Moj podsetnik:

Građanski rat u Vizantiji 1341–1347. uredi

Članak je sad proširen, završen, sređen, dorađen i spreman za izabrani nekom idućom prilikom.   --Igor Windsor (razgovor) 23:04, 30 rujan-септембар 2014 (CEST)

Antifašizam uredi

Što misliš o tome da dio sadržaja članka "Antifašizam" koga si nedavno ubacio prebaciš u zasebni članak pod naslovom "Antifašizam u Jugoslaviji", "Antifašizam na prostoru bivše Jugoslavije" i sl. ? --OC Ripper (razgovor) 11:26, 25 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Bitka na Kosovu 1389. uredi

Pošto sam i tebe tamo onako uz put "tresnuo" čisto informativno govoreći kako je moguće da je Bitka na Kosovu 1389. godine bila srpska pobeda ? Ako preskočimo sve druge nevažne sitnice 1390. godine "nova srpska vlada" je službeno postala vazal Turaka. Oboje znamo što Britannica priča o tome,a realnost bi bila da je sama bitka bila ili taktički neodlučena ili taktička pirova turska pobjeda,a strateški govoreći je bila odlučujuća pobjeda.

Činjenica da Turska nije 1389 anektirala Srbiju je vezana s "neslužbenim pravilima" nasleđivanja u turskom carstvu. Sultan se mora pojaviti u Carigradu, ubiti Boga u onima koji se bune i slično. Pogledaj gdje se Bajazid nalazi i što radi u ostatku 1389 i tokom 1390 godine !?

Evo napisao sam par argumentiranih razloga zašto nije riječ o srpskoj pobjedi--Rjecina2 (razgovor) 11:09, 9 студени-novembar 2014 (CET)

Herman Nojbaher uredi

Prvo veliki pozdrav. :)

Cesto nailazim na tvoje clanke na W. Bavis se temama koje i mene zanimaju, i mada se u mnogim stavovima ne slazemo nailazim na dosta korisnih informacija. Pominjes da je Nojbaher pristrasan. Pa naravno, nije nikakav izuzetak. Ko nije?

Na stranici za razgovor teme Hermann Neubacher sam napisao jos par redova. --Orion1964 (razgovor) 09:35, 16 студени-novembar 2014 (CET)

  • Sad vidim da su pravljene izmene na "Nojbaheru". Kad govori povoljno o Titu i partizanima tu izgleda ne govori u "skladu sa interesima Berlina" i tu nije nacisticki propagator, tamo gde ih kritikuje tu jeste. :) Naravno kad pominje duge strane to je onda potrebno objasniti jer - "onda laze". Kad su partizani pokusavali da izmuntaju Nemce to su naravno "takticki razlozi", a kad cetnici to rade, to je onda "iz ljubavi". U ratu svi sa manje ili vise uspeha pokusavaju da protivnike (i saveznike) upregnu u svoja kola. Nojbaher je to dobro video i isto tako dobro opisao. Sto se to ne uklapa najbolje u partizanske filmove nije naravno njegova krivica.

--Orion1964 (razgovor) 16:11, 2 decembar-просинац 2014 (CET)

    • Ma generalno je OK. Mislim da treba izmeniti ovo objasnjenje:

Nojbaher piše da je Nedić u početku bio ljubomoran na njegovo zbližavanje s Dražom: Nedić je moje dosadašnje kontakte sa Glavnim štabom Draže Mihailovića pratio sa ljubomorom i nepoverenjem.

Mislim da je citat dovoljan.

Gledao sam danas tekst o Zivojinu Pavlovicu - Zdrebetu. Ne snalazim se bas bog zna kako na Wikipediji, ali mi se cini da si ti autor. Dobar tekst. Tragicna prica o ljuckim sudbinama i o tome kako se od plemenitih ideja sklizne u teske tragedije.

pozdrav, --Orion1964 (razgovor) 21:39, 2 decembar-просинац 2014 (CET)

Mirko Rokvić Šoša uredi

Molim te, možeš li, kad stigneš, pogledati ovaj članak? Thanks, --Igor Windsor (razgovor) 18:31, 1 decembar-просинац 2014 (CET)

Srpski fašizam uredi

Pogledaj ovaj članak i razmisli možeš li nešto od njega načiniti. --OC Ripper (razgovor) 23:05, 5 decembar-просинац 2014 (CET)

Ime teksta uredi

OK meni je jedino važno da se ime tekstova piše po sh standardu.

