Brisanje komentara na Pijaci

Komentar je s Pijace uklonjen na moj podstrek, a u cilju zaštite privatnosti, budući da je sadržavao link na ličnu facebook stranicu osobe koja, koliko znam, niti je aktivna na ovoj wikipediji niti je dala saglasnost da se takav link na wikipediju postavlja. --Igor Windsor (razgovor) 18:59, 1 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Nisam vidjela taj post s Facebookom, dakle on se ticao Vrandečića? Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 21:15, 1 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Evo da ja dam odgovor pre Igora, da objavljen je njegov privatni Facebook profil. --Kolega2357 (razgovor) 21:17, 1 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Kolege su to obrazložile. U pitanju je nečiji, koliko sam uspio shvatiti, privatni Facebook profil. Ma koliko ti neke stvari bile na srcu, to nije opravdanje da se uspostavi presedan koji bi se naknadno mogao koristiti za lov na vještice. --OC Ripper (razgovor) 11:38, 2 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Da je u pitanju objavljenja njegova Facebook stranica to nije odavanje licnih informacija vec je nesto sto je dostupno javnosti. --Kolega2357 (razgovor) 11:44, 2 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Komentar korisnika Dobar Skroz nije obrisan vec je sakrivena samo izmena koju je napravio od javnosti. --Kolega2357 (razgovor) 21:09, 2 oktobar-листопад 2014 (CEST)

@Ripper: Mislim da si me skroz krivo shvatio. Nisam reagirala na uklanjanje linka na Vrandečićev fejsbuk jer taj link nisam niti bila vidjela. Reagirala sam na brisanje komentara Arga i DobrogSkroz, a da im to nisi obrazložio, spomenuo, whatever. Naprosto, takvog te ne poznam. Da je takvo nešto učinio Kubura, graknuli bismo na njega. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 19:24, 2 oktobar-листопад 2014 (CEST)
Nisam intervenirao na svoju ruku, nego nakon što sam upozoren od drugih korisnika, odnosno nakon što jedan od njih nije iz prvog pokušaja uspio ukloniti sporni sadržaj. Slažem se da dodatno obrazloženje cijelog postupka nije moglo škoditi, no kada su u pitanju nečija privatnost brzina reakcije je bila najveći prioritet. --OC Ripper (razgovor) 11:36, 3 oktobar-листопад 2014 (CEST)
Budući da se stvar sretno razjasnila, molim te da dva nesporna komentara na Pijaci ponovo učiniš vidljivima, kako bismo mogli nastaviti prikupljati komadiće informacija koje mogu pridonijeti promjeni stava Googlea prema sh.wikipediji. Hvala unaprijed. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 21:35, 3 oktobar-листопад 2014 (CEST)
Bojim se da nije moguće vratiti te komentare, jer prvi od njih sadrži link na privatnu Facebook stranicu jedne osobe, a drugi komentar referira na taj link. --Igor Windsor (razgovor) 22:04, 3 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Whatever. No kad se već javljaš: ima više tjedana otkako sam ti poslala jedan pdf za koji sam vjerovala da će te kao grecista veoma zanimati. Je li to uopće došlo do tebe? Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 11:29, 4 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Ne, nisam ništa dobio. Na email si poslala? --Igor Windsor (razgovor) 13:15, 4 oktobar-листопад 2014 (CEST)
Da, iz jedne vrlo davne prepiske. Pretpostavljam da si ga promijenio. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 13:18, 4 oktobar-листопад 2014 (CEST)
Slobodno mi pošalji na igorwindsor@hotmail.com (ako ti je taj dokument još pri ruci). --Igor Windsor (razgovor) 00:04, 5 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Poslala, molim te javi je li stiglo - kako je attachment znatan, moglo bi ti završiti u spamu. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 16:49, 6 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Primljen je attachment, hvala mnogo, i pisac i tematika su baš po mom ukusu, njegove kolumne sam gutao dok je još pisao u Novom listu, čovek zadivljujuće erudicije i omamljujućeg stila pisanja.   --Igor Windsor (razgovor) 17:50, 6 oktobar-листопад 2014 (CEST)
Pogledaj negdje na webu naslovnicu knjige, i ona će ti se svidjeti :) Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 18:40, 6 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Jezik

