na internetu koji služi za te stvari. Jedan od njih je na primer Webcitation pomoću kojeg možeš vrlo lako da vršiš arhiviranje websajtova koje referenciraš a ako se promeni njihova originalna lokacija, uvek ostaje kopija u referenci. Ovakvo arhiviranje je podržano od strane skoro svih šablona koje sam ti preporučivao. Uz mali dodatni posao obezbeđuješ da tvoje reference budu zaštićene u slučaju promene websajtova.--Antidiskriminator 13:31, 13 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Nacionalni mitovi 2 uredi

Možda sam formalista ali počeću prvo od forme članka o nacionalnim mitovima. Mislim da ne bi bilo loše da još jednom pogledaš moj draft u kojem sam sledio sledeću strukturu:

1 Background 1.1 Social background 1.2 Psychological background 2 Primary myths

Ono što bih dodao na gore navedenu strukturu je na samom početku ... definicija a na kraju... Primeri pojedinih Nacionalnih mitova i njihove posledice.

Uvodni pasus je nešto što je na en.wiki precizno (i vrlo pametno) regulisano i ukratko se može opisati: Uvodni pasus treba da bude članak u malom i da ga jezgrovito predstavi čitaocu.

Definicija definiše šta je Nacionalni mit.

Background sekcija opisuje ambijent u kojem su nastali nacionalni mitovi i šta je uzrok njihovog nastanka (društveni i psihološki).

Sekcija o primarnim mitovima treba da opiše neke mitove koji su uobičajenu među nacionalnim mitovima skoro svih nacija. Koliko sam shvatio, za sada, većina nacionalnih mitova je nešto što postoji u skoro svim nacijama. Usudiću se da nasumice nabrojim neke za koje mislim da su takvi:

1) Mit o večitosti nacije... Nacija (19-og veka) se predstavlja kao večna kategorija koja postoji oduvek i koja će postojati uvek

2) Mitovi o poreklu koje su uglavnom vezani za to da se poreklo nacije vezuje za srednji ili čak stari vek. Uzrok ovog mita je da se želi obezbediti istorijski legitimitet naciji i to da se jednoj naciji dodeli veće pravo u odnosu na neku drugu koja navodno nema kontinuitet sa srednjim ili starim vekom

3) Viktimizacija.... Nacija se predstavlja žrtvom drugih koji nasrću na njene kvalitete a nacija je prinuđena da se sama bori jer su je svi izneverili

4) Bedem... mnoge nacije se predstavljaju bedemom u odnosu na nešto drugo.... komunizam, islam, terorizam, Ruse, Srbe, Albance, Turke....


Znači na kraju bi to izgledalo ovako:

1 Uvod

2 Definicija

3 Pozadina

3,1 Društveni Uzroci

3,2 Psihološki uzroci

4. Osnovni opšti nacionalni mitovi

4,1 Večitost nacije

4,2 Zajedničko drevno poreklo nacije

4,3 Viktimizacija

4,4 Nacija kao bedem

.....

5 Specifični nacionalni mitovi

5,1 Balkan

5,1,1 Srbi - mit o Kosovu....

5,1,2 Hrvati - mit o urođenoj civilizovanosti...

5,1,3 Albanci - mit o Skenderbegu...

...

6,Posledice nacionalnih mitova


--Antidiskriminator 21:07, 13 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Hvala na poverenju. Čim budem našao malo vremena i inspiracije uključiću se u uređivanje tog članka.--Antidiskriminator 09:39, 23 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Čestitam ti uredi

na sjajnom odabiru tema o kojima pišeš. --Antidiskriminator 20:13, 14 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Hvala ti. Napisao sam jedan članak za koji nisam ni znao koliko je bitna tema koju obrađuje dok nisam počeo da ga pišem. U pitanju je Albanian Revolt of 1911. Mislim da je tokom ovog ustanka došlo do mnogo bitnih stvari koje su zanemarene u javnosti a i na vikipediji:
  1. Oni su proglasili nezavinost i osnovali privremenu vladu godinu ipo dana pre Ćemalija u Valoni
  2. Mahali su zastavom sa crnim dvoglavim orlom na crvenoj pozadini takođe godinu ipo dana pre Ćemalija
  3. Zastavu je dizajnirao Faik Konica a ovaj blog kaže da je zastava doneta iz Beča preko Dalmacije (tadašnja Austrougarska)
  4. Zdušno ih je pomagala jedna od dve tadašnje srpske države (Crna Gora), ne samo što su primili izbeglice nego su ih pomagali tako što su ih podržavali svojom vojskom i naoružavali
  5. Faik Konica se obraćao Grcima za podršku ali nisu našli zajednički jezik
  6. Crna Gora predlagala Srbiji da joj se pridruži, što je Srbija/Rusija? tada odbila
  7. Crna Gora se zbližava sa Austrougarskom i nameće se kao matična držva malisorima koji Nikolu smatraju svojim kraljem (zato je Princ Vilijem par godina kasnije insistirao da ima titulu Mbret-a da ne bude ispod titule koju ima kralj Nikola)
  8. Rusija se uplašila Crnogorskog zbližavanja sa AU (iz AU stigla zastava na skup održan na teritoriji CG, skup kojem se usred CG odnekuda pridružio i Ćemali, očigledno AU čovek)
  9. Princ Danilo (sin kralja Nikole i CG prestolonaslednik u vreme ustanka se uglavnom nalazi u AU)
  10. AU uz pomoć Britanskog ambasadora u Beču demantuje da ima nameru da pomogne pobunjenike i anektira Albaniju
  11. Italijani (verovatno i oni uplašeni uticaja koji AU može da ima ako osvoji drugu stranu Otranta, obećava pomoć i šalje Terenca Tocija koji je proglasio nezavisnost)
  12. .... neverovatno kuvanje u kojem se ne zna ko pije ko plaća a u suštini izgleda predstavlja temelj svega što se dešavalo u narednoj deceniji, znači pobuna Albanaca 1912, Prvi Balkanski Rat i pokušaj Srbije/Rusije da (preduhitri AU?) i izađe na Albansko more, Ćemalija dovoze AU brodom da maše zastavom i proglasi nezavisnost u Valoni, AU napada Srbiju, Rusija napada AU, Nemačka... Srpska vojska se povlači upravo preko teritorije koju drže Malisori... AU okupira i anektira Albaniju... Dinastija Petrovića doživljava sudbinu koju je doživela...
Izvini, odužih malo, ali ako budeš imao vremena baci pogled na članak i imaj u vidu ovo što sam izneo o zanemarenoj 1911 kada budeš čitao izvore o ovoj tematici.--Antidiskriminator 21:51, 14 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Tekst meseca uredi