Druga stvar koju sam htio reći je da bi mi nekako logički zvučalo da ako korisnik recimo udvostruči veličinu teksta tada on može promjeniti njegove ime. Normalno izuzetak od tog pravila bi bio slučaj kada netko dođe postavi šablone, bezbroj kategorija i tako uveća tekst pa onda ide mijenjati ime.

Ta druga stvar me baš previše ne brine (iako mi zvuči nekako logički) jer mi je najvažnije da se sačuvaju sh imena,a sve ostalo je manje važno.--Rjecina2 (razgovor) 22:47, 14 decembar-просинац 2014 (CET)

Kategorija uredi

Hej! :) Samo da te pitam da mi objasniš kako se točno ova kategorija uklapa u kontekst biografija o WWII? Naime, sređujem tu kategoriju sada pa da ne mijenjam ništa krivo, ali me zanima točno kako se ona uklapa, što ona točno iznačava, tko su osobe u njoj i može li se koga tu dodati ili izbaciti, da se to jasno kategorizira. Unaprijed hvala! --Biljezim se sa štovanjem,Poe 18:17, 23 decembar-просинац 2014 (CET)

Kosovski mit uredi

Vidi ovde šta kaže IP za pesmu Ovamo, onamo. Izgleda da je u pravu? --Igor Windsor (razgovor) 22:00, 23 decembar-просинац 2014 (CET)

Seiya je blokiran uredi

Blokirao sam korisnik Seyia na 7 dana zbog ovoga:

"Ovo je kulminiralo zajedničkom bolješvičko-nacističkom invazijom i podjelom Poljske u septembru 1939., čime je izbio Drugi svjetski rat" [1]

Takve stvari nisu prihvatljive niti za hrvatsku wikipediju tako da po meni nema rasprave o tome. Ovu obavijest pišem svim administratorima pošto na ovoj wikipediji postoji običaj da se moji blokovi iz raznih razloga skraćuju i ukidaju pa ako do toga dođe da svi skupa održimo jednu raspravu o ovom bloku.--Rjecina2 (razgovor) 16:52, 25 decembar-просинац 2014 (CET)

Hello, I left a message here. -- Blackcat (razgovor) 10:00, 30 mart-ожујак 2015 (CEST)

Imaš e-mail od mene.--Seiya (razgovor) 21:43, 10 april-травањ 2015 (CEST)

Поздрав uredi

Велики поздрав другу Младомфилозофу од друга Пинкија--Pinki (razgovor) 23:19, 8 august 2016 (CEST)Odgovori

pinki.heroj@hotmail.com ovo je moj mejl pa mi se možeš javiti da razmenimo neke podatke. Vidim da se odlično baviš radom na temama radničkog pokreta i KPJ, kao i NOB-a. Ja sam započeo veoma obimne hronologoji od 1919. do 1991. ali još nisu gotove. Pozdrav--Pinki (razgovor) 12:48, 11 august 2016 (CEST)Odgovori

Stevan Borota uredi

[2] Imas poruku ovde. --Kolega2357 (razgovor) 23:59, 24 rujan-септембар 2016 (CEST)

Drezdenski kongres uredi

Vidim da su "revertovane izmene koje predstavljaju samostalna tumačenja" na stranici posvecenoj Drezdenskom kongresu.

Posto vidim da je ono sto sam ja napisao "samostalno tumacenje" (valjda treba da postoji neki forum koji treba da tumaci sta pise u zakljuccima) da li mozete da mi objasnite gde pise da je doneta odluka o stvaranju samostale Srbije. Svim ostalim narodima se namece nezavisna drzava (cak i nasuprot Staljinovom misljenju o neobaveznosti otcepljenja), a o samostalnoj Srbiji nema nigde ni pomena. U krajnjem slucaju lepo je i pisalo u prethodnoj varijanti :

"Na kongresu je zaključeno da se Kraljevina Jugoslavija nalazi pred revolucijom. Kongres je potvrdio pravo svih ugnjetenih naroda na samoopredeljenje i doneo odluku o stvaranju nezavisnih država - Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Slovenije, dok će mađarski i albanski narod imati pravo da se odvoji, jer je njihovu zemlju anektirala srpska buržoazija."

Odjednom posle mojih komentara o tome da se Srpskom narodu ne nudi nigde nista osim pomoci "ugnjetenim narodima" u otcepljenju, vi u sledecoj varijanti nalazite negde da je tu doneta odluka o stvaranju nezavisne Srbije... Dakle gde to pise? Ili je mozda to vase "samostalno tumacenje".