Zahvaljujem na linkovima, međutim ne radi se o tome da ja ne razumijem zašto je naziv srpsko-hrvatski. Mogao je biti i samo bosanski jer su sve države baš oko Bosne (baš kao što je slučaj sa engleskim, koji se ne zove englesko-irski, gdje bi Škotska bila analogna Bosni u smislu jezika srpsko-hrvatski). Stvar je u tome da se jedino ovaj jezik naziva sa 2 imena naglašava se srpski i hrvatski. Ja nemam ništa protiv s-h, ali čim to kažeš u raji, onda se odmah vezuje da si komunist, ateist, jugonostalgičar i šta sve ne... Svakako da je bezveze da imamo 4 vikipedije na istom jeziku! --Munjanes (razgovor) 16:32, 12 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Pa naravno, ja sam prvi za integraciju, zato ti i govorim za naziv (on malko odbija). Izvini za vraćanje izmjena, pravila su da se treba arhivirati str. za razg. --Munjanes (razgovor) 21:30, 12 oktobar-листопад 2014 (CEST)
Meni je jako teško pratiti konverzaciju rascijepanu na dvije stranice, a pravilo nije baš tako čvrsto, pa bih te ipak molila da se držimo ili tvoje, ili moje SZR :)
Vjerujem da bi se mogla izvesti neka diskretna intervencija na logou, ili na početnoj stranici, gdje bi se ukazalo da je sh-wp pravo mjesto i za tekstove na bosanskoj standardnoj varijanti. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 21:35, 12 oktobar-листопад 2014 (CEST)
Pa da, ali uz izmjenu imena :) --Munjanes (razgovor) 22:10, 12 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Jezik se zove kako se zove. Ne možemo mu promijeniti znanstveni naziv jer bi to bio znanstveni falsifikat. Enciklopedisti to ne rade jer bi se naš tata Diderot prevrnuo u grobu :) Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 22:36, 12 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Slika

Valjalo bi srediti ovu sliku koju si sada postavila, dakle dodati Infosliku i potvrditi licencu. Uz to, ako bi bilo shodno, postaviti ju na Commons ako je već javno dobro? Pozdrav --Biljezim se sa štovanjem,Poe 19:38, 25 decembar-просинац 2014 (CET)

U impresumu na predzadnjoj stranici online-časopisa stoji da je kopiranje slobodno. Pokušat ću staviti na Commons. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 19:41, 25 decembar-просинац 2014 (CET)


Onda je licenca uredu, što znači da ne bi trebalo biti problema što se Commonsa tiče. No, ako to propadne, ako oni doista budu pravili neke probleme, samo propisno sredi sliku i neće biti problema :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 19:46, 25 decembar-просинац 2014 (CET)
Molim te vidi je li sad OK: [[1]] Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 19:58, 25 decembar-просинац 2014 (CET)
Ovako, meni bi bilo dovoljno i mislim da si označila sve. No, oni na Commonsu znaju cjepidlačiti pa ti se možda javi neki problem kojeg ćeš morati riješiti. Ako se nešto takvo pojavi, slobodno se javi meni pa ću vidjeti kako pomoći. Što se slike na Wiki tiče, ja ću ju sada obrisati, no ako oni na Commonsu budu stvarali problem - vratim ju bez problema :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 20:01, 25 decembar-просинац 2014 (CET)
Hvala. A članak o sh.wiki u Školegijumu je izvrstan :) Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 20:07, 25 decembar-просинац 2014 (CET)
Nema na čemu :) Odlično, drago mi je čuti da su nas počeli promovirati i po BiH :) To bi moglo nekoga i privući :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 20:08, 25 decembar-просинац 2014 (CET)

Korisnik:Seiya

Korisnika Seiyu sam blokirao radi one rečenice + svih drugih rusofobskih ili ako hoćeš šovinističkih tekstova koje piše na sh wikipediji. Ona njegova rečenica nije bila nezgodno sročena nego ciljano i precizno sročena.

Ukratko Seiya je vrijedan korisnik koji detaljno prevodi tekst s en wikipedije na sh wikipediju pod uvjetom da tekst nije o Rusiju. Ako je tekst o Rusiji tada on nije "pošten" pa Seiya mora napisati "pošten" tekst. Primjer Seiyina rada:

i mogu tako nastaviti i nastaviti i nastaviti (primjer:Progon Nijemaca nakon Drugog svjetskog rata njegov tekst s hr wiki prenesen ovdje), ali nema nikakvog smisla.

Modus operandi korisnika Seiya je prevođenje velikog broja normalnih, neutralnih tekstova s engleske wiki kako bi dobio zeleno svjetlo za tekstove u kojima piše da Rusi jedu malu djecu. Korisnicima kojima smeta "ustašluk" hrvatske wikipedije bi trebalo smetati kada se vrši difamacija/šovinizam bilo kojeg naroda i ja bi isto postupio da je riječ o Njemcima, Amerikanci, Kinezima ili ..... Ne mogu si pomoći jer mi je to u krvi

Iz svega rečenog očito ispadne da s difamacijom drugih naroda na sh wikipediji korisnici nemaju nikakvog problema. Po čemu se onda sh wikipedija razlikuje od hr wikipedije ??--Rjecina2 (razgovor) 15:42, 28 decembar-просинац 2014 (CET)