Ne znam ako si video da smo se po pitanju teksta meseca novembra malo zaigrali na našim stranicama za razgovor (ja sam kriv) i postigli nekakav konsenzus (edgar, rjecina2, ripper) da se napiše tekst Apple povodom Jobsove smrti !?--Rjecina2 05:55, 23 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Pescanik - reference uredi

Pokušat ću ih srediti poluautomatski preko AWB-a. Ipak, više bih volio da se u sličnim slučajevima u budućnosti umjesto toga koristi WebCitation ili neki slični eksterni servis, kako se ne bih morao dodatno opterećivati. --OC Ripper 09:50, 23 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Srpska nacija uredi

Baš me zanima da li si ti ovu crnogorsku analitiku ubacio na wiki ili imaš istomišljenike ?--Rjecina2 (razgovor) 20:54, 5 ožujak-март 2012 (CET)

Veoma bi nas veselilo... Ne budi ti zapovijeđeno;) Koh-i-Noor (razgovor) 20:11, 15 ožujak-март 2012 (CET)

Pišem ti zato što si ti stvorio članak, i zato što si ti stavio predložak "Radovi". Ne iz drugih razloga. Koh-i-Noor (razgovor) 17:24, 16 ožujak-март 2012 (CET)

Policija Srbije uredi

Možemo reći da je vandal pobrisao deo teksta o zločinima specijalne policije, ali ja nisam revertirao nego prepustio tebi odluku. Moglo bi se reći da se obična policija bavi "normalnim zločinima" dok se specijalna bavi specijalnim sranjima, a nekad ih i sama radi. Moja poanta bi bila da se izgradi posebni članak o specijalnoj policiji ?--Rjecina2 (razgovor) 07:51, 26 ožujak-март 2012 (CEST)

Sramota je da niti jedna wiki nema tekst o Srđi Popoviću pa sam ga ja na brzinu napisao. Siguran sam da ti to možeš učiniti mnogo, mnogo bolje.--Rjecina2 (razgovor) 10:59, 11 april-травањ 2012 (CEST)

Zbog čovekovog zanimljivog životnog puta tekst bi se bez problema mogao dovoljno proširiti da postane tekst mjeseca na ovoj wiki (6.2012.) ili grešim ?--Rjecina2 (razgovor) 13:45, 11 april-травањ 2012 (CEST)
Ideja bi mi bila da tekst petog meseca bude Commodore International (moj oproštajni tekst) zbog smrti bivšeg direktora kompanije.
Po pitanju Popovića ja ću ti dodati po koji izvor, ali kao korisnik koji živi u Hrvatskoj ne sviđa mi se ideja da pišem o kontroverznoj osobi iz Srbije (uvek sam bio protiv takvih i obratnih slučajeva) --Rjecina2 (razgovor) 14:14, 11 april-травањ 2012 (CEST)
Znaš ja se slažem sa Ćosićem (knjiga:Bosanski rat) da je Republika Srpska velika istorijska pobeda.
Po meni bi bilo najbolje da se istočni deo Republike Srpske spoji s Srbijom,a zapadni s Federacijom BiH čime bi ljudi u Bosni napokon mogli ponovno početi s svojim normalnim životima bez straha od budućeg rata (raspada države)--Rjecina2 (razgovor) 21:46, 15 april-травањ 2012 (CEST)
Ako je cilj ubacivanja Malcomove knjige koja je vrlo kontroverzna u Srbiji bio dokazati da NDH nije bila nezavisna bilo bi mnogo bolje da se za to koriste presude/odluke iz četrdesetih godina dvadesetog veka koje možeš naći u delu teksta imena Međunarodni status ?--Rjecina2 (razgovor) 15:49, 23 april-травањ 2012 (CEST)
Upravo sam čitao na engleskoj wiki u 2 teksta kako Srpska vojska ipak nije izgubila Bitku na Kosovu 1389 nego je završilo nerešeno. Očito je da su korisnici iz Srbije tamo ipak uspeli napisati NPOV verziju bitke :)--Rjecina2 (razgovor) 18:10, 26 april-травањ 2012 (CEST)
Ako ne grešim ovakve stvari te zanimaju.
Iznenadio sam se otkrićem da naša wiki ima tekst Aleksandra Zec, ali ne Pakračka poljana--Rjecina2 (razgovor) 14:58, 8 svibanj-мај 2012 (CEST)

Istorijska biblioteka uredi

Istorijska biblioteka nije pouzdan izvor informacija za pisanje članaka na vikipediji. Predlažem ti da koristiš izvore koje su napisali stručnjaci za tematiku o kojoj pišeš i stavljeni na uvid javnosti tako što su objavljene redovnim putem od strane uglednih izdavača. --Antidiskriminator (razgovor) 16:21, 14 svibanj-мај 2012 (CEST)

Sveti Sava i Strez uredi

Vidim da pišeš o Svetom Savi pa možda ne bi bilo loše da pročitaš članak o Strezu.--Antidiskriminator (razgovor) 08:49, 15 svibanj-мај 2012 (CEST)

Brijunski transkripti uredi

Nisam se bavio s njima pa ne znam koliko su citati u ovom tekstu istiniti,ali zanimljivo ih je pogledati pod uvjetom da se ne obaziremo na komentare pisca jer pokazuju stanje u Bosni, Hrvatskoj i Krajini 1995.