Naravno tako nesto nigde ne pise. Problem je u tome ako se na Kosovu i severu Vojvodine Albancima i Madjarima nudi otcepljenje onda tu o pravu Srba jednostavno nema sta da se kaze. Ne treba biti genije da se shvati da bi pravo Srba na samoopredeljenje na Kosovu, severu Vojvodine, Hrvatskoj, Bosni, Crnoj Gori i Makedoniji bilo u direktnoj koliziji sa pravima "ugnjetenih naroda" da se otcepe. Naravno kako onda tako nesto nuditi Srpskom narodu? Ili mozda ja pogresno razumem stvari? U krajnjem slucaju cim je Kominterna promenila misljenje i domaci komunisti su se presaltovali na njega. Zasto je to problem da se napise?

Dakle, nema potrebe da aboliramo politiku koje su se i komunisti odrekli. Smatram da je verzija koju sam napisao sasvim korektna, a da je ova koja sada stoji iskrivljavanje cinjenica. Ajmo da napravimo verziju koja pojasnjava stvari. Ovo sto sad stoji nije tacno. Predlozite vi novu varijantu.

pozdrav Orion1964 (razgovor) 17:15, 13 decembar 2016 (CET) 93.87.160.103 16:56, 13 decembar 2016 (CET)Odgovori

Jezik interfejsa uredi

FYI: [3]. --Nemo bis (razgovor) 20:58, 17 januar 2017 (CET)Odgovori

Slike uredi

Hej! Hajde, molim te, kad kopiraš članke samo ukloni one slike koje nemamo na ovoj Wiki, jer smo se potrudili to dovesti u red pa da se kategorija ne puni :) --E.A.Poe 03:09, 30 august 2018 (CEST)Odgovori

Zamolio bi neonapoleonskog revanšistu da ne ometa druga čiji me povratak podsetio na sretnu priču o borcima s Dinare i njihovom držanju položaja do kasne '47. Slike, kategorije i šablone će da srede kolege, dakle ne zamaraj se time. --Orijentolog (razgovor) 03:23, 30 august 2018 (CEST)Odgovori
Slušaj ti, Beduinska patko, lako je meni za Mladogfilozofa; on je konstantno tu u većoj ili manjoj mjeri, tako da se ja nikada nisam ni brinuo da je on nas napustio. (Mada, s tobom kao kolegom... čudi me da nije...) Ti se pobrini da vratiš Lennona, on je tvoje zaduženje, jer inače od onog tvog najavljenog ponovnog okupljanja Bitlsa neće biti ništa. --E.A.Poe 12:02, 30 august 2018 (CEST)Odgovori

Pozivnica za pridruživanje diskord servisu Srpskohrvatske Wikipedije uredi

  Zdravo, Mladifilozof.
Pozivam te da se pridružiš diskord servisu sh.wikija. On služi da omogući lakšu komunikaciju i saradnju među korisnicima, a ima i sadržaje za zabavu.
Da bi se pridružio, klikni ovdje. Za više informacija, pogledaj Wikipedia:Diskord.
Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav! -- Несмир Кудилович (разговор) 0,36; петак, 9. августа 2019 (СЕВ)

Ауторска права uredi

Здраво,

Видим да имаш велико искуство у погледу ауторских права.

Налетео сам на један интересантан блог са читавим низом веома добрих фотографија: http://bandenkampf.blogspot.com/2015/08/intro.html

Не знам да ли си га ти приметио до сада. На њему сам пронашао веома добре фотографије на овом линку: http://bandenkampf.blogspot.com/2018/12/bk0406.html

Да ли ми можеш помоћи својим саветом у вези ауторских права у вези ових фотографија и њиховог постављања на комонс?--Antidiskriminator (razgovor) 10:08, 25 august 2019 (CEST)Odgovori

Gačić uredi

Pozdrav. Pogledaj ovu izmjenu i odreaguj ako treba jer vidim da si radio mnogo na tom članku a neko je s nevalidnim objašnjenjem u opisu izmjene (update ili infokutija) zapravo preradio cijeli tekst i izbacio puno toga. Ja sam danas dopunio s jednom rečenicom i sitnim izmjenama. Hvala. --5.43.99.155 11:28, 12 oktobar 2019 (CEST)Odgovori