Ono što ti je nekolicina nas zamjerila nije u vezi sa sadržajem izmjena, već s tvojom reakcijom. Ako smatraš da treba blokirati nekoga tko je dugo na sh.wiki i mnogo radi, onda takvu odluku treba raspraviti s drugim adminima. I uopće, nijednu ozbiljnu odluku (a blokiranje starog wikipedista jest ozbiljna odluka) koja se tiče drugih wikipedista, ne treba donositi sam. Kolektivne odluke u pravilu ispadnu kvalitetnije i održivije. Ovako smo nesretni svi koji smo na ovaj ili onaj način bili uključeni u spor, a Seiya na kraju nije dobio odgovarajuću poruku u vezi svojih pogrešaka. Znam da raspravljanje zna biti dugočasno i zamorno, ali, nažalost, alternative nema. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 16:02, 28 decembar-просинац 2014 (CET)
Vidiš nisam znao da trebamo raspravljati prije blokiranja starog wikipedista (sada znam). Mene budimo realni Seiya ne iritira niti ne smeta jer on si ne može pomoći, ali me užasno iritiralo izbjegavanje wiki zajednice da poduzme nešto, bilo što po ovom pitanju !?
Pogledaj što sam napisao Ripperu na stranici za razgovor--Rjecina2 (razgovor) 16:15, 28 decembar-просинац 2014 (CET)

Re:Oprez

Hvala ti na upozorenju. Priznajem da sam iz žurbe prebacio članak prije nego sam ga pročitao. Kad sada pogledam, članak je pomalo manjkav u enciklopedijskom smislu. Što se tiče stupnja ugroženosti, i na engleskoj Wikipediji postoji isti problem neusklađenosti podataka u tekstu s infookvirom. Izgleda da je to nastalo oko 2008. kad je ova vrsta uklonjena s popisa ugroženih vrsta i klasificirana kao vrsta bez rizika. Stvar je u tome da u literaturi još nalazimo i jedan i drugi podatak. Pošto nemam stručnog znanja iz ovog područja, za sad bi pustio ovako, a ako se na en.wiki pojave novi podaci, svakako ću ih uvrstiti. Lijep pozdrav.--Wolmar (razgovor) 16:36, 28 decembar-просинац 2014 (CET)

Slika

Stavio sam šablon za brisanje čisto sebi kao napomenu, da ne bih zaboravio na sliku, ali molim te ju sredi sukladno pravilima da taj formalni dio bude zadovoljen. Unaprijed hvala! :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 15:25, 4 maj-свибањ 2015 (CEST)

Edgare, postavila sam sliku i na Commons, pa ako na sh.serveru ima duplikat, njega slobodno obriši. Ista slika s Commonsa stoji i na članku o Bitotovim pjegama na en-wp. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 15:42, 4 maj-свибањ 2015 (CEST)

Sve je sređeno. Hvala! --Biljezim se sa štovanjem,Poe 15:47, 4 maj-свибањ 2015 (CEST)

Zamolba

Obrati malo više pozornosti na IW odnosno umrežavanje preko Wikidate ubuduće, većina članaka koje prenosiš ostaje bez toga. --Orijentolog (razgovor) 11:46, 7 maj-свибањ 2015 (CEST)

Budem. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 12:01, 7 maj-свибањ 2015 (CEST)

OK. S obzirom da nisi previše redovita mogu sam baciti oko na novostvorene članke i eventualno ispraviti propušteno. Usput, što se ovog tiče bila si u pravu, naišao sam na članke o navodnim likovima Sulejmanove porodice koji su bili potpuno fiktivni (vjerojatno inspirirani sapunicom); Edgar ih je pobrisao. --Orijentolog (razgovor) 12:49, 7 maj-свибањ 2015 (CEST)

Vojislav Ilić

[2] Kada vec vracas izmene onda sredi i tekst.   --Kolega2357 (razgovor) 21:57, 14 jun-липањ 2015 (CEST)

Jesam. Uzgred, kad čovjek zabrlja, onda ne treba biti nepristojan. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 22:07, 14 jun-липањ 2015 (CEST)

Umočnica i drugi "organi"

Ciao MSfN,

vidio sam preusmjeravanja koja si učinila (Osjećajnik, Nježnik itd.)... ako proguglaš ove pojmove, vidjeti ćeš da jedan od njih, koliko je meni poznato, nije dio službenog hrvatskog (novo)govora. Umočnicu nisam našao ni u Hrvatskom rječniku ni na Hrvatskom jezičnom portalu. Možda se varam, ali za razliku od drugih, ovaj je pojam (još uvijek) u domeni zezancije, kao što su zrakomlat, milokiz, okolokućno blatobrčkalo itd. Ako je tako, ipak bi trebalo obrisati ovo preusmjeravanje.

Iskreno, upitni su i drugi pojmovi, jer, osim nježnika i kestenjače niti jednog nema u Rječniku. Pitanje je samo da li je moguće uvrstiti novoizmišljene riječi na jednom natječaju kao službene riječi. Pozdrav.--Wolmar (razgovor) 12:42, 21 decembar-просинац 2015 (CET)

Pobriši što god misliš da treba pobrisati. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 15:20, 21 decembar-просинац 2015 (CET)

Jezik interfejsa

FYI: [3]. --Nemo bis (razgovor) 21:04, 17 januar 2017 (CET)