Mene je lično oborio podatak da se samo 15 % osoba u RSK koje su bile dužne javit se na mobilizaciju to i učinio ?--Rjecina2 (razgovor) 17:50, 12 jun-липањ 2012 (CEST)

Malo mi nezgodno zvuči tekst Ustanak u NDH 1941.
Postojao je ustanak protiv okupatora u Jugoslaviji, ali nije postojao ustanak protiv NDH. Nekako mi sam naziv implicira da je NDH bila legalna politička tvorevina ?--Rjecina2 (razgovor) 16:19, 9 srpanj-јул 2012 (CEST)

Jel znaš možda da li ima negde slobodna slika za WTA master kup na kraju godine? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 12:22, 3 srpanj-јул 2012 (CEST)

Možda uredi

će ti ovo biti interesantno.--Antidiskriminator (razgovor) 00:01, 24 srpanj-јул 2012 (CEST)

Stadion uredi

Pošto si u tom "filmu", možda bi te zanimala Akcija stadion koja se dogodila 26.5.1941 u Zagrebu o čemu je 1977 snimljen film.--Rjecina2 (razgovor) 00:50, 5 avgust-коловоз 2012 (CEST)

čuo sam za to, zanima me naravno, verovatno ću stići i do toga. --Mladifilozof (razgovor) 01:01, 5 avgust-коловоз 2012 (CEST)
U tekstu Pokolj u glinskoj crkvi definitivno pretjeruješ.
Tokom pokolja u crkvi je ubijeno 250-260 Srba, a ne 1764. Pogledaj tekst na engleskoj wiki,a pogledaj i stranicu knjige od Tomaševića koja govori o tom pokolju.
O onome što JRI objavljuje se može reći mnogo, ali NPOV nikako.--Rjecina2 (razgovor) 01:53, 5 avgust-коловоз 2012 (CEST)
Pokušavam nabaviti elektroničku verziju knjiga od Tomasevicha, ali ne ide....
Sorry, mislio sam da je ovaj ranije link baš na stranicu koja govori o Glini !?--Rjecina2 (razgovor) 02:08, 5 avgust-коловоз 2012 (CEST)
Hvala--Rjecina2 (razgovor) 20:18, 7 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Slike uredi

Pošto vidim da se razumeš u slike da li se ovde mogu slati slike sa srpske Wikipedije gde kategorija neslobodne slike? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 21:56, 6 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Dejan Šoškić uredi

Da li se ova slika može poslati ovde? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 22:03, 6 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Koja GNU licenca tačno treba da se stavi? Da li je ima u ponuđenim kad se uploaduje slika? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 22:08, 6 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Još samo mi ovo reci koju treba da stavim pre nego što uploadujem sliku? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 22:12, 6 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Stavio sam ovu {{Gfdl}} jel odgovara? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 23:40, 6 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Jel bih mogao ti da pošalješ sliku meni su obrisali? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 14:24, 9 avgust-коловоз 2012 (CEST)

EN Wiki uredi

Jel znaš možda gde se tamo nalaze korisnički šabloni kao na SR Wiki? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 14:15, 7 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Zastave uredi

Da li može prekopirati kod za zastave sa EN Wiki ovde na SH wiki? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 23:32, 9 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Može da se prekopira sa EN Wiki samo treba da se doda genitiv u šablon i sve je uredu onda. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 00:44, 10 avgust-коловоз 2012 (CEST)

MediaWiki uredi

Jel znaš možda šta je ovo? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 02:16, 10 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Evanđelje po Judi uredi

Vidim da si ti napravio članak o tome. Bio sam stavio šablon da je tema kontroverzna pa je to Belirac poništio. Šta ti misliš o tome da li je tema kontroverzna? Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 21:24, 22 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Šuma uredi

Pretpostavljam da znaš kako ja mislim da pretjeruješ s opisivanjem srpskih zločina, ali meni ti je zanimljivo kako u celoj priči od drveća ne vidiš šumu.

Moram reći da već duže vremena očekujem da se uhvatiš skrivenog greha ali koliko sam shvatio iz tvojih tekstova ti za njega isto kao i 99.99 % bivše Juge za njega niti ne znaš.--Rjecina2 (razgovor) 19:31, 25 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Pod skrivenim grehom mislim na ono što je duboko sakriveno u tajnim dokumentima da nikada ne izađe na površinu iako je poprilično očito svakom prosječnom historičaru koji zna i malo razmišljati.
Tko je naredio ubojstvo Franje Ferdinanda ??--Rjecina2 (razgovor) 07:49, 27 avgust-коловоз 2012 (CEST)
on je organizirao, ali drugi je naredio, dao zeleno svetlo.
Veruj mi nije teško pogoditi tko !?--Rjecina2 (razgovor) 13:52, 27 avgust-коловоз 2012 (CEST)
Aleksandrova struja je pobedila, a Petar koji to nije hteo je podnio ostavku ili je bio prisiljen na nju samo četri dana pred sarajevski atentat.
Aleksandar nakon što iznenada postaje prestolonaslednik, pa potom pobede u Balkanskim ratovima (oboje u samo četri godine) pati u svojoj 26 godini života od božjeg kompleksa (danas bi se reklo Napoleonskog) i veruje da sve može.....--Rjecina2 (razgovor) 14:14, 27 avgust-коловоз 2012 (CEST)
Nije on to sam mogao nego su u tome učestvovali i ministri. Jednostavno na srpskom dvoru je pobedila Aleksandrova ratna struja, a Petrova struja mira je bila poražena.
Teoretski Petar nije svrgnut nego je "postao" nesposoban za vladanje.
Mislio sam da o tome nešto znaš pošto je čak i engleska wiki to sramežljivo spomenula u tekstu o Petru....
Nema smisla da kažem koja je politička implikacija činjenice da je srpska vlada naredila ubojstvo Ferdinanda, a ne tamo neki usamljeni luđak. Taj dio iz prilično jasnih razloga izbrisan iz 99 % historijskih knjiga o Jugoslaviji, Srbiji i sarajevskom atentatu.--Rjecina2 (razgovor) 14:28, 27 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Ovaj članak je bio pisan u ćirilici, da li je dobro što sam prebacio naslov u ćirilicu? Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 00:31, 29 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Jel moguće da takav Software postoji i ovde kao na srpskoj Wikipediji? Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 00:55, 29 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Na koji način bi se takav Software ubacio ovde? Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 01:02, 29 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Problem sa slikama uredi