Tsunetomo Yamamoto uredi

Daj, molim te, samo, par stvarčica. Prvo, ako već pišeš članke, molim te da oni ne budu onako kratki jer je to ispod kriterija ove Wikipedije. Može se uvijek napisati rečenica-dvije i dodati neki osnovni podaci, kao što sam ja napravio, jer onakvi članci stvarno nemaju smisla; isto se odnosi i na kategorizaciju. Drugo, kada pišeš - pripazi na naziv. On nije Tsunemoto, nego Tsunetomo. I treće, znaš jako dobro - jer smo o tome pričali - da ova Wikipedija ne koristi fonetske oblike za dalekoistočne jezike (kineski, korejski, japanski, etc.), već etimološke ili službena pravila tih zemalja. E sada, dok je okej da ti napišeš članak u fonetskom obliku - jer onda ću ga ja ili netko drugi kasnije preimenovati u ispravni oblik - nemoj, molim te, ispravni oblik preusmjeravati na fonetski jer to otežava posao meni i ostalima. Ovdje si ne samo napravio to (što sam vidio slučajno!), već si ispravni oblik Yamamoto Tsunetomo prebacio na neispravno fonetski oblik pa je ovaj bio Jamato Cunemoto, što mu nije ime čak ni u fonetskom obliku.

Eto, molim te pripazi na te neke sitnice i to je to. Hvala unaprijed ^^ --E.A.Poe 02:21, 18 april 2020 (CEST)Odgovori

Ma sve okej, nisam ja ni sumnjao, nego samo da obratiš pažnju ^^ --E.A.Poe 15:20, 18 april 2020 (CEST)Odgovori

Dogovor uredi

Hej, vidim da tamo ima različitih varijanti pa sam mislio da se dogovorimo - hoćemo koristiti pokus ili eksperiment? Mislim, vidim da si se krenuo baviti poviješću znanosti pa da to usuglasimo; sada, ja ne znam jel' postoji neki konkretni terminološki rezon da se negdje koristi jedan, negdje drugi, ali ako ne postoji, ja sam sloniji varijanti eksperiment, međutim ako misliš da je pokus bolja alternativa - sure :) Samo javi --E.A.Poe 12:13, 23 august 2020 (CEST)Odgovori

Evo, javio sam se Orijentologu pa neka on procijeni, on se time najviše bavio. Nego, samo da te zamolim, kad prebacuješ članke - provjeri slike :) Našao sam sad par gdje slika nema i onda nam to puni kategoriju, a to smo se trudili počistiti pa samo izbriši te slike iz članka. Hvala ^^ --E.A.Poe 12:40, 23 august 2020 (CEST)Odgovori

Vandalism by IP uredi

Hi there! Could you take a look at this IP's edits? They seem to be mostly removing valid content and adding random words to several pages. Thanks. Isabelle Belato (razgovor) 21:44, 4 rujan-септембар 2020 (CEST)

Krumpi uredi

Iskusan korisnik, trebalo bi mu dodijeliti autopatrolersko pravo. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 16:01, 25 rujan-септембар 2020 (CEST)

User:Krumpi

Nažalost, ne znam jer nisam admin. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 10:40, 28 rujan-септембар 2020 (CEST) Bila sam admin, ali nisam se slagala s nekim Ripperovim načinima i dala sam ostavku. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 23:27, 28 rujan-септембар 2020 (CEST)

Korisnik:Aranya uredi

Vrlo iskusna korisnica, trebalo bi joj dodijeliti autopatrolerska prava.

Korisnik:Aranya

Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 09:16, 11 oktobar 2020 (CEST)Odgovori

Četnici itd. uredi

Molim te vidi ovdje Da se ne natežem sa čovjekom oko revertiranja, prosudi je li bolje da citat ostane u izvornoj formi, na ekavici. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 16:42, 9 novembar 2020 (CET)Odgovori

Poziv na glasanje uredi

Pozdrav. Kao što već sam smarao nekolike korisnike - i sećajući se da sam pre 6 godina glasao protiv tvog izbora za administratora, i nemajući baš ništa protiv da i ti isto učiniš - samo sam hteo da napomenem da sam se eto opet kandidovao za administratora, pa te kao višegodišnjeg i vrednog korisnika sh.wiki pozivam na glasanje, ako želiš, bez da ikoga vučem za rukav. I glasanje "protiv" je jednako vredno! Hvala u svakom slučaju i veliki pozdrav, --Igor Windsor (razgovor) 02:16, 6 decembar 2020 (CET)Odgovori