Francetićeva slika na en.wiki definitivno *nije* bila označena kao javno vlasništvo, pa ne smije biti označena kao javno vlasništvo ni na sh.wiki. Na nju se mora staviti oznaka koja odgovara statusu na en.wiki, odnosno, u konkretnom slučaju, kod licenciranja se mora koristiti {{Fairuse}}. Trebalo bi "pročistiti" i druge slike na kojima postoje takvi problemi. --OC Ripper (razgovor) 15:22, 4 rujan-септембар 2012 (CEST)

Kada su u pitanju autorska prava, bolje je načiniti pogrešku uslijed pretjeranog opreza nego zbog premalo opreza. --OC Ripper (razgovor) 15:34, 4 rujan-септембар 2012 (CEST)

Slike uredi

Kad prebacuješ slike sa srpske Wikipedije na primer stavljaj {{srwiki}} i original licencu. Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 01:15, 8 rujan-септембар 2012 (CEST)

Da li bi mogao da dodaš kategoriju Rafael Nadal na hrvatskoj Wikipediji? Ja tamo ne mogu da se ulogujem a članak je zaključan. Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 23:33, 13 rujan-септембар 2012 (CEST)

Slike uredi

Evo, kopirat ću ti samo ono što sam poslao Ripperu jer se radi o istom problemu: S obzirom da vidim da je to praksa, a nekako s pravnog gledišta i nije baš prihvatljiva, pa da ne zadajem i tebi i sebi dodatnog posla... bi li mogao na svoje slike koje uploadaš dodati Infoslika i popuniti s potrebnim informacijama? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:01, 18 rujan-септембар 2012 (CEST)

Znam, to mi je bila ideja (mislim da je tako na hr.wiki), ali zaboravio sam to spomenuti Ripperu. Sad ću mu poslati poruku. Svakako hvala jer, eto, olakšavaš mi posao puno :) Imaš ovdje popis slika koje sam zasad pronašao, a daju se srediti, dok sam neke morao brisati jer su pokupljene sa stranica gdje postoji izričita zabrana, a dodao sam i JD-Jugoslavija kako bi ti bilo lakše označavati slike iz bivše SFRJ :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:28, 18 rujan-септембар 2012 (CEST)
Pogledaj kako to funkcionira na ovoj slici i samo malo pripazi da je u skladu s ovim zemljama, mada su to primarno Srbija i Hrvatska - u Srbiji su JD sve slika koje je izradila vlada (tako da bi službeni portreti ministara, predsjednika etc. trebali biti JD?), a u Hrvatskoj vrijedi autorova smrt+70 godina, a za anonimne autore su JD sva djela do 1940ineke (mislim '49), ali to važi samo za NDH, otprilike, s obzirom da su svi ostali službeni portreti "beogradski" --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:34, 18 rujan-септембар 2012 (CEST)
Ovaj... ne želim ispadat napast ili dosadan, ali primijetio sam da na svojim novim slikama nisi dodavao Infosliku :/ Mislim, nije meni problem njih izlistat pa ti ih dati na sređivanje, ali nekako smatram pragmatičnijim da ovo novo što postavljaš rješavaš u toku pa da ne ostaje za poslije? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 21:04, 22 rujan-септембар 2012 (CEST)
Licenca ide ispod, dakle ona se automatski dodaje kad jednu odabereš, ali nedostaje ti objašnjenje zašto se (c) slike trebaju koristiti i zašto je to opravdano (pogledaj bilo koju moju sliku - članci Eugene Ionesco, Louis Aragon za biografije; Severus Snape, Remus Lupin za isječje iz filmova; The Great Gatsby za korice knjiga - pa vidi kako to izgleda i samo prekopiraj i uskladi :D) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 00:51, 23 rujan-септембар 2012 (CEST)
Da, ali ja nisam siguran jesu li ovdje jer nisu službene vladine slike, a ne znamo autora. No dobro, s obzirom da sam pobrisao još nešto što nisam planirao, ti izaberi jednu od ove dvije slike pa ću ju vratiti, ali kad se koriste slike koje nisu provjereno JD, onda bi se to trebalo svesti na nužan minimum, a neke od slika doista nisu imale neku naročitu svrhu (kao ona s majkom ili u mladosti) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:49, 24 rujan-септембар 2012 (CEST)
Koliko ja znam, to se odnosi isključivo na službene državne fotografije, ne na "umjetničke radove". Znam da za Hrvatsku vrijedi da su anonimna djela napravljena do (mislim) 1949. JD, ali za ostalo se treba vidjeti autor... ako je autor umro prije manje od 70 godina, slika je PU, a kako u autorskim pravima vrijedi da se pretpostavlja da je neko djelo zaštićeno autorskim pravima dok se ne dokaže suprotno, moje su ruke tu vezane. Ukoliko ne znaš autora i okolnosti nastanka, slike su PU (osim ako nemak potvrdu da se radi o nekoj vladinoj slici), a kao takve moraju biti ograničene (s tim da sam ja već ostavio 3 slike koje treba srediti na konkretnom članku jer sam smatrao kako su povijesno bitnije od slike njega s majkom). Dobar ti je primjer Afrićev portret Tita iz 1942. - da, on bi po nekoj logici trebao biti JD, ali nije jer je Afrić umro prije manje od 70 godina --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:14, 24 rujan-септембар 2012 (CEST)
A Afrić? Pa što on upravo nije primjer toga? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 15:26, 24 rujan-септембар 2012 (CEST)
Ma znaš ga sigurnno, ali vjerojatno ti autor nije poznat. Kažem... ovo je isto "službeni" portret partizana, pa opet... kažem, kako izdvojiti sve ostale? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 16:19, 24 rujan-септембар 2012 (CEST)
Ja sam sklon ovakvom rješenju: sve vladine slike iz bivše Juge trebale bi po defaultu biti JD, dakle tu nema spora. Što se tiče slika iz Hrvatske, sve iz razdoblja NDH i ranije čiji je autor nepoznat, trebale bi biti JD. Kako stoji u BiH, ne bih znao, kao ni u Makedoniji, tu bi se valjalo raspitati, ali vjerujem da je tu autor + 70 godina, a za anonimne slike ne znam. A sada, što se tiče slika iz Srbije, tu valja biti oprezan i utvrditi autorstvo jer, ako se radi o nečemu što je u Bundes Archivu, onda je sve OK, ali ukoliko je slikao netko drugi (srpski vojnik, anonimac i sl.), onda bi to valjalo pod PU i ograničiti njihov broj --Biljezim se sa štovanjem,Poe 11:40, 25 rujan-септембар 2012 (CEST)

Verujem da te ova moja promena zanima i iznenađuje. Rječ je s jedne strane o mirnodopskom broju vojnika Austro-Ugarske u leto 1914. i mobiliziranom srpskom vojskom 1914 tako da je delomično reč o mešanju kruški i jabuka, ali brojevi ipak stoje jer je sva srpska vojska uperena na Austro-Ugarsku dok ova vrši mobilizaciju novih jedinica i šalje vojsku na istočni front. Možda sam to trebao nekako drugačije napisati ?--Rjecina2 (razgovor) 01:50, 25 rujan-септембар 2012 (CEST)

Brojevi koje sam napisao u tekstu stoje kao i onaj da je AU napala Srbiju 1914 s 290.000 neiskusnih vojnika,a Srbija se obranila s 350.000 iskusnih.
Nije mi nikakav problem dati izvor kojeg će priznati sve wiki pošto je on gotovo "Biblija" za to razdoblje, ali pitanje je da li ga ti želiš jer kada ga ovdje napišem početi će na wiki rušenje važnog mita o malenoj junačkoj Srbiji koja se junački obranila 1914 od daleko nadmoćnijeg neprijatelja.--Rjecina2 (razgovor) 08:18, 27 rujan-септембар 2012 (CEST)
"The Austrians were down to 290,000 men in the region, many of them garrison troops, while the Serbs mustered 350,000" - Hew Strachan:The First World War page 51 (out of 521 in ebook).
Na istoj strani se nastavlja:
AU 5. armija je prešla Drinu i na Ceru se srela s 2 i 3 srpskim armijama. AU armija nije imala opremu za borbu na planinskom terenu. 6. AU armija koje je trebala podržat 5. AU armiju to nije bila u stanju pa je "samo" blokirala srpske pokušaje ulaska u Bosnu.
Sve u svemu imaš negdje 8 ebook stranica o prvim mjesecima rata AU i Srbije 1914. godine, a i mnogo drugog vezanog s tim.
Složit ćeš se da je izvor "ubitačan" ?--Rjecina2 (razgovor) 13:19, 27 rujan-септембар 2012 (CEST)

Slobodan Šiljak uredi

U članku Slobodan Šiljak prvi izvor više nije aktivan. Trebalo bi naći novi.--Belirac (razgovor) 22:32, 27 rujan-септембар 2012 (CEST)

Obavijest o slikama uredi

Shodno s objavljenim izvještajem na Pijaci i odrađenim poslom, ovom prilikom obaviještavam Vas kako jedan dio vaših postavljenih datoteka ne zadovoljava sve kriterije. Radi se o 506 datoteka koje možete pronaći ovdje. Shodno broju vaših slika i procjeni o uštedi vremena, rok za sređivanje vaših slika je 3 mjeseca, odnosno 1. siječnja 2013..

Slike morate srediti sukladno naputcima objašnjenima na Pijaci. Ukoliko niste u mogućnosti srediti slike u doglednom roku ili imate kakvih poteškoća i nejasnoća ili Vam je potrebna pomoć, slobodni ste kontaktirati me za pomoć na mojoj stranici za razgovorom. --Biljezim se sa štovanjem,Poe 19:02, 12 oktobar-листопад 2012 (CEST)

NAPOMENA: Tebi, s obzirom da imaš puno slika iz SFRJ, da objasnim neke stvari koje sam danas pročitao vezano uz autorska prava pojedinih zemalja. Za Srbiju, JD su sve one slike koje je izradila vlada (dakle, službeni portreti, dokumenti, ...), dok za ostale slike vrijedi autorov život + 70 godina, odnosno datum objavljivanja anonimnog djela + 70 godina. Sve ostalo je PU. Po pitanju Hrvatske, JD su sve anonimne slike nastale prije 1.1.1949. kao i one čiji je autor umro prije 1.1.1949.. Ostalo je PU. Za BiH vrijedi načelo izdavanje anonimnog djela + 70 godina, za Crnu Goru su isto kao i u Srbiji, sva vladina djela JD, za Makedoniju i Sloveniju, autor + 70 godina. U Makedoniji vrijedi i anonimno + 70 godina, a u Sloveniji su vladini tekstovi JD (ne i slike).