109.175.39.47 uredi

Ako se ne ljutiš, ne bih rekao da ima razloga za blokiranje ove IP adrese. Citat u članku Četnici očito je iz neznanja prebacio iz ijekavice u ekavicu, i tu bih izmenu revertirao (pretekao si me. :)), ali ostalih par promena koje je večeras napravio sam ispatrolirao - nisu bile vandalizam, šablon za kalendar je stvarno doterao. --Igor Windsor (razgovor) 21:52, 7 decembar 2020 (CET)Odgovori

Nemam ja alata za (od)blokiranje, napravi ti to sad, preuzimam odgovornost, paziću na taj IP. :) --Igor Windsor (razgovor) 21:55, 7 decembar 2020 (CET)Odgovori

How we will see unregistered users uredi

Hi!

You get this message because you are an admin on a Wikimedia wiki.

When someone edits a Wikimedia wiki without being logged in today, we show their IP address. As you may already know, we will not be able to do this in the future. This is a decision by the Wikimedia Foundation Legal department, because norms and regulations for privacy online have changed.

Instead of the IP we will show a masked identity. You as an admin will still be able to access the IP. There will also be a new user right for those who need to see the full IPs of unregistered users to fight vandalism, harassment and spam without being admins. Patrollers will also see part of the IP even without this user right. We are also working on better tools to help.

If you have not seen it before, you can read more on Meta. If you want to make sure you don’t miss technical changes on the Wikimedia wikis, you can subscribe to the weekly technical newsletter.

We have two suggested ways this identity could work. We would appreciate your feedback on which way you think would work best for you and your wiki, now and in the future. You can let us know on the talk page. You can write in your language. The suggestions were posted in October and we will decide after 17 January.

Thank you. /Johan (WMF)

19:19, 4 januar 2022 (CET)

IP editor uredi

Zdravo. Da li si ti IP editor koji dodaje citate i ekstenzivno koristi sajt "znaci" u uređivanju članaka o četnicima DM, konkretno Legalizovani četnici i Četnička ideologija? Antidiskriminator (razgovor) 22:15, 30 august 2022 (CEST)Odgovori

 

You have been a medical translators within Wikipedia. We have recently relaunched our efforts and invite you to join the new process. Let me know if you have questions. Best Doc James (talk · contribs · email) 12:34, 2 August 2023 (UTC)

League of Communists of Yugoslavia uredi

Hi

I'm coming all the way from English Wikipedia. I've recently created a score of articles over there about the LCY, from the Presidency of the 11th Congress of the League of Communists of Yugoslavia to the Central Council of the 1st Congress of the Socialist Labour Party of Yugoslavia (Communists) to Secretary of the Presidency of the League of Communists of Yugoslavia.... I've contaced you since you seem to be working on the same type of articles I am, just here instead of English WP. However, I am facing several difficulties since I can neither read nor write Serbo-Croatian.

I, therefore, wonder if you can help me obtain the following info:

  • What year did Petar Škundrić join the SKJ?
  • Is Radiša Gačić alive or dead?
  • What year did Štefan Korošec join the SKJ?
  • Is Miomir Grbović alive or dead? What year did he join the SKJ?

In general, I've been able to find out a great deal about the early SKJ/KPJ, such as the 7th Central Committee, but struggled with later SKJ, such as the 13th Central Committee. – TheUzbek (razgovor) 09:47, 25 august 2023 (CEST)Odgovori

Rasprava o brisanju članka Екумена

Zdravo! U toku je rasprava o tome da li je tema članka Екумена dovoljno značajna za uvrštavanje u Wikipediju. Ako se utvrdi da tema nije značajna, članak će biti izbrisan. Rasprava se odvija u odjeljku „Екумена” stranice Članci za brisanje. Svatko je dobrodošao da joj doprinese kako bi se postigao konsenzus. Preporuka je da učesnici rasprave iznose dokaze visokog kvaliteta i da se pozivaju na postojeća pravila i smjernice. Tokom rasprave članak se slobodno može uređivati i poboljšavati na temelju iznesenih zamjerki. Međutim, ne treba uklanjati poruku o tome da je članak predložen za brisanje s vrha članka sve dok se rasprava ne završi. Srdačno – Koreanovsky (razgovor) 23:03, 15 oktobar 2023 (CEST)Odgovori