The game is afoot, rekao bi moj dragi prijatelj :D. Ti i Ripper ste, zbog velikog broja slika, dobili najduže rokove, što je i jasno samo po sebi. Sada, nisam siguran koliko sam to dovoljno dobro naglasio, ali da ne bude nedoumice - rokovi su odabrani proizvoljno, na temelju moje lične procjene i naravno da u obzir nisam (niti sam mogao) uzeti parametre kao što su posao/studij/život (mislim, jesam do jedne mjere, ali ne znam koliko vremena to sve oduzima). E sada, upravo sam zbog toga tamo naglasio da mi se suradnici koji u doglednom roku ne stignu odraditi svoj dio posla mogu slobodno obratiti i tražiti odgodu ili najaviti kako će potrajati nešto duže. Ti si to učinio i ja ne mogu ništa nego da uvažim :) Drago mi je samo da će se slike konačno srediti. Ja to dnevno pogledam i pratim tko je što sredio tako da križam i/ili brišem što treba tako da nema brige oko pregledavanja, sve će to biti urađeno i sve slike koje su bez problema ostaju. Dakle, nije problem što će malo potrajati, uzmi si vremena, bitno je da se one srede u razumnom roku (nadam se da moj plan o tome da sljedeće ljeto, kad počnu pauze i odmori, imamo sređeno poglavlje o slikama nije previše zahtjevan :D). Svakako, hvala na suradnji, ako trebaš pomoć ili imaš pitanja, tu sam :) Pozdrav :D --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:58, 15 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Pijaca uredi

Smem li sa pijace da uklonim ask help je jer Cross-Wiki abuse? -- Kolega2357 Razgovor 11:46, 14 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Raspad Jugoslavije uredi

Ti se na ovoj wiki baviš našim ratovima pa ....

"Kohl i Genscher se u okviru Europske zajednice zalažu za prihvaćanje činjenice da se Jugoslavija nalazi u procesu raspada, dok predsjednik Komisije EZ-a Jacques Delors te premijer Luksemburga Jacques Santer, tokom jedne posjete Beogradu u svibnju 1991. iznose sljedeći spektakularni prijedlog:

Jugoslavija, prema njima, “odmah” i mimo uobičajenih pravila može postati pridruženom članicom EZ-a. Za tu bi svrhu bilo izdvojeno 5,5 milijardi dolara financijske pomoći. Naravno, preduvjet za to bilo bi mirno rješavanje krize" [1]

Ako te ne zanima i nemaš nameru to ubaciti negde u tekst javi pa ću ja nešto iskemijati--Rjecina2 (razgovor) 22:31, 16 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Slika uredi

Mislim da je austrijski zakon tu sličan ili identičan ostalim zakonima, ali konkretno sam za tu sliku, kad sam ju brisao, vidio da je ona zaštićena autorskim pravima (index o slici na stranicama NB-a), mada se ne sjećam je li zbog autora ili nečeg drugog, ali možeš ponovo pregledat, moguće je da sam previdio s obzirom na količinu slika s kojima baratam --Biljezim se sa štovanjem,Poe 00:45, 3 studeni-новембар 2012 (CET)

Članak III. govori kako je sadržaj s te stranice zaštićen, odnosno da se ne smije koristiti bez dozvole BAA. Pogledaj na Dutch National Archives (samo ANEFO) ili Bundesarchivu da nema slučajno koja slika koja se može koristiti --Biljezim se sa štovanjem,Poe 01:19, 3 studeni-новембар 2012 (CET)

Jendo pitanje, hoces li azurirati listu bendova u ovom clanku posto vidim da si u tim vodama i odlicno pozajes tematiku. Pohvale za clanak, puno pozdrava --FicaBlok38 (razgovor) 17:10, 4 studeni-новембар 2012 (CET)

Bitka na Sutjesci uredi

Koliko sam ja u toku u "našoj" historiografiji koristi se ime Bitka na Sutjesci, a ne Operacija Schwarz ili se nešto u zadnjih par godina gadno promjenilo ?--Rjecina2 (razgovor) 02:07, 14 studeni-новембар 2012 (CET)

Ako je tako onda bi bio red da kao prava jugonostalgičarska wiki jedan od tekstova Bitka na Neretvi ili Sutjesci postavimo za tekst mjeseca :)--Rjecina2 (razgovor) 02:25, 14 studeni-новембар 2012 (CET)
Hvala na lijepim rječima :)
Možemo reći da je sada moj jedini ozbiljni projekt tekst Sovjetski Savez pošto ga 99 % sigurno nitko drugi na južnoslovenskim wiki neće niti približno NPOV napisati--Rjecina2 (razgovor) 03:07, 14 studeni-новембар 2012 (CET)
U šablonu Drugi svetski rat nemaš iznimno važnu bitku za Balaton (1945).
Ona je važna pošto je reč o poslednjoj nacističkoj ofenzivi + u samoj bitki je učestvovala i 3. jugoslavenska armija pod zapovedništvom Koste Nađa--Rjecina2 (razgovor) 16:59, 15 studeni-новембар 2012 (CET)
Pitanje je i kako ćeš operaciju nazvati. U originalu je ime bilo Operation Frühlingserwachen (ubaci na en wiki).
Jugoslovenski dio te bitke je bila borba između 11 nemačke "poljske" divizije i 16 vojvođanske divizije (dio 3 armije)--Rjecina2 (razgovor) 17:08, 15 studeni-новембар 2012 (CET)
Ti se s tim baviš pa se ja ne uplićem nego samo mudrujem. U prevodu ime je OK, a ovo sam ti bio napisao jer sam pretpostavio da nisi znao za jedinu veliku bitku WWII u kojoj je učestvovala Jugoslavija :)--Rjecina2 (razgovor) 17:24, 15 studeni-новембар 2012 (CET)
Čisto za informaciju:
Slika Četnici s Nemcima koju koristiš u na primer Četnici u drugom svjetskom ratu je nominirana za brisanje s realno govoreći glupim razlogom. Ja sam odgovorio nakon čega se više neću obazirati na to. Ti samo prati razvoj situacije i odgovori ako budu letili novi argumenti. Obavjestio sam te jedino zbog toga jer ja tamo više neću reagirati. Imam utisak da ću sljedećih 5 godina dobivati emailove vezane s wikipedijom !?--Rjecina2 (razgovor) 20:54, 6 decembar-просинац 2012 (CET)

Vojne operacije uredi

Mnogo je lepo sta pises o operacijama ali za vecinu ne vidim rezultate tih operacija. Ovako ispada da su se oni borili tada i tada a sta je posle bilo ne zna se. Ne moze to tako, ili ne bi smelo tako.--Поезд (razgovor) 23:27, 4 decembar-просинац 2012 (CET)

Stepinac uredi

Nemoj takve ocjene stavljati tako visoko u članku a onda još i mijenjaš rečenicu u potpuno nepristranu kojom govoriš o punoj podršci režimu (!) Velika je razlika o davanju načelne podrške ostvarenju države, i to u njenom samom početku prije nekih negativnih pojava!

I onda kad si sve to napravio, onda si još maknuo i oznaku da je čitav članak kontroverzan-- Hippolytus (talk) 03:55, 9. децембра-prosinca 2012. (CEST)

Vidim i da si članak Petrova gora preuzeo sa sr.wiki uz hrpu grešaka, od one da je Gvozd došlo od gvožđa, da je simbol otpora RSK i slične izjave o simbolima otpora koje si preuzeo bez ikakvih izvora.-- Hippolytus (talk) 03:55, 9. децембра-prosinca 2012. (CEST)

13. julski ustanak uredi

Preporučujem ti da pročitaš članak o Pavlu Đurišiću na en.wiki i literaturu koja je u njemu korišćena. Posebno Pavlovića i Tomaševića. Ovo inače nije tema mog interesovanja ali sam prilikom review jedne FA nominacije bio u dodiru sa nekomunističkom literaturom i zaključio, između ostalog, da su 13. julski ustanak predvodili nacionalisti iz Crne Gore a glavni komandanti ustanika su bili Đurišić, Đukanović i Stanišić pod čijom komandom su ustanici zauzeli najveća mesta severne CG. Komunisti su u ustanku sarađivali sa nacionalistima i imali sporednu ulogu a kasnijim falsifikovanjem istorije, kojoj su doprineli i britanski obaveštajci na terenu, su prigrabili vodeću ulogu u istorijskim čitankama. Nema potrebe da mi odgovaraš na ovu poruku. --Antidiskriminator (razgovor) 01:17, 11 decembar-просинац 2012 (CET)

Nezavisna Albanija uredi

Hvala! Posebno mi je drago što je članak prilično čitan posebno na stogodišnjicu osnivanja (pomalo čak i na ovoj vikipediji). O proslavi stogodišnjice sam takođe napisao članak koji je imao u jednom danu skoro 10,000 pregleda link što mi je novi rekord. Prethodni rekord mi je držala Mariborska krvava nedelja sa oko 7,000 pregleda.--Antidiskriminator (razgovor) 22:09, 13 decembar-просинац 2012 (CET)

fotografije uredi

Zdravo,

Vidim da ovde postavljas brojne fotografije. Zasto ih ne postavljas na komonsu da mogu da ih koriste i drugi projekti?--Antidiskriminator (razgovor) 00:14, 20 decembar-просинац 2012 (CET)

Jedno glupo pitanje. Jesu li ova dva članka (Али-паша Јањински i Ali-paša Janjinski) isti članak ili dva različita članka?--Antidiskriminator (razgovor) 13:01, 20 decembar-просинац 2012 (CET)
Ćirilični članak je napravljen preko preusmerenja preslovljavanjem sa latiničnog. Dok se ne uvede ćirilica na sh wikipediju pretpostavljam da ćirilični treba obrisati.--Antidiskriminator (razgovor) 13:59, 20 decembar-просинац 2012 (CET)
mislim da ne postoji jasno pravilo. u nekim slučajevima ostaju oba uporedo, ali linkovani jedan na drugi. postupi kako misliš da treba dok se to ne reši sistemski. --Mladifilozof (razgovor) 14:01, 20 decembar-просинац 2012 (CET)
Pogledao sam tvoju stranicu za razgovor na komonsu. Prilično je crvena. Po meni ovo što postavljaš u poslednje vreme a do čega si došao reklo bi se uvidom u arhivu muzeja ne bi trebalo da bude sporno. Ne razumem se u pravila vezana za kopirajt ali čini mi se da nije rešenje postavljati fajlove sa spornim kopirajt statusom ovde umesto na komons jer, ne daj bože, mogu da ugroze legalnost rada svih korisnika ovde. Verovatno upravo treba da postoji obrnuta praksa, sve odavde premeštati na komons.--Antidiskriminator (razgovor) 18:59, 21 decembar-просинац 2012 (CET)
Kada smo već kod toga što da kažem nego da sam pokušao, ali nije išlo. Slika je pobrisana.
Bio si u pravu rasprava se ne isplati. Ne razumijem kako itko razuman može pobrisati USHMM sliku koja na tamošnjem sajtu ima oznaku public domain, ali.......--Rjecina2 (razgovor) 20:55, 21 decembar-просинац 2012 (CET)

Kategorije za rijeke uredi

Na ovoj Vikipediji kategorije za rijeke imaju oblik npr. "Rijeke u Hrvatskoj" (a ne "Rijeke Hrvatske"). Pozdrav! --Belirac (razgovor) 19:17, 25 decembar-просинац 2012 (CET)

Kategorije za biografije uredi

Na ovoj Vikipediji kategorije za biografije imenuju se po ovom šablonu: Kategorija:Biografije, Glamoč, a ne npr. Glamočani (kao na srpskoj Vikipediji). Pozdrav! --Belirac (razgovor) 16:30, 29 decembar-просинац 2012 (CET)

Znam je za prekategorizaciju i odgovarajući šablon "prekat". Stavio sam ga u mnoge postojeće kategorije čiji se sadržaj treba prekategorizirati u neku drugu kategoriju, ali ga ne stavljam u potencijalne kategorije. Ipak mislim da kod prenošenja članaka sa srpske ili hrvatske Vikipedije ne treba mehanički prenositi sve njihove kategorije, a onda ostavljati da neko drugi stavlja "prekat". Onaj ko prenosi članke, prije nego što ih sačuva na ovoj Vikipediji, trebao bi vidjeti ima li u njima crvenih kategorija pa ih odmah promijeniti u postojeće kategorije, a ne ostavljati da neko drugi to jednom riješi preko prekategorizacije ili nekako drugačije. Haos s kategorijama još uvijek je jako velik pa bismo se svi trebali potruditi da ga ne proširujemo. Pozdrav i ugodan rad. --Belirac (razgovor) 18:49, 29 decembar-просинац 2012 (CET)

Potrebno sređivanje uredi

Ovaj članak Republikanska fašistička partija bi trebalo srediti. --Belirac (razgovor) 00:51, 30 decembar-просинац 2012 (CET)

Bitka na Rovinama uredi

Imam običaj da ne provjeravam tvoj rad, ali red bi bio da te podsjetim na ono pravilo o "zabrani" prebacivanja tekstova iz istorije s drugih južnoslovenskih wiki bez obavezne neutralizacije teksta. Sada se igram revertom zbog nacionalističke gluposti koja je ovde prebačena u tekstu Bitka na Rovinama !!!--Rjecina2 (razgovor) 21:10, 14 februar-вељача 2013 (CET)

Sorry kolega ja sam bio gadno zeznuo stvar pa sam sam sebe kaznio blokom (nisam bio na wiki).
Budimo iskreni pored ostalog gubim volju za wiki--Rjecina2 (razgovor) 01:25, 28 februar-вељача 2013 (CET)
Pošto je wikipedija je voluntaristički projekt ne vidim razlog za gubljenje živaca na njoj.
Nakon bespotrebne svađe s Edgarom užasno sam nervozan po pitanju bilo kakve kritike mog wiki rada što je dovelo do katastrofalne greške s antidiskriminatorom. Nisam nikada razumio niti ću ikada razumjeti korisnike koji wikipediju koja je enciklopedija pišu s "emocionalnom prtljagom". Ja sve gledam strogo logički gotovo kompjuterski i pokušavam isključit sve emocije iz tekstova,a na kraju to dovede do problema
Ne možeš zamisliti koliko me smeta zajeb koji sam učinio s antidiskriminatorom.
Imam ti jedan prijedlog ako te zanima pisanje na sajtovima. U slučaju pozitivnog odgovora pošalji mi email,a ja ću ti odgovorit na isti način--Rjecina2 (razgovor) 01:35, 28 februar-вељача 2013 (CET)

Can you help with a question on the English-language Wikipedia? uredi

Bok, ja čuditi ako nam možete pomoći. Datoteka koju ste prenijeli i koji se sada koriste na engleskom Wikipediji u Featured članka. Tu je rasprava o tome da li bi trebao biti izbrisan, što ovisi o stvarima kao što su, kada i gdje je fotografija prvi put objavljena, a pitali smo ako bi mogao pomoći. Hvala Vam. Žao mi je da moram koristiti "Google Translate"!

Hello, I wonder if you can help us. A file that you uploaded, Datoteka:Jevdevic i Talijani.jpg, is also now being used on the English Wikipedia in a Featured Article, en:Dobroslav Jevđević. There is now a discussion about whether it should be deleted, which depends on things such as when and where the photograph was first published, and we wondered if you could help. Thank you. I'm sorry that I have to use Google Translate! Bencherlite (My en: user talk page) 00:30, 21 februar-вељача 2013 (CET)

Knjige uredi

Joj, to sam nedavno Seiyji objašnjavao. Dakle, sam si si zapravo odgovorio na pitanje u onom upitu o Antikristu. Problematika naših izdavača i prevoditelja kroz povijest je ta što su dosta često oni idioti koji improviziraju i smišljaju razne stvari. E sada, s obzirom da mi imamo čak tri jezika ovdje (hrvatski, srpski, srpskohrvatski) postavlja se, logično, pitanje... koju verziju izabrati? Da li je to Antikrist ili Antihrist, da li su Dečaci Pavlove ulice ili Junaci Pavlove ulice? Sada, da se izbjegnu problemi i moguće mijenjanje (mada sam ja predložio da se, ako ćemo koristiti originalni, koristi naslov koji je bio aktualan u bivšoj SFRJ na razini srpskohrvatskog jezika, ali i tu ima problema jer su neki raznorazno prevodili /konkretan primjer je Alice/), mi smo na Pijaci zaključili da je najbolje koristiti originale, osim ondje gdje je prijevod jasan i nedvosmislen i gdje se ne može dogoditi takav problem. Nadam se da sam pomogao :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 21:33, 21 februar-вељача 2013 (CET)

A dok se ne riješi ta problematika, izgleda da će morati biti tako :/ Ja sam predložio službeni ex-Yu naslov, odnosno ono što koristi standard srpskohrvatskog jezika kao originalnu alternativu, ali bi to zahtijevalo puno posla --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:56, 22 februar-вељача 2013 (CET)
Nazad na stranicu korisnika "Mladifilozof/Arhiva 